Польща відмовляється від німецьких систем Patriot?

Польща відмовляється від німецьких систем Patriot?

1 вересня, у 83-ту річницю вторгнення нацистської Німеччини в Польщу в 1939 році, польський уряд — на чолі з PiS (партія Право і Справедливість) — офіційно розпочинає кампанію вимог воєнних репарацій від Берліна за руйнування, спричинені окупацією країни в 1939-45 роках.

В жовтні міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау офіційно пише ноту, вимагаючи від Берліна виплатити 1,3 трлн євро репарацій.

Берлін наполягає, що питання репарацій було вирішено десятиліття тому, і зараз нічого не винен.

Польща звинувачує Німеччину в тому, що вона стала на бік Брюсселя в суперечці з ЄС щодо верховенства права і затримує виплати Польщі з фонду відновлення та перебуває в змові з польськими опозиційними партіями.

15 листопада ракета влучає в польське прикордонне село Пшеводув, вбивши двох людей. Причиною називається українська ракета ППО, яка намагалася збити навалу російських ракет.

Німеччина вирішує надати Польщі свою систему Patriot для захисту східного кордону з Україною - американську систему земля-повітря вартістю близько $1 млрд за батарею, — а також допомогу в охороні польського неба за допомогою німецьких винищувачів Eurofighter.

Міністр оборони Польщі Блащак з ентузіазмом вітає таку пропозицію і пише в Твіттер: «Я із задоволенням прийняв пропозицію міністра оборони Німеччини щодо розміщення в нашій країні додаткових ракетних установок Patriot».

Через 2 дні голова партії Право і Справедливість Ярослав Качинські каже, що «для безпеки Польщі було б краще, якби німці запропонували обладнання українцям». Міністр оборони тут же погоджується.

Глава канцелярії президента Польщі Павел Шрот: «Якщо ці ракети в тій чи іншій формі будуть передані Німеччиною, незалежно від того, де вони будуть розміщені, вони повинні захищати передусім польських громадян і польську територію. Якщо Блащак має іншу концепцію, йому доведеться переконати в цьому президента. Розмов з цього приводу ще не було».

Протягом 48 год сам Дуда підтримує цю ідею, сказавши, що «з військової точки зору, звичайно, було б найкраще, якби ці ракетні системи були розміщені в Україні, поблизу польського кордону, щоб також захистити польську територію. Тоді б вони максимально ефективно захищали і допомагали захистити і Україну, і Польщу. Але рішення залишається за німецькою стороною».

24 листопада міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що «системи Patriot є елементом інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони НАТО, а це означає, що вони повинні бути розміщені на території НАТО».

Батареї обслуговуються німецькими військами, тому відправка їх в Україну створила б ризик того, що солдати НАТО потраплять під російську атаку, сказав Томас Баггер, посол Німеччини в Варшаві.

25 листопада президент Польщі Анджей Дуда в Твіттері пише: «З багатьох точок зору було б добре, якби батареї Patriot були розміщені на відстані від польського кордону, бо тоді б вони захищали територію Польщі, наших громадян і частину України, але якщо на це немає згоди, нехай вони будуть тут (в Польщі) і захищають нас»

Єнс Столтенберг, голова НАТО, каже, що «вітає» пропозицію Німеччини, але де розгортати систему, «залишається національним рішенням».

Качинські: «Ставлення Німеччини поки що не дає підстав вважати, що вони вирішать перехопити російські ракети»

На полях навчань НАТО Tumak-22, в яких беруть участь 2000 солдат із сухопутних і повітряних сил на півночі Польщі, Блащак критикує Берлін, кажучи, що здивований ідеєю, що німецькі системи Patriot можуть бути занадто просунутими для перекидання в Україну.

«Ще один аргумент, якому я здивований, полягає в тому, що, на думку тих, хто озвучує цю тезу, німецькі системи Patriot занадто технологічно просунуті, щоб їх перекидати в Україну. По-перше, німецькі Patriots – […], це версія 1980-х років, тому її не можна назвати технологічно просунутою. «Польські Patriot [які матимуть початкову готовність до експлуатації в середині 2023 року] є технологічно передовими, і це найновіша версія системи Patriot, — сказав Блащак.

«Ще один аргумент, пані та панове, полягає в тому, що Україні вже передано багато обладнання, набагато технологічнішого, ніж німецькі Patriot. Я думаю про HIMARS або навіть NASAMS. Тож твердження, що старі німецькі Patriot є більш технологічно просунутими, ніж вже передане обладнання, є хибним твердженням», – продовжив він.

«Розташування німецької системи Patriot в Україні вигідно для безпеки східної частини нашої країни, південно-східної частини нашої країни, тому що протиракетна безпека на заході України означає також безпеку в Польщі».

28 листопада, постійний представник Польщі в НАТО, посол Томаш Шатковські: «Німеччина є прихильником підходу, за якого НАТО формально не бере участі в процесі ухвалення рішень щодо підтримки України». «Останніми місяцями ми часто чули з Берліна, що є домовленість між членами НАТО не надсилати обладнання [в Україну] … Це абсолютна неправда. Ніяких подібних домовленостей НАТО не досягало, крім хіба що закритих розмов між якимись союзниками, про які я не знаю».

Варшава чекає на думку США щодо пропозиції передачі німецьких Patriot Україні. Питання може бути розглянуте під час зустрічі міністрів закордонних справ НАТО 29-30 листопада в Румунії.

Свєрчинські з Polityka Insight: «По-перше, тема все ще обговорюється — ще у вівторок [29 листопада] офіс президента в Варшаві (який, здається, поводиться як дорослий в кімнаті під час усієї цієї метушні) сказав, що вони підштовхують міністерство оборони, щоб воно погодилося на розгортання». «По-друге, якщо не Польща, то Румунія може виграти від пропозиції Німеччини, якщо переговори між Варшавою і Берліном остаточно проваляться.

«По-третє, вся проблема — і наскільки погано з нею впоралась польська влада — не пройшла непоміченою серед інших союзників і не на користь Польщі. Також може бути елемент, скажімо, посередництва — з боку штаб-квартири НАТО чи США».

Качинські каже, що німецькі Patriot в Польщі будуть «естетичним вибором» без «військового чи політичного значення».

Це неправда, каже генерал армії у відставці Станіслав Козєй, колишній начальник Бюро національної безпеки Польщі. «Очевидно, що чим більше засобів протиповітряної оборони, тим безпечнішим є польський повітряний простір». Польща в процесі розміщення Patriots, придбаних в США кілька років тому, і пускові установки з Німеччини дадуть додатковий поштовх протиракетній обороні країни.

«У нас є протиповітряна оборона, але протиракетних систем ще немає», — каже він.

Блащак каже в середу, що все ще переконує Ламбрехт відправити батареї в Україну. «Я розраховую на схвалення».

«Наша пропозиція польському уряду щодо захисту їхньої країни ще не знята з розгляду», — каже Шольц журналістам під час прес-конференції в Берліні.

Історія триває.

Основною причиною такої політики владної партії PiS називають президентські вибори наступного року. Партія намагається підвищити свої рейтинги, використовуючи Німеччину як зручну боксерську грушу.

Опитування, проведене минулого місяця державним агентством CBOS, показало, що рекордні 31% опитаних поляків вважають відносини з Німеччиною «поганими».

Чи така вже застаріла техніка Німеччини?

Німецькі Patriot не старі, їх модернізують. В липні 2019 року Державний Департамент США схвалив продаж передових ракет PAC-3 для Німеччини, а майже через рік Агентство НАТО з підтримки і закупівель (NSPA) підписало контракт на 25 млн євро для модернізації і повторної сертифікації 170 німецьких ракет PAC-2 з рівня конфігурації протитактичних ракет (АТМ) до рівня ракет з покращеним наведенням – тактичних балістичних ракет (GEM-T).

За словами Raytheon, модернізація системи PAC-3 продовжується в рамках Програми міжнародних інженерних послуг (IESP), яка включає всі країни, які покладаються на Patriot для інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони — станом на 2022 рік включає США, Нідерланди, Німеччину, Японію, Ізраїль, Саудівську Аравію, Кувейт, Тайвань, Грецію, Іспанію, Південну Корею, Об’єднані Арабські Емірати, Катар, Румунію, Швецію, Польщу і Бахрейн.

Ira Zhurovska (за матеріалами Breaking Defense і Politico Europe)