Понад сотні військових наклали на себе руки з початку АТО - ТСН

Понад сотні військових наклали на себе руки з початку АТО - ТСН

Від початку АТО на Донбасі понад 100 бійців наклали на себе руки, йдеться у сюжеті ТСН.

Як розповіли джерела у Міноборони, наразі є дані про 136 таких випадків. Проте офіційно проблему суїцидів та депресій в армії військові не коментують.

Водночас волонтерські служби, які нині працюють з бійцями, б'ють на сполох, адже системної роботи із психологічної діагностики і реабілітації захисників досі не налагоджено. Навіть більше, в Україні немає державної системи з надання психологічної допомоги, тож це питання – найчастіше справа волонтерів.

Зазначимо, у більшості країн бійців після повернення з територій, де ведуться бойові дії, одразу не випускають додому. Наприклад, у Франції військових збирають і відправляють у Кіпр на відпочинок. Натомість в Україні таких людей залишають зі своїми переживаннями наодинці.

Так, 24-річний боєць "Правого сектора" Артур не витримав жахіть війни, але дивом вижив. Закінчивши військове училище, Артур не чекав повістку, а пішов захищати країну добровольцем - воював під Донецьком. У Водяному у нього на очах розірвало друга, після чого у хлопця стався тривалий нервовий зрив. "Він був на завданні разом із другом своїм, а потім він каже, у мене на моїх очах його розірвало на шматки - на розтяжці підірвався. Він його збирав у целофановий мішок", - розповів батько Артура, Валерій Гальцов, який одразу помітив, що із сином щось коїться, адже досить жорсткий і сильний хлопець почав випивати і зі сльозами згадувати товариша.

Проте не встигнувши отямитися від цієї травми, Артур потрапив до лікарні із болями у шлунку, де після допомоги нянечці та лікарю – перевезення тіл померлих людей у морг, він вистрибнув у вікно з третього поверху, та дивом вижив. Нині вже півроку він є найтяжчим пацієнтом із важкою черепно-мозковою травмою, лікування Артура обходиться у 70 тисяч на місяць.

Психолог "Психологічної кризової служби" Світлана Камінська радить, як рідним військових допомагати їм після повернення додому. "По-перше, бути поруч. Сідати і слухати людину. Якщо людина повертається і вона віруюча, знайдіть священника. В інтернеті зараз багато інформації", - зазначила вона. Фахівці наголошують, вчасна розмова з психологом здатна запобігти непоправному вчинкові.