"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Рада міністрів закордонних справ Організації економічного співробітництва восьми ісламських країн, що розвиваються (D-8), збереться на позачергове засідання 8 червня у Стамбулі для обговорення ситуації в секторі Гази, що продовжує погіршуватися
*
Травневі продажі Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. зросли на 30% до $7,1 млрд, чому сприяв бурхливий попит на штучний інтелект та відновлення деяких галузей побутової електроніки
*
Австралійські науковці за допомогою штучного інтелекту змогли виявити близько мільйона нових природних антибіотиків
*
Президент США Джо Байден заявив, що не оголосить помилування своєму сину Гантеру, якщо його визнають винним за кримінальними звинуваченнями
*
У США не вважають захоплення Росією додаткових територій у Харківській області внаслідок нещодавнього наступу стратегічно важливими з погляду загального перебігу війни в Україні
*
У Сполучених Штатах визнали, що останніми днями Україна використовувала американську зброю для ударів по території Росії
*
Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 24 липня виступить на спільному засіданні Конгресу США, аби «розповісти правду» по війну Ізраїлю проти ХАМАСу в секторі Гази.
Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву спікера Палати представників Майка Джонсона та лідера республіканської меншості в Сенаті Мітча Макконела.
«Мені дуже приємно мати привілей представити Ізраїль в обох палатах Конгресу і розповісти правду про нашу справедливу війну проти тих, хто прагне нас знищити, представникам американського народу і всього світу», – йдеться у заяві Нетаньягу.
Візит ізраїльського прем’єра до Вашингтона відбувається на тлі напруженості між ним і президентом країни Джо Байденом, який підтримував кампанію Ізраїлю в Газі, однак останнім часом став більш критично ставитися до її тактики і призупинив відправлення деякого озброєння, йдеться у матеріалі.
*
США мають намір розробити нову гравітаційну ядерну бомбу через відмову росії та Китаю від переговорів щодо зброї
В Білому домі таким чином хочуть змусити росію сісти за стіл переговорів щодо договору про озброєння
*
Кількість робочих місць у США в травні зросла на 272.000, набагато більше прогнозу
*
NVIDIA займає 88% ринку відеокарт
*
Провідні розробники штучного інтелекту в Каліфорнії (США) виступають проти законопроекту, який зобов'язує їх дотримуватися суворих норм безпеки, включаючи створення "кнопки знищення" для вимкнення своїх потужних моделей ШІ
*
Міністерство юстиції США та Федеральна торгова комісія (FTC) уклали угоду, яка дозволить їм розпочати антимонопольні перевірки щодо Microsoft, OpenAI та Nvidia
*
ЄЦБ і ЦБ Канади знизили ставки, першими почавши цикл пом'якшення серед великих економік
ЛОНДОН, 6 червня (Рейтер) - Зниження відсоткових ставок Європейським центральним банком і ЦБ Канади цього тижня означає, що пом'якшення грошово-кредитної політики у великих економіках розпочалося, хоч і є велика обережність з приводу того, коли до них приєднаються інші.
Нижче наведено огляд того, чого можна очікувати від найбільших центробанків після найагресивнішого циклу підвищення ставок за останні десятиліття:
1/ ШВЕЙЦАРІЯ
ЦБ Швейцарський несподівано знизив ставки в березні на 25 базисних пунктів до 1,50%.
Однак передбачити його наступний крок важко - ринки оцінюють шанси зниження ставки на засіданні 20 червня як 50 на 50. Хоча інфляція перебуває в межах цільового діапазону регулятора, голова ЦБ Швейцарії Томас Йордан попередив, що вона може зрости, якщо франк ослабне і вартість імпорту підніметься.
2/ ШВЕЦІЯ
Шведський центробанк у травні знизив вартість запозичень до 3,75% з 4%. Очікується, що регулятор залишить її на цьому рівні на засіданні 26 червня, а з серпня приступить до невеликих знижень.
Інфляція у Швеції відступила від піку 2022 року у понад 10% до рівня, трохи вищого за цільовий рівень ЦБ у 2%, але економіка відновилася після сповільнення у 2023 році, спричиненого зростанням цін і підвищенням ставок.
3/ КАНАДА
Центральний Банк Канади в середу став першим серед регуляторів економік G7, який знизив ставки. Канадський центробанк знизив ключову ставку на 25 б.п. до 4,75% і пообіцяв подальше пом'якшення.
Перше за чотири роки зниження ставок ЦБ Канади широко очікувалося ринками після уповільнення інфляції до трирічного мінімуму в 2,7% у квітні. Трейдери прогнозують ще два зниження ставки на 25 б.п. у 2024 році.
4/ ЄВРОЗОНА
ЄЦБ у четвер уперше за п'ять років знизив ставки, опустивши ключову ставку з рекордно високого рівня в 4% до 3,75%.
Однак регулятор підвищив прогноз інфляції у валютному блоці та наголосив, що подальше пом'якшення залежатиме від даних, що надходитимуть. Він повторив, що вартість запозичень має залишатися досить високою, щоб обмежувати зростання цін.
Ринки закладають у позиції зниження ставок ще на 36 б.п. до кінця 2024 року.
5/ БРИТАНІЯ
Очікується, що на засіданні 20 червня Банк Англії збереже ставки на 16-річному максимумі в 5,25%, і трейдери будуть уважно стежити за будь-якими підказками про те, чого можна очікувати далі.
Це єдиний захід до виборів 4 липня, на якому представники Банку Англії виступлять публічно. Трейдери, не знаючи, як вибори можуть вплинути на позицію Банку Англії, і стурбовані високою інфляцією в секторі послуг, відмовилися від колишніх очікувань першого зниження ставки в червні або серпні. Тепер найімовірнішим часом початку циклу пом'якшення вважається вересень.
6/ СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ
ФРС утримує ставки в діапазоні 5,25%-5,5% з липня 2023 року і навряд чи скоригує їх на засіданні 12 червня, тоді як найбільша економіка світу залишається сильною, а інфляція - вищою за цільовий рівень.
Нещодавній базовий індекс інфляції, нижчий від оцінок, може схилити чиновників ФРС до зниження ставки у вересні, однак очікується, що після цього регулятор займатиме обережну позицію. Трейдери, які в січні очікували зниження ставки ФРС загалом на 150 б.п. 2024 року, тепер закладають кроків вниз лише на 44 б.п.
7/ НОВА ЗЕЛАНДІЯ
Грошові ринки прогнозують, що ЦБ Нової Зеландії збереже ставку на рівні 5,5% до листопада.
Високі ставки позначилися на економічному зростанні в Новій Зеландії, але центробанк на засіданні в травні наголосив на пріоритеті боротьби з інфляцією, що перебуває на рівні 4%.
8/ АВСТРАЛІЯ
Центральний банк Австралії утримує ставки на 12-річному максимумі в 4,35% з листопада, і очікується, що регулятор не буде знижувати вартість запозичень аж до 2025 року.
Споживча інфляція у квітні несподівано зросла до п'ятимісячного піку в 3,6% у річному обчисленні.
9/ НОРВЕГІЯ
Центральний банк Норвегії в травні попередив, що ставки можуть залишатися на 16-річному максимумі в 4,5% довше, ніж передбачалося раніше.
Відтоді дані показали, що економіка Норвегії зросла в першому кварталі 2024 року, а базова інфляція у квітні знизилася менше, ніж очікувалося, склавши 4,4% у річному обчисленні.
Ринки очікують, що на засіданні 20 червня ЦБ Норвегії збереже поточний рівень ставок і не знижуватиме їх до листопада.
10/ ЯПОНІЯ
Банк Японії став винятком, провівши перше підвищення ставки за 17 років у березні.
Ринки очікують ще одного кроку вгору на 25 б.п. у 2024 році, оскільки чиновники уважно стежать за ієною: у квітні валюта досягла мінімуму 34 років, що спровокувало інтервенцію з боку влади.
Глава Банку Японії Кадзуо Уеда сказав у четвер, що регулятор має скоротити масштабні купівлі облігацій. Інвестори стежать за тим, чи приступить регулятор до виконання цього плану на засіданні 13-14 червня.
*
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак перепросив за те, що рано покинув урочистості з нагоди Дня висадки у Нормандії, щоб полетіти додому для телевізійного інтерв'ю в рамках передвиборчої кампанії
*
Чинна президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила упевненість, що зможе переобратися на другий термін
*
У п’ятницю 7 червня жителі Чехії та Ірландії розпочали голосування на виборах до Європейського парламенту
*
Єврокомісія підтвердила, що надала позитивну усну оцінку щодо прогресу євроінтеграційних реформ України та Молдови, викладених у листопадовому звіті про розширення ЄС
*
Єврокомісія рекомендуватиме почати в червні переговори про вступ України до ЄС – Financial Times
*
На Саміті миру щодо України, який відбудеться у Швейцарії, Італію представлятиме міністр закордонних справ Антоніо Таяні
*
Президентка Швейцарії Віола Амгерд заявляє, що Саміт миру щодо України, який організовує її країна, є лише початком, за яким, ймовірно, послідують переговори з Росією
*
Німецький уряд у судових позовах, де від нього вимагають припинити постачання зброї Ізраїлю з гуманітарних міркувань, вказує, що це може поставити під загрозу важливі проєкти озброєння Бундесверу
*
Засідання Ради національної безпеки Польщі, заплановане на понеділок, 10 червня, відбудеться у Підляському воєводстві, яке межує з Білоруссю
*
Цими вихідними у Болгарії відбудуться шості дострокові парламентські вибори з 2022 року
*
Колишнього міністра економіки Португалії та ексглаву великої національної банківської групи засудили до ув’язнення за корупцію
*
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що дозвіл українським військовим завдавати обмежених ударів по території Росії американською зброєю буде "дуже, дуже корисним для українців у майбутньому"
*
Пентагон офіційно повідомив про вміст нового пакета військової допомоги для України вартістю 225 млн доларів, який анонсував президент США Джо Байден.
Як зазначили у Пентагоні, пакет надасть Україні додаткові можливості для задоволення її найнагальніших потреб на полі бою.
До пакета, зокрема, увійшли:
ракети для систем протиповітряної оборони HAWK;
зенітні ракети Stinger;
боєприпаси для реактивних артилерійських систем HIMARS;
155-мм гаубиці;
155-мм та 105-мм артилерійські боєприпаси;
81-мм мінометні міни;
бронетранспортери М113;
причепи для перевезення важкого обладнання;
берегові та річкові патрульні катери;
протитанкові ракетні комплекси TOW;
протитанкові комплекси Javelin та AT-4;
набої для стрілецької зброї та гранати;
боєприпаси для підриву;
прилади нічного бачення;
запчастини, засоби технічного обслуговування та інше допоміжне обладнання.
*
Виробник танків Leopard 2 та САУ Caesar оголосив про створення філії в Україні
Франко-німецька збройова група KNDS офіційно оформляє цієї п'ятниці, 7 червня, створення дочірньої компанії в Україні
*
Німецький уряд розглядає можливість відправки Україні ще однієї – вже четвертої за ліком зенітно-ракетної батареї Patriot для посилення української протиповітряної оборони
*
Німеччина розглядає можливість придбання восьми додаткових винищувачів F-35 виробництва американського оборонного гіганта Lockheed Martin на додаток до вже замовлених 35 літаків
*
У Бундестазі схвалили закупівлю додаткових 155-мм снарядів, зокрема для України
*
Шольц пом’якшив свою позицію щодо надання Україні ракет Taurus
“Ніколи” змінилося на “ми будемо консультуватися з нашими союзниками і зважувати всі кроки”
*
Міноборони Франції оновило перелік військової допомоги, наданої Україні, зосередившись головним чином на постачаннях в перші чотири місяці цього року
*
Нідерланди разом з іншими країнами ЄС будуватимуть бойові машини та Patriot для України
*
Нідерланди інвестують €400 мільйонів у виробництво бойових машин для України
*
Нідерланди виділять €54 мільйони на виробництво дронів, в тому числі для України
*
Новостворений фінсько-український венчурний фонд Double Tap інвестуватиме в українські defence-стартапи
*
У п’ятницю 7 червня у Литві починаються міжнародні військові навчання "Залізний вовк 2024-1"
*
Туреччина та США прогресують на шляху купівлі-продажу винищувачів останнього покоління F-16 Block 70 та модернізації існуючого парку F-16. Зокрема Туреччина підписала заявку на придбання винищувачів
*
"Українська бронетехніка" поставила бронетранспортери М113 для бригади Нацполіції "Лють"
*
Близько 60% від потреб військових у дронах забезпечено, 30% з яких – допомога волонтерів, проте кожного місяця одна військова частина використовує і втрачає внаслідок бойових завдань від 100 до півтори тисячі БПЛА
*
Державна прикордонна служба України отримала від благодійних організацій 50 автомобілів Volkswagen T5, їх передадуть в підрозділи, які виконують бойові завдання на лінії фронту
*
Кабмін спростив постановку на військовий облік для українців за кордоном
*
Уряд підтримав бронювання в «Дії», послугу можуть запустити на початку липня
*
Армії вперше постачатимуть грілки українського виробництва - Держоператор тилу
*
Сили оборони України відбили дев’ять ворожих штурмів на Оріхівському напрямку та ще шість – в районі Кринок на лівому березі Дніпра в Херсонській області
*
ВМС ЗСУ провели навчання у Чорному морі
Відпрацьовували десантування, маневрування та висадку на необладнане узбережжя
*
Вісім держав-учасниць Ініціативи з обміну інформацією у сфері радіаційної, хімічної, біологічної та ядерної безпеки та захищеності щодо України зобов’язалися забезпечити навчання та постачання обладнання для захисту особового складу українських Сил безпеки та оборони
*
Протягом 6 червня на фронті відбулося 90 бойових зіткнень
*
Минулої доби на Купʼянському напрямку Сили оборони України відбили три російські атаки
*
З початку повномасштабного вторгнення в межах механізмів Світового банку було залучено 31 млрд дол. прямої бюджетної підтримки
*
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, віцепрезидент Світового банку Антонелла Бассані та віцепрезидент Міжнародної фінансової корпорації Альфонсо Гарсія Мора підписали меморандум про підтримку у покращенні ринку житла
*
Верховна Рада ратифікувала рамкову угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля
*
В травні 2024 року фізичні обсяги експорту товарів склали 12,2 млн тонн, вартістю - 3,3 млрд доларів. Це другий найбільший показник за весь період великої війни
*
Україна у травні стала більше направляти на зовнішні ринки свої товари автомобільним транспортом та залізницею
*
Міністерство фінансів України продовжує переговори про реструктуризацію з власниками єврооблігацій, зокрема про часткове списання боргу, найближчим часом переговори будуть публічними
*
Понад 7 тисяч українських агрогосподарств поточного року отримали майже 51 мільярд гривень банківських кредитів, з них 21 млрд - за програмою "Доступні кредити 5-7-9"
*
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки вже 86 українських виробників; до оновленого переліку вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, включено продукцію ще 24 українських виробників
*
Аграрії збільшили посівні площі сої на 10%, а гречки – скоротили на третину
*
Федеральна рада Швейцарії вирішила продовжити підтримку України у сфері цифровізації та електронного урядування, затвердивши 58,7 млн швейцарських франків (66 млн дол) на ці цілі протягом наступних чотирьох років
*
"Укренерго" залучить 30,4 млн євро кредиту від німецького держбанку KfW у рамках проєкту "Підвищення ефективності передачі електроенергії (інтеграція української ОЕС до європейської об'єднаної енергосистеми) IV"
*
Естонія спрямує до Фонду підтримки енергетики України 400 тисяч євро. Таким чином, внесок країни до Фонду сягне 450 тисяч євро. Загалом сума внесків спонсорів (перерахованих та задекларованих) становить понад 495 мільйонів євро
*
Уряд затвердив угоду з Угорщиною, яка дозволить відкрити пункт пропуску "Велика Паладь — Надьгодош" для легкового транспорту
*
Польські фермери припинили акцію протесту перед пунктом пропуску "Гребенне" - "Рава-Руська"
*
Кабінет міністрів готує програму пільгового кредитування на закупівлю енергообладнання для громадян і для бізнесу
*
Уряд ухвалив розпорядження про зменшення споживання електроенергії для всіх органів державної влади
*
Новий порядок застосування графіків погодинних відключень, який запрацює в Україні в тестовому режимі із суботи, 8 червня, має забезпечити меншу тривалість обмежень електроенергії
*
Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький повідомив, що в ніч з 7 на 8 червня вийде в роботу додатковий блок на АЕС, що ненадовго покращить ситуацію в енергосистемі
*
«Епіцентр» інвестує 5,2 млрд грн у будівництво газової і сонячної генерації
*
"Укрзалізниця" зменшить споживання електроенергії за рахунок перегляду графіка руху приміських електропоїздів
*
Український ШІ-стартап Portal.ai залучив $5 млн інвестицій
Наступний інвестиційний раунд компанія почне наприкінці літа
*
Kernel почав користуватися ШІ для прогнозування розвитку зернових
Для кожної культури використовується окрема ШІ-модель
*
Сума порушень на митницях за рік збільшилася в 2,4 рази
Протягом січня-травня 2024 року митниці Державної митної служби України виявили 4265 порушень митних правил на 10,8 млрд грн
*
Платники податків, які працюють на ринку азартних ігор, сплатили до бюджету у травні 2024 року 1,8 млрд грн податків, що у 2,1 раза більше порівняно з травнем 2023 року
*
Уряд України наразі не обговорює питання підвищення податків - Шмигаль
*
В Україні врегульовано питання щодо податкових накладних на прифронтових територіях
*
Стартує національна практична освітня програма "Компас: рестарт та розвиток бізнесу", щоб надати знання та підтримати підприємців, які змушені релокуватися через повномасштабне російське вторгнення
*
У травні український автопарк поповнили 4113 автотранспортних засобів на акумуляторних джерелах живлення, що відносно травня минулого року більше на 68%
*
У Харківській області кількість заяв на відшкодування за пошкоджене житло зросла на 50% через посилення обстрілів
*
Група Нафтогаз передасть Харкову газопоршневу енергетичну установку Deutz, яка може виробляти електричну та теплову енергію для потреб міста
*
За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора власнику групи товариств та директору одного з цих товариств повідомлено про підозру у протиправному заволодінні майном ПрАТ "ХК "Київміськбуд" на 280 мільйонів
*
Детективи Територіального управління БЕБ у Волинській області повідомили про підозру волинянину, який займався контрабандою та незаконною реалізацією підакцизних товарів на 26 мільйонів
*
Європейські виробники добрив б’ють тривогу через великий імпорт з Росії
Приблизно третина імпорту добрива карбаміду до ЄС надходить з РФ, а минулорічні обсяги були майже рекордними
*
Національна антитерористична прокуратура Франції 7 червня висунула затриманому цього тижня 26-річному уродженцю Донбасу планування насильницького нападу в межах терористичної змови
*
Латвійський президент Едгарс Рінкевичс вважає, що після ухвалення в Грузії суперечливого закону про "іноагентів" її статус кандидата на членство в Європейському Союзі має бути призупинений
*******

Всі, всі, всі на корабель
*
ЦБ Китаю не купував золото минулого місяця, завершивши масштабну скупку, що тривала 18 місяців після того, як дорогоцінний метал злетів до рекордного рівня
***
Європейські супутникові компанії місяцями страждають від втручання в ефір з Росії, що призводить до переривання трансляцій і навіть трансляції російських військових відео на дитячому телеканалі
***
Ілон Маск може піти з Tesla, якщо акціонери не заплатять йому $56 мільярдів
***
Естонія розглядає можливість обмеження права росіян та білорусів на купівлю нерухомості
***
Міністерство внутрішніх справ Естонії планує внести зміни до законодавства, щоб громадяни третіх країн не могли купувати нерухомість у стратегічно важливих для Естонії точках
***
У латвійському Даугавпілсі розпочали два адміністративні процеси проти жінки за прославляння військової агресії та воєнних злочинів
***
Шведська поліція затримала 19 пропалестинських активістів, які забарикадувалися в головному технічному університеті країни в п'ятницю
***
У п'ятницю в Берліні перед офісом партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") загорівся фургон з партійною агітацією
***
МЗС Білорусі пообіцяло розглянути ноту Польщі з вимогою видати мігранта, який смертельно поранив на кордоні між двома країнами польського солдата
***
У Польщі поліцейські, які чергують на польсько-білоруському кордоні, від п’ятниці мають носити особисту зброю
***
Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас на смерть у лікарні польського прикордонника - "Такого не має повторитися"
***
Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже висловила солідарність з Польщею у зв’язку зі смертю прикордонника, пораненого мігрантом на кордоні з Білоруссю, та наголосила, що "шантаж мігрантами" від Мінська слід зупинити
***
Постійні представники країн-членів Європейського Союзу знову не змогли ухвалити рішення щодо рекомендацій Європейської комісії розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною, оскільки Угорщина виступила із запереченнями
***
У п’ятницю вранці потужний вибух стався в магазині будівельних матеріалів у румунському місті Ботошані, внаслідок якого 13 осіб були поранені
***
Кілька політичних партій у Нідерландах заявили, що їхні сайти зазнали хакерських атак у день виборів до Європарламенту 6 червня, через що у виборців виникли труднощі з отриманням інформації про кандидатів
***
Увечері 6 червня у Вірменії стався сильний вибух на АЗС біля одного з автошляхів, постраждали семеро людей
***
В Албанії спалахнули протести проти прем'єра Еді Рами із закликом до нього піти у відставку: демонстранти підпалили шини й закидали поліцію камінням після того, як в розслідуванні італійських журналістів з'явилися звинувачення в причетності посадовця до організованої злочинності та корупції
***
Французьке посольство у ПАР потролило російське посольство у цій країні після того, як воно поширило зрежисоване відео нібито захоплення у полон під Харковом бійця-француза, який говорить французькою з явним слов'янським акцентом
***
Коаліція "Ліво-зелених" та лейбористів (GroenLinks-PvdA) з невеликим відривом набрали більшість голосів на виборах до Європарламенту в Нідерландах, хоча найбільший здобуток отримала ультраправа Партія свободи (PVV) Герта Вілдерса
***
У Польщі знайшли мертвим бізнесмена із списку Forbes Єжи Кшановського
***
СБУ за останні два місяці вразила нафтопереробні потужності росії, які приносили агресору 55% експортного виторгу
Інформацію оприлюднили на першому щорічному «Саміті Свободи США – Україна», що відбувається у Вашингтоні
***
Путін: У нас немає необхідності проводити мобілізацію, ми її не плануємо
***
Новак: Протягом найближчих 10 років попит на нафту зростатиме, для балансу ринку потрібно збільшити пропозицію
***
Верховний суд оголосив екстремістською неіснуючу організацію «Антиросійський сепаратистський рух»
***
РД Русгідро запропонував на вибір або не платити дивіденди, або заплатити 0,08 р/акц
***
Суд РФ заарештував активи Landesbank у Росії на 51,8 млн євро
***
«Губернатор» Севастополя заявив про успішну оборону узбережжя Криму після втрати третини Чорноморського флоту
***
Аеропорт Южно-Сахалінська, що розташований за 7 тисяч км від кордону з Україною, почали готувати до атаки українських безпілотників
***
РФ ввела режим федерального НС в 11 регіонах через заморозки
***
«Росатом» втрачає європейський ринок палива для АЕС через війну
***
У Мін'юсті пояснили заборону ЛГБТ загрозою поширення «гей-націоналізму» в Росії
***
Мордашов розкритикував урядовців за щорічні зміни податків, Силуанов допустив нові налаштування
***
Китайські акції відступили через тривоги про можливі заходи США проти виробників акумуляторів
***
В уряді заявили про брак 160 тисяч працівників для виробництва зброї
***
Мінсільгосп РФ не бачить складнощів в експорті зерна через відмову Туреччини від імпорту до середини жовтня
***
Генпрокурор пообіцяв і далі вилучати приватні компанії в Росії через «беззаконня»
***
ЦБР зберіг ставку 16%, але попередив про можливість її підвищення
***
Греф передбачив швидкий кінець «примітивної» моделі економічного зростання Росії
***
У ПАР партію колишнього президента і друга Путіна звинуватили в отриманні грошей від Росії
***
Райффайзенбанк у Росії знижує обсяги кредитування через припис ЄЦБ
***
Найбільший покупець російської пшениці закриває імпорт до 15 жовтня
***
Голова комітету Держдуми з бюджету назвав безглуздою мету Путіна зробити Росію четвертою економікою у світі
***
Організація провоєнних донощиків повідомила про вбивство в Підмосков'ї свого активіста
***
Росія відправить на Кубу атомний підводний човен і фрегат - носій гіперзвукових ракет «Циркон»
***
Сбербанк: у 2023 році шахраї вкрали у росіян понад 250 млрд р
***
Чиновники запропонували саджати на строк до 6 років за ввезення в Росію товарів без «мітки Усманова»
***
Експорт із Китаю в РФ у травні повернувся до зростання, але імпорт скоротився
***
Єменські хусити затримали щонайменше дев'ятьох співробітників ООН за нез'ясованих обставин
***
Сполучені Штати за останню добу успішно знищили вісім дронів, запущених єменськими хуситами у Червоному морі
***
У Темрюкському районі Краснодарського краю РФ в ніч на 7 червня БПЛА атакували електропідстанцію, що забезпечує Крим
***
У Лобні Московської області було вбито Антона Єговцева - заступника голови руху "Зов народа", активісти якого пишуть доноси на "непатріотичних" росіян
***
Шведська прокуратура заявила про затримання двох осіб, підозрюваних у причетності до вбивства відомого репера під псевдонімом C.Gambino
***
У російському Кемерові внаслідок зіткнення двох трамваїв, за останніми даними, постраждали 130 людей, серед них – 10 дітей. 21 особа госпіталізована, з них 4 – у важкому стані
***
Понад 3500 ветеранів "спеціальної військової операції", тобто повномасштабної російської агресії проти України, займаються "вихованням" дітей та молоді
***
У Білорусі будують два ангари для «Іскандерів»
***
Прикордонники уразили новітні російські комплекси відеоспостереження
***
У Севастопольській бухті стоїть російський великий десантний корабель
***
У тимчасово окупованому Криму внаслідок нічної атаки пошкоджено дві радіолокаційні станції та поранено військовослужбовця РФ
***
У Чорному морі станом на 06:30 п’ятниці, 7 червня, перебуває один російський військовий корабель, в Азовському 10 ворожих кораблів, три з яких є носіями крилатих ракет «Калібр»
***
Інститут вивчення війни (ISW) проаналізував, наскільки достовірними є дані російського лідера Володимира Путіна про те, що армія РФ щомісяця втрачає в Україні 20 тисяч бойового солдатського складу.
Російський лідер припустив, що у бойових діях в Україні щомісяця гинуть 5 тисяч росіян. Враховуючи стандартне співвідношення поранених до вбитих як три до одного, щомісяця поранень зазнають близько 15 тисяч військовових армії РФ.
Аналітики ISW не мають змоги підтвердити озвучені Путіним дані втрат, але ця кількість збігається з нижньою межею повідомлень представників України про втрати військ РФ.
Командувач Сухопутних військ України Олександр Павлюк ще на початку травня зазначив, що російські війська щомісяця втрачають від 25 до 30 тисяч убитими і пораненими.
В середині січня цього року заступник начальника Головного управління військової розвідки (ГУР) України Вадим Скібіцький повідомив, що РФ вербує близько 30 тисяч осіб на місяць.
У квітні очільник московського Центру аналізу стратегій і технологій, член цивільної консультативної ради при Міністерстві оборони РФ Руслан Пухов також стверджував, що криптомобілізаційна кампанія держави-агресора набирає близько 30 тисяч нових військовослужбовців щомісяця.
Водночас у звіті ISW зазначається, що російські офіційні особи занепокоєні зниженням темпів вербування напередодні запланованого наступу влітку 2024 року. Також невідомо, чи вдалося міноборони РФ зберегти рівень вербування на рівні 30 тисяч осіб щомісячно.
Окрім того, впродовж останніх кількох місяців росіяни почали активніше формувати резерви оперативного та стратегічного рівня.
За даними аналітиків, незначна кількість додаткових новостворених сил, які не одразу відправилися на фронт у статусі підкріплення, дозволила російським військам поступово сформувати оперативні резерви.
На початку травня генерал-лейтенант Павлюк заявив, що російські війська мають намір підготувати ще близько 100 тисяч військовослужбовців для участі в наступальних операціях у червні та липні цього року, а до кінця 2024 року підготувати ще 300 тисяч військовослужбовців.
"ISW продовжує оцінювати, що, ймовірно, погано підготовлені та оснащені російські резерви оперативного та стратегічного рівня, навряд чи будуть готові діяти в якості сил проникнення першого ешелону або експлуатаційних сил другого ешелону, здатні провести широкомасштабні наступи у 2024 році, якщо українські війська матимуть засоби для захисту", - йдеться у звіті.
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім