Побічні ефекти, алергія, довіра до вакцини з Китаю: лікарі відповідають на найпоширеніші запитання про щеплення від COVID-19

Побічні ефекти, алергія, довіра до вакцини з Китаю: лікарі відповідають на найпоширеніші запитання про щеплення від COVID-19

Щоб отримати вакцину від COVID-19, у США люди стоять в чергах, а у Флориді навіть виникло таке явище, як “викцинний туризм” - донедавна через просту процедуру вакцинації, для щеплення туди приїжджали люди з інших американських штатів.

Водночас згідно з опитуванням Харківського інституту соціальних досліджень, в Україні приблизно половина населення не впевнена, чи готова зробити щеплення. Найбільше пересторог - через можливі побічні ефекти і через якість вакцин. Ми поспілкувались з українськими лікарями в США, які вже вакцинувались. Вони відповіли на найпоширеніші запитання щодо щеплень.

Чи викликає щеплення від COVID-19 побічні ефекти?

Лікарі кажуть, що несуттєва реакція на вакцину можлива: як-от слабкість, біль у м’язах чи підвищення температури.

Валентина Голобородько, лікарка медичного центру Montefiore, доцентка кафедри терапії: “Я отримала дві дози вакцини Pfizer. Відчуваю себе настільки добре, що навіть захвилювалась! Але в деяких моїх колег була незначна реакція: слабкість, в декого були болі в тілі та м’язах, а в одного колеги була температура з ознобом. Але у всіх усе пройшло протягом одного дня.

Люди говорять, що мовляв, в нас тільки є два місяці дослідження вакцини на людях. Ні, їх значно більше - тому що перші випробування почались ще весною минулого року. Поки що ніяких довготривалих побічних ефектів не було. І немає ніяких передумов думати, що вони будуть”.

Вакцина сама собою не буде мати жодних серйозних ефектів на серце. Натомість COVID-19 може.
Юрій Дейчаківський, кардіолог лікарні університету Джона Гопкінса

Юрій Дейчаківський, кардіолог лікарні університету Джонса Гопкінса: “Я отримав два щеплення вакциною Moderna, і почуваюсь прекрасно. Жодних побічних ефектів поки що не було, крім ледь-ледь відчуття у плечі, що хтось мені дав маленького стусана.

Щодо впливу на серце, то вакцина сама собою не буде мати жодних серйозних побічних ефектів. Натомість COVID-19 може серйозно впливати на серцево-судинну систему”.

Як часто трапляється алергія на вакцину?

З серйозних побічних ефектів, який може виникнути після щеплення - анафілактична реакція, тобто сильна алергія. Але за словами лікарів, вона трапляється вкрай рідко і здебільшого в тих людей, в кого вже були анафілактичні приступи в минулому.

Частота  анафілактичних реакцій на вакцину Pfizer - значно нижча, ніж на антибіотики чи протизапальні засоби.
Валентина Голобородько, лікарка медичного центру Montefiore

Валентина Голобородько: “У Pfizer частота анафілактичних реакцій - це 10-11 випадків на мільйон доз. Це значно нижче, ніж кількість анафілактичних реакцій на антибіотики чи протизапальні засоби. Тому я думаю, що людям з алергією можна вакцинуватись. Людям з історією анафілактичних приступів - мабуть, краще вакцинуватись в лікарні чи поблизу лікарні”.

Юрій Дейчаківський: "Серйозні алергічні проблеми трапляються дуже і дуже рідко. Також ми поки що не бачили смертності, пов'язаної зі щепленнями. Тож я не бачу жодних підстав боятись вакцин".

Чи впливає вакцина на здатність завагітніти?

Твердження про те, що щеплення впливає на здатність завагітніти - міф, кажуть лікарі.

Валентина Голобородько: “Один псевдовчений поширив інформацію, що в коронавірусу є невеликий сегмент білка, який схожий на білок плаценти. Відтак антитіла, які буде виробляти організм, при вагітності будуть атакувати також і плаценту. Підстав для цього немає.

По-перше, схожі білки є в різних частинах організму. І якби у людей була якась реакція, вона б уже проявилась в інших місцях. По-друге, вже є жінки, які завагітніли після отримання вакцини. По-третє, якщо б це було правдою, то жінки, які перехворіли COVID-19, не змогли б завагітніти - тому що хвороба викликає ті самі антитіла. Але дуже багато жінок після COVID-19 вже завагітніли і успішно виношують дітей”.

Вакцину виготовили дуже швидко - наскільки точними є дані досліджень?

Дехто побоюється, що вакцини були зроблені швидко й не пройшли достатніх перевірок - а отже, є небезпечними. Але за словами лікарів, оперативність залежала від зовсім інших факторів.

Валентина Голобородько: “По-перше, технологія вже існувала. По-друге, вакцини від різних типів коронавірусів уже давно досліджуються, і напрацювання вже були. По-третє, уряди постарались прибрати бюрократичні перепони, наскільки це можливо. Всі затвердження й дозволи розглядались у пріоритетному порядку.

Але зазвичай найдовша фаза - це елементарно набрати людей для дослідження. Це може тривати роками. Але через те, що в нас пандемія, і багато людей в зоні ризику, то їм вдалось набрати рекордну кількість учасників дослідження за рекордні терміни. При цьому на випробування безпеки та ефективності це ніяк не вплинуло”.

Чи можна довіряти китайській вакцині Sinovac?

Попри те, що жодних побічних ефектів у китайської вакцини Sinovac не виявлено, лікарі кажуть, що виникає багато питань до випробувань її ефективності.

Валентина Голобородько: "В основному дані про цю вакцину базуються на трьох дослідженнях: в Туреччині, Бразилії та Індонезії. Результати дуже різні: Бразилія показала близько 50% ефективності, Індонезія близько 65%, Туреччина понад 90%. Мені було б спокійніше почути менші відсотки ефективності, але щоб вони були схожими.

Якщо перед людиною постав вибір: жодної вакцини, чи китайська вакцина, я думаю, що варто взяти китайську.
Валентина Голобородько, лікарка медичного центру Montefiore

Але є ще один нюанс: цю вакцину не перевіряли на основній групі ризику - на людях, яким за 65 років. Тому мабуть, для молодих людей вона підходить. За умови, якщо нема доступу до жодної іншої. Якщо перед людиною постав вибір: жодної вакцини, чи китайська вакцина, я думаю, що варто взяти китайську”.

Юрій Дейчаківський: “Вакцини від грипу в середньому мають ефективність близько 50%. Тобто показники китайської вакцини не є настільки поганими - але це все одно значно знижує рівень інфікування населення. Якщо Україна закупить китайську вакцину Sinovac, я б від неї не відмовлявся”.

Після COVID-19 або щеплення в організмі мають виробитись антитіла. Чи можна після цього не хвилюватись про заходи безпеки?

Жодна вакцина не є на 100% ефективною, кажуть лікарі, вона лише доповнює інші заходи безпеки. Якщо ви перехворіли COVID-19, це теж не означає, що у вас є імунітет. Щодо імунітету завдяки вакцині, поки невідомо, як довго він триває, але щонайменше стільки часу, скільки тривають масові дослідження.

В жодному разі не можна розслаблятися. Потрібно носити маски, і правильно носити, а не опускати під ніс, як ми часто бачимо на вулиці.
Юрій Дейчаківський, кардіолог лікарні університету Джона Гопкінса

Юрій Дейчаківський: “В жодному разі не можна розслаблятися. Потрібно носити маски, і правильно носити, а не опускати під ніс, як ми часто бачимо на вулиці. Тримати дистанцію і мити руки. Зняти заходи безпеки можна буде тоді, коли більшість населення виробить імунітет, а це має бути приблизно 75%”.

Валентина Голобородько: “Розслаблятись не можна. Ні заради себе, бо можна повторно захворіти, і деякі повторні випадки є навіть складніші, ніж перші. І ні заради інших, бо другий раз ви можете бути безсимптомним або малосимптомним носієм інфекції”.