"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) збирається ухвалити резолюцію, у якій закріпить рішення першого установчого Саміту миру, що відбувся в Швейцарії 15-16 червня
*
За останній тиждень в Енергодарі внаслідок атак безпілотників було зруйновано дві підстанції "Луч" і "Радуга", що призвело до тривалого знеструмлення міста, але не вплинуло на електропостачання Запорізької АЕС - Магате
*
Ізраїль готовий на «часткову угоду» з ХАМАСом, але війна триватиме - Нетаньягу
Інтенсивна фаза війни з ХАМАСом у секторі Гази наближається до завершення, а військові можуть зосередити свою увагу на кордоні Ізраїлю з Ліваном, де в останні тижні посилилися бойові дії з угрупованням "Хезболла"
*
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон допоміг переконати експрезидента США Дональда Трампа сприяти розблокуванню допомоги Україні. Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine розповів Даг Клейн, політичний аналітик Atlantic Council та Razom for Ukraine.
Цитати
У квітні 2024-го Трамп на пресконференції в резиденції Мар-а-Лаго заявив, що треба підтримати спікера Палати представників Майка Джонсона з його планом із допомоги Україні. Це дало політичне прикриття Джонсону, щоб не боятися звільнення з посади у разі винесення проєкту допомоги на голосування.
Напередодні цього до Трампа у Мар-а-Лаго приїздив Девід Кемерон. Були дуже цікаві повідомлення про аргументи Кемерона, каже Клейн. «Він сказав Трампу: якщо хочеш стати президентом, укласти угоду і досягти миру в Україні, то не можеш дозволити, щоб Україна почала ламатися, не можеш зупинити постачання зброї», – розповідає аналітик.
Кемерон також зробив порівняння з Афганістаном, каже Клейн. Угоду з Талібаном уклав ще Трамп, але таліби стрімко захопили Афганістан і його столицю Кабул вже у перші місяці правління Джо Байдена. «Це обвалило рейтинг останнього – він досі не зміг відновитися», – пояснює аналітик.
«Кемерон, можливо, навів саме такий аргумент Трампу. Мовляв, якщо допомога зупиниться, то війна не закінчиться завтра, – каже він. – Росіяни можуть захопити Київ, коли президентом стане Трамп на початку наступного року. І тоді він зазнає тих самих наслідків, що і Байден з Афганістаном».
Який фактор став остаточним у переконанні Трампа, сказати складно. Але інтересом Трампа завжди була перемога на виборах, зауважує Клейн: «Багато його міркувань про Україну стосуються виборів. А більшість американців її підтримують. Тому піти проти більшості й бути відверто антиукраїнським може бути політично дорого для Трампа».
*
Щоб переконати спікера Палати представників Майка Джонсона винести на голосування в Конгресі США допомогу Україні, знадобились дії на двох напрямках – персональному та політичному. Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine розповів Даг Клейн, політичний аналітик Atlantic Council та Razom for Ukraine.
Цитати
Взимку та навесні було зрозуміло – як тільки допомогу Україні винесуть на голосування в Палаті представників, то буде достатньо голосів «за», каже Клейн. Але для цього Джонсон мав винести її на голосування. Проблемою було те, що група республіканців погрожували звільнити Джонсона, якщо він це зробить.
Тому для переконання Джонсона потрібно було розвʼязати дві задачі, пояснює Клейн. Перша – зробити питання України особистим для спікера, друга – дати політичне прикриття, щоб він не втратив посаду.
Команда Razom for Ukraine працювала над першою задачею. «Допомогла релігія. Коли Джонсон став спікером, сказав: «Хочете зрозуміти мій світогляд – читайте Біблію», – пригадує Клейн.
Тоді Razom знайшли людей, знайомих з Джонсоном, та з’ясували, який улюблений біблійний уривок спікера. Це був Естер 4.14, «саме для таких часів»: люди мають приймати правильні рішення, навіть якщо доведеться страждати.
«Розмістили білборд з цим віршем навпроти церкви в Луїзіані, до якої ходить Джонсон, – розповідає Клейн. – На ньому був логотип Razom і фото церкви у Бердянську, яку зруйнувала російська ракета. Для християн у США відчувати зв’язок з українцями через віру – дуже потужна річ».
Другу задачу – політичне прикриття – дали протиборчі табори, пригадує аналітик. З одного боку – конгресмени-демократи запевнили, що не голосуватимуть за відставку Джонсона, якщо він винесе на голосування допомогу Україні. З іншого – підтримати Джонсона закликав Дональд Трамп, практично гарантований кандидат у президенти США від Республіканської партії.
*
Сполучені Штати вважають, що Північна Корея в обмін на військову допомогу Росії може просити технологій для вдосконалення ракет дальнього радіусу дії, а також ядерної зброї
*
Сполучені Штати, Південна Корея та Японія засуджують поглиблення військової співпраці між Північною Кореєю та Росією, включаючи продовження постачання зброї з КНДР до РФ для підтримки російського вторгнення в Україну
*
Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун попередив, що наступ Ізраїлю на Ліван може призвести до відповіді Ірану, який стане на захист бойового угруповання "Хезболла"
*
Брюссель звинуватив Apple у придушенні конкуренції у своєму магазині додатків, що стало першим випадком, коли регулятори ЄС застосували нові цифрові правила до великої технологічної групи
*
Постачальник Apple Foxconn інвестує $383 млн у в'єтнамський завод друкованих плат
Очікується, що підприємство буде виробляти 2,79 млн. одиниць продукції на рік
*
Китайська компанія ByteDance, власник TikTok, спільно з американським розробником мікросхем Broadcom працює над створенням передового процесора для штучного інтелекту
*
Прокуратура США запропонувала порушити кримінальну справу проти Boeing – Reuters
*
Канада додала залізну руду до списку критично важливої сировини
Високоякісна ЗРС потрібна для виготовлення екологічно чистої сталі і є невід’ємною частиною процесу декарбонізації
Міністерство природних ресурсів Канади додало високоякісну залізну руду до списку критично важливих корисних копалин. Про це повідомляє Mining.com з посилання на дані відомства.
До переліку критично важливих корисних копалин, який сягнув вже 34 видів сировини, також увійшли фосфор та кремній.
«Ця сировина є невід’ємною складовою широкого спектра продуктів, котрі мають вирішальне значення для енергетичного переходу, часто є дефіцитною і критично важливою для майбутнього економічного процвітання Канади», – йдеться у повідомленні уряду.
Кремній використовується для виробництва мікросхем і напівпровідників, які застосовуються у більшості електронних пристроїв. Високоякісна залізна руда потрібна для виготовлення екологічно чистої сталі і є невіддільною частиною процесу декарбонізації. Фосфор затребуваний у виробництві добрив та акумуляторів.
Вперше список критично важливих мінералів був оприлюднений у березні 2021 року в рамках плану Канади зі скорочення викидів, який ставить за мету зменшити викиди CO2 на 40-45% нижче рівня 2005 року до 2030 року й досягти нульового рівня викидів до 2050 року.
Компанія Champion Iron, яка володіє та управляє гірничодобувним комплексом Bloom Lake у Квебеку, привітала додавання залізної руди до Переліку критично важливих корисних копалин. Рудник компанії на південному краю Лабрадорського прогину має одні з найвищих у світі запаси залізної руди й може виробляти залізорудний концентрат з вмістом заліза 67,5%. Champion Iron працює над кількома проєктами модернізації, щоб збільшити вміст заліза в ЗРС до 69%.
Нагадаємо, глобальний експорт залізної руди за підсумками січня-березня 2024 року зріс на 6% у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року – до 376 млн т. В короткостроковій перспективі глобальний експорт ЗРС залишатиметься на високому рівні, оскільки великі глобальні компанії зберігають прогнози видобутку.
*
Китайський онлайн-ритейлер Shein подав заявку на IPO у Великій Британії замість США
*
Британія тестує антидронову зброю вартістю менш як 5 грн за постріл – FT
Розробку очолює французька компанія, яка планує створити спільне підприємство в Україні
*
Міжурядова конференція Україна-ЄС, яка позначить офіційне відкриття перемовин про вступ України до Євросоюзу, складатиметься з трьох частин.
Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на європейського дипломата високого рівня, який коментував на умовах анонімності.
Співрозмовник розповів, що міжурядова конференція з Україною почнеться о 16:30 за київським часом; аналогічна конференція з Молдовою запланована на 19:00 за Києвом.
"Буде пряма трансляція першої частини, під час якої буде сказано вступні слова, включно з відеозверненнями. Потім головуюча країна (Бельгія) зробить вступну заяву від імені ЄС, текст якої обговорювали держави-члени протягом останніх тижнів. Потім країна (Україна) також зробить вступну заяву. Ці заяви важливі, оскільки вони дають уявлення про те, чого очікують від обох сторін найближчими роками, щоб мати плідний і значущий початок переговорів. Нарешті, третя частина передбачатиме виступи і зауваження держав-членів", – деталізував він.
Дипломат зазначив, що делегацію України буде очолювати віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина (нагадаємо, склад делегації вже оголошували), європейську – очільниця МЗС головуючої у Раді ЄС Бельгії Аджа Лябіб.
Також співрозмовник агентства припустив, що тривалість "скринінгу" українського законодавства (аналіз на його відповідність європейському) у випадку України може зайняти менше часу, ніж зазвичай, тому що ЄС завдяки Угоді про асоціацію та іншій співпраці вже добре обізнаний з ситуацією.
"Я не думаю, що це займе рік, це буде менше, але наскільки менше – це важко сказати. Після цього в переговорах відбудеться відкриття першого кластера (переговорних глав)", – розповів дипломат.
Також співрозмовник журналістів розкрив, що у вівторок, 25 червня, Рада ЄС має затвердити текст безпекової угоди між Україною і ЄС.
*
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна привітав той факт, що ЄС погодив 14-й пакет санкцій проти РФ, але визнав, що країнам-членам дедалі важче знайти консенсус
*
Пекін хоче, щоб ЄС скасував свої тарифи на китайські електромобілі, дія яких набуде до 4 липня, після того, як обидві сторони домовилися провести нові торговельні переговори
*
Президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Китаю обговорив із прем'єр-міністром КНР та головою Постійного комітету Всекитайських зборів “справедливий мир для України”
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц припустив, що однією з причин падіння популярності керівної коаліції на сході країни є політика уряду щодо України, але підкреслив, що альтернативи цьому немає
*
Німецький бізнес є рушійною силою у відбудові України - Шольц
*
Німецький Baader Bank виходить на ринок біржових фондів зі стратегією, яка буде використовувати штучний інтелект для вибору акцій
*
У Німеччині за перші шість місяців 2024 року кількість банкрутств компаній зросла майже на 30%, що є найвищим показником за майже 10 років
*
В уряді Німеччини відкинули ідею депортації безробітних українських біженців
*
Серед понад мільйона українців у Німеччині людьми працездатного віку є понад 800 тисяч, з них працюють приблизно чверть
*
Міністр оборони Німеччини про вибори у Франції: Націоналізм не є відповіддю на проблеми
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час візиту до Парижа заявив, що був би щасливішим, якби на парламентських виборах у Франції перемогли ліберальні сили
*
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у понеділок вирушає до Ізраїлю та на Західний берег річки Йордан
*
Нові бойові дії на кордоні Ізраїлю та Лівану призведуть до катастрофи - Бербок
*
Правопопулістське "Національне об’єднання" сподівається мати вплив на призначення єврокомісара від Франції у разі своєї перемоги на дострокових парламентських виборах
*
Франція може зіткнутися з ризиком громадянських заворушень і насильства, пов'язаних з достроковими виборами, заявив міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен
*
У Новій Каледонії поновилися протести після висилки їхнього лідера
*
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що в майбутньому складі Європейської комісії італійський представник повинен бути представлений на рівні віцепрезидента цього виконавчого органу ЄС
*
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні, чия партія "Вперед, Італіє" є частиною Європейської народної партії (ЄНП) в Європарламенті, попередив групу, що для формування більшості вона повинна шукати підтримки "Європейських консерваторів і реформістів", а не "Зелених"
*
Рішення державного і політичного керівництва Північної Македонії не використовувати "конституційну назву країни в публічних виступах всередині країни" є "грубим порушенням" Преспанської угоди - Греція
*
Вперше в історії незалежної Північної Македонії до складу уряду увійшов представник сербської меншини
*
У Північній Македонії парламент в ході голосування у неділю затвердив новий склад уряду на чолі із 46-річним правоцентристом Християном Міцкоським після парламентських виборів, які відбулись у травні
*
У Норвегії готують зміни до законодавства, які б запровадили заходи покарання для батьків, котрі відправляють своїх неповнолітніх дітей в ультраконсервативні релігійні школи за кордон
*
Рада ЄС має затвердити текст безпекової угоди між Україною і ЄС у вівторок 25 червня
*
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на зустрічі з візаві з Франції та Польщі в Парижі 24 червня оголосив про намір цих трьох країн створити коаліцію європейських держав для розробки зброї великої дальності
*
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) має намір збільшити свої інвестиції в європейську оборону, маючи намір влити в цей сектор ще 6 мільярдів євро
*
Німеччина передала Україні 41 вантажівку Mercedes Arocs, машини надійдуть у розпорядження Державної прикордонної служби
*
Країни ЄС у понеділок схвалили перший транш у розмірі до 1,4 мільярда євро на військову допомогу Україні, що надійде з доходів від заморожених російських активів
*
Євросоюз прагне встановити партнерство у сфері безпеки й оборони з Японією та Південною Кореєю для спільної розробки військової техніки
*
Частина снарядів у рамках «чеської ініціативи» може бути не дуже якісною – МО Чехії
Чеські фахівці оглянуть їх перед відправленням та в разі потреби відремонтують
*
На фронті від початку доби стались вже 114 бойових зіткнень з російськими загарбниками, бої на цей час тривають на семи напрямках - найбільше на Покровському та Лиманському напрямках
*
На фронті загинув відомий український хореограф Антон Смецький
*
У Державному бюро розслідувань підтвердили отримання заяви начальника штабу бригади Нацгвардії "Азов" Богдана Кротевича щодо необхідності розслідування дій одного з генералів ЗСУ через великі втрати українських військ на полі бою
*
У Донецькій області армія РФ вдарила по Покровську, у результаті щонайменше чотири людини загинули і 34 отримали поранення
*
Війська РФ за минулу добу завдали по Харківщині 20 авіаційних ударів та 19 ударів дронами-камікадзе
*
На Харківському напрямку Сили оборони відбили п'ять російських атак у районі Вовчанська, а на Купʼянському напрямку - дев'ять атак
*
Війська РФ атакували Одещину двома крилатими ракетами, ймовірно, «Іскандер-К»
*
Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що наступного тижня ЄС виділить на підтримку України першу частину із 2,5 млрд євро з доходів від заморожених активів РФ
*
Сьогодні в Києві своє представництво відкриває Business Sweden — організація, що допомагає шведським компаніям досягти успіху за кордоном та працює на більш ніж 40 міжнародних ринках
*
9 з 11 членів комітету з монетарної політики (КМП) Національного банку України підтримали зниження облікової ставки з 13,5% до 13%
*
Протягом минулого тижня в межах державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" підприємці отримали кредитів на загальну суму 1,6 млрд грн
*
У межах підтримки мікро, малого та середнього бізнесу в Україні з грудня 2020 року видано 37 017 кредитів на загальну суму 118,3 млрд гривень
*
Перевізники, які працюють на умовах "транспортного безвізу" в країнах Євросоюзу (ЄС), мають повернути всі фури в Україну до 10 липня, щоб оновити документи відповідно до нових вимог
*
Україна за 5 місяців 2024 року піднялася з 15 на 14 позицію серед 40 країн-виробників чавуну
*
У 2023 році компанії-лідери добувної промисловості отримали понад 365 млрд грн доходу. Їх сукупний дохід зріс на 13% порівняно з першим роком повномасштабної війни
*
В Україні розпочались жнива - уже зібрали близько 100 тисяч тонн різних сільськогосподарських культур
*
З 25 червня 2024 року Держаний аграрний реєстр (ДАР) розпочне прийом заявок на бюджетну субсидію у розмірі 4 тисяч грн на 1 га оброблюваних угідь
*
Україна збільшує експорт молочних продуктів
На думку експертів, причина цього – у суттєвому зростанні обсягів переробки на тлі значно слабшого, ніж торік, зростання внутрішнього продажу
*
24 червня відбувся онлайн-аукціон з приватизації єдиного майнового комплексу державного підприємства "Рівненський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", ціна зросла у 18 разів
*
Фонд державного майна завершив процес реєстрації права власності держави на Нафтову компанію "Альянс-Україна"
*
ФДМУ готує до продажу нафтову компанію «Альянс-Україна» - актив оцінюють у 450 мільйонів
*
Вантажний причал біля дамби ГЕС у Вишгороді виставили на аукціон
Торги заплановано на 4 липня, стартова ціна лоту становить 1,054 млн грн
*
"Укрзалізниця" успішно придбала 5000 тонн дизельного палива через електронний каталог Prozorro Market
*
Поточний 2024 рік може стати першим роком за тривалий час, коли в Україні не відкриють жодного нового ТРЦ
*
На 24 червня запланований обсяг імпорту електроенергії в Україну становить 26,7 тис. МВт-годин, експорт не здійснюватиметься
*
У вівторок 25 червня графіки погодинних відключень електроенергії будуть застосовувати протягом усієї доби з 00:00 до 24:00
*
Київська міська державна адміністрація планує побудувати ТЕЦ, що зможуть використовувати сміття як паливо
*
Укргазбанк оголошує про продаж котелень та обладнання у Дніпропетровській області
*
"Нафтогаз України" за результатами 2023 року сплатить до держбюджету 12,2 мільярда гривень дивідендів та ще 2,1 мільярда податку на дивіденди
*
«Запоріжкокс» Ахметова торік отримав 400 млн грн прибутку: частина піде на дивіденди
Ще 2022 року підприємство було збитковим
*
Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Вінницькій області замовила ТОВ "Автострада" Максима Шкіля три підряди на експлуатаційне утримання доріг Вінницької області на 10,5 мільярдів гривень
*
Український підприємець Євген Виборов залучив $1,1 млн на новий ШІ-стартап Ability AI
*
У травні українці придбали 5,5 тис. ввезених з-за кордону вживаних легковиків
Найбільша частка в цьому сегменті імпортованих легковиків припала на бензинові авто – 42%
*
Опитування: Основне джерело фінансування проєктів відновлення у громадах - місцеві бюджети
*
Склад мережі супермаркетів «Таврія В» постраждав через російську атаку на Одесу. Збитки можуть сягати 300 млн грн
*
Наглядова рада Центренерго, якій належать три державні ТЕС, на засіданні 24 червня звільнила гендиректора Андрія Чуркіна та призначила замість нього Євгенія Гаркавого
*
Митниця зриває повернення найбільшої контейнерної лінії світу MSC в Одеський порт – АМЕУ
Компанія скасувала перший суднозахід від початку повномасштабного вторгнення
*
Правоохоронці повідомили про підозру двом керівникам комунального підприємства "Транспортна інфраструктура міста" Дніпровської міської ради та трьом підприємцям у розтраті 6 мільйонів на паркуванні
*
Аналітики Територіального управління Бюро економічної безпеки у Київській області упередили розтрату майже 3,5 млн грн під час проведення тендеру на будівництво укриття
*
В "Дії" розпочали тестування нових функцій – стало доступне підтягування у смартфон свідоцтва про народження, одруження, розлучення та зміну імені
*
«Діра для ухилянства». Міносвіти змінює правила вступу до аспірантури на тлі рекордної кількості претендентів-чоловіків
*
КНДР знову запустила повітряні кулі зі сміттям до Південної Кореї
*
Російське Міністерство закордонних справ оголосило про розширення переліку людей, в’їзд яким заборонений до Росії, у відповідь на 14-й пакет санкцій Європейського Союзу проти Москви
*
Кримська “влада” не бачить причин для закриття пляжів у Криму після недавньої атаки на Севастополь
Окупаційна влада закликала росіян “не боятися” відпочивати на півострові
*
У Бєлгородській області жителі вивісили на своєму будинку прапор України

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Уряд Китаю планує створити фонд допомоги на суму майже $14 мільярдів для порятунку проблемних фінансових установ, щоб уникнути фінансової кризи, спровокованої спадом на ринку нерухомості. Про це повідомляє Nikkei Asia.
***
З 24 червня російська дочірня структура китайського Bank of China призупинила всі операції з банками росії, які потрапили під санкції США. Про це розповіли російському «Коммерсанту» джерела на фінансовому ринку.
***
Китай пропонує пільги німецьким автовиробникам у спробі уникнути мит ЄС на імпорт електрокарів – Bloomberg
***
Князівство Монако, де зосереджена найбільша у світі кількість мільйонерів та мільярдерів, ризикує потрапити до «сірого списку» Всесвітньої організації боротьби з фінансовими злочинами (Financial Action Task Force, FATF), повідомив Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з питанням.
***
Європейський Союз розробив юридичний обхідний шлях, щоб уникнути вето Угорщини на закупівлю зброї для України коштом прибутків, отриманих від заморожених російських активів цього року, пише Financial Times.
***
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підтвердив, що Європейський Союз погодив спрямування 1,4 млрд євро надходжень із заморожених росактивів на військову підтримку України, та заявив про наміри Будапешта це оскаржити
***
Кандидат у президенти США Дональд Трамп отримав пожертвування в біткоїнах на суму $2 млн на передвиборчу кампанію. Його підтримали криптодонатами засновники криптовалютної біржі Gemini Кемерон і Тайлер Вінклвосси. Про це пише incrypted.
***
Bitcoin, Ethereum, Solana, XRP та решта токенів за тиждень втратили $200 млрд ринкової капіталізації
Зараз трейдери наближаються до «критичного рівня», прорив якого може призвести до ще більшого падіння ціни біткоїна та решти токенів
***
У рамках 14 пакету санкцій Європейського Союзу проти росії російським фізособам, компаніям та структурам будуть заборонені також приватні перельоти в повітряному просторі держав-членів ЄС. Про це повідомляє EUObserver, передає The Moscow Times.
***
Серед осіб, на яких розширили санкції Євросоюзу у рамках 14-го пакета, опинилися матір очільника Чечні Рамзана Кадирова, очільник Військово-морського флоту РФ та багато інших російських посадовців, а також табір "Артек" та актор Іван Охлобистін
***
До чотирнадцятого пакета санкцій ЄС проти Росії були включені заходи проти "Системи передачі фінансових повідомлень" (СПФП), розробленої Центральним банком Росії як аналог системи SWIFT
***
Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова попереджає про ризики втручання Росії у вибори до німецького Бундестагу, які відбудуться наступного року
***
СБУ оголосило підозру очільнику російського університету спецназу
На базі навчального закладу сформували виробництво дронів і підготовку пілотів БпЛА
***
Після тривалих судових процесів Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відновив контроль над ще одним так званим "зомбі-банком" – ПАТ "КСГ БАНК"
***
Агресивна війна Росії проти України: всеосяжний 14-й пакет санкцій ЄС спрямований на боротьбу з обходом та запроваджує енергетичні заходи
Сьогодні Рада ЄС ухвалила 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів, які завдають чергового удару по режиму Путіна та тим, хто продовжує його незаконну, неспровоковану та невиправдану агресивну війну проти України.
Ці заходи спрямовані на важливі сектори російської економіки, такі як енергетика, фінанси і торгівля, і ускладнюють обхід санкцій ЄС.
<p>Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки
Наші санкції вже значно послабили російську економіку і завадили Путіну реалізувати свої плани зі знищення України, хоча він все ще продовжує незаконну агресію, спрямовану проти цивільного населення та цивільної інфраструктури. 14-й пакет санкцій демонструє нашу єдність у підтримці України та прагненні обмежити злочинну діяльність Росії проти українців, включаючи спроби обійти заходи ЄС.
Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки
Сьогоднішній пакет включає обмежувальні заходи щодо ще 116 фізичних та юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, а також наступні секторальні заходи:
Енергетика
З метою забезпечення того, щоб об'єкти ЄС не використовувалися для перевалки російського скрапленого природного газу (СПГ) до третіх країн, і таким чином зменшити значні доходи, які Росія отримує від продажу та транспортування СПГ, ЄС заборонить послуги з перевантаження російського СПГ на території ЄС з метою здійснення операцій з перевалки до третіх країн. Це стосується як перевалки з судна на судно, так і з судна на берег, а також операцій з перевантаження, і не впливає на імпорт, а лише на реекспорт до третіх країн через територію ЄС. Європейська Комісія буде стежити за виконанням і розвитком цього рішення і може запропонувати пом'якшувальні заходи, якщо це буде необхідно.
Крім того, ЄС заборонить нові інвестиції, а також надання товарів, технологій і послуг для завершення будівництва СПГ-проектів, таких як "Арктик СПГ 2" і "Мурманськ СПГ". Обмеження на імпорт вводяться на російський ЗПГ через термінали ЄС, не підключені до газової системи.
Боротьба з обходом
ЄС озброюється додатковими інструментами для боротьби з обходами.
Перш за все, материнські компанії ЄС повинні будуть докласти максимум зусиль, щоб їхні дочірні компанії в третіх країнах не брали участі в будь-якій діяльності, що може призвести до результату, якому санкції намагаються запобігти.
По-друге, з метою протидії реекспорту товарів військового призначення, знайдених в Україні або критично важливих для розвитку російських військових систем, було вирішено, що оператори з ЄС, які продають такі товари до третіх країн, повинні будуть впровадити механізми належної обачності, здатні виявляти та оцінювати ризики реекспорту до Росії, а також зменшувати їх.
Крім того, оператори з ЄС, які передають промислове ноу-хау для виробництва товарів військового призначення комерційним партнерам з третіх країн, тепер повинні будуть включати в контракти положення, які гарантуватимуть, що таке ноу-хау не буде використано для товарів, призначених для Росії.
Фінанси
Рада вирішила заборонити використання "Системи передачі фінансових повідомлень" (СПФС), спеціалізованої служби фінансових повідомлень, розробленої Центральним банком Росії для нейтралізації ефекту обмежувальних заходів. Суб'єктам ЄС, які працюють за межами Росії, буде заборонено підключатися до СПФМ або еквівалентних спеціалізованих служб фінансових повідомлень.
Крім того, операторам з ЄС буде заборонено здійснювати транзакції з юридичними особами, включеними до спеціального переліку, які використовують SPFS за межами Росії.
Крім того, Рада вводить заборону на транзакції з цільовими кредитно-фінансовими установами та провайдерами криптоактивів, створеними за межами ЄС, якщо ці суб'єкти сприяють транзакціям, що підтримують оборонно-промислову базу Росії шляхом експорту, постачання, продажу, передачі або транспортування до Росії товарів і технологій подвійного призначення, чутливих предметів, товарів для ведення бойових дій, вогнепальної зброї та боєприпасів.
Фінансування політичних партій та інших організацій
З огляду на постійні спроби Росії втручатися в демократичні процеси в ЄС і підривати його демократичні основи, в тому числі за допомогою кампаній впливу і просування дезінформації, Рада вирішила, що політичним партіям і фондам, неурядовим організаціям, включаючи аналітичні центри, або постачальникам медіа-послуг в ЄС більше не буде дозволено приймати фінансування, що надходить від російської держави і її маріонеток.
Відповідно до Хартії основних прав, узгоджені сьогодні заходи не перешкоджатимуть провайдерам медіа-послуг та їхнім працівникам здійснювати інші види діяльності в ЄС, такі як проведення досліджень та інтерв'ю.
Транспорт
Вперше ЄС ухвалив заходи, спрямовані на конкретні судна, що сприяють війні Росії проти України, на які поширюється заборона доступу до портів і заборона на надання послуг. Ці судна можуть бути визначені з різних причин, таких як транспортування військової техніки для Росії, транспортування вкраденого українського зерна, підтримка розвитку енергетичного сектору Росії, наприклад, через транспортування компонентів ЗПГ або перевалку ЗПГ. Цей захід також спрямований проти танкерів, що входять до складу "темного флоту" Путіна, які обходять обмеження ЄС та Коаліції щодо обмеження цін, застосовуючи при цьому оманливі практики судноплавства з повним ігноруванням міжнародних стандартів. 27 суден були об'єктами сьогоднішніх санкцій на цій підставі.
Крім того, щоб уникнути інших форм обходу, Рада вирішила
розширити заборону на польоти в ЄС. Заборона на посадку, зліт або проліт над територією ЄС також поширюватиметься на будь-яке повітряне судно, що використовується для незапланованого польоту, і якщо російська фізична або юридична особа, суб'єкт або орган має можливість ефективно визначити місце або час його зльоту або посадки, щоб дістатися, наприклад, місця відпочинку або ділової зустрічі. Крім того, оператори повинні надавати будь-яку інформацію, запитувану національними компетентними органами держав-членів про нерегулярні рейси, включаючи інформацію про власника повітряного судна і, можливо, пасажирів
розширити заборону на перевезення вантажів автомобільним транспортом територією ЄС, у тому числі транзитом, щоб охопити операторів ЄС, які на 25% або більше належать російським фізичним або юридичним особам.
Імпортно-експортний контроль та обмеження
Рада додала 61 нову компанію до списку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс Росії в її агресивній війні проти України. До них будуть застосовані більш жорсткі експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Деякі з цих підприємств розташовані в третіх країнах (Китай, Казахстан, Киргизстан, Туреччина та Об'єднані Арабські Емірати) і були залучені до обходу торговельних обмежень та закупівлі чутливих товарів, що використовуються, наприклад, у виробництві безпілотників або наданні матеріальної підтримки російським військовим операціям.
Крім того, сьогоднішнє рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони і безпеки, додавши до нього певні верстати і деякі "всюдиходи".
ЄС також запровадив додаткові обмеження на експорт товарів, які, зокрема, сприяють посиленню російського промислового потенціалу (наприклад, хімічні речовини, включаючи марганцеві руди та сполуки рідкоземельних елементів, пластмаси, землерийну техніку, монітори та електрообладнання), а також додаткові обмеження на імпорт гелію з Росії, який є джерелом значних доходів для режиму.
Ліхтенштейн додано до переліку країн-партнерів, які застосовують комплекс обмежувальних заходів щодо імпорту заліза та сталі з Росії, а також комплекс заходів імпортного контролю, які є практично еквівалентними заходам ЄС.
Захист операторів з ЄС
Пакет також включає заходи, які дозволять операторам з ЄС вимагати відшкодування збитків, завданих російськими компаніями внаслідок запровадження санкцій та експропріації. Він також створює інструмент для складання списку компаній, на які поширюється заборона на транзакції за втручання в арбітражну та судову компетенцію.
Інші заходи
Сьогоднішній пакет накладе обмеження на прийом заявок на реєстрацію в ЄС певних прав інтелектуальної власності від російських громадян і компаній, щоб компенсувати дії російського уряду і судів, які нелегітимно позбавляють власників прав інтелектуальної власності з ЄС їх захисту в Росії.
Нарешті, буде заборонено купувати, імпортувати, передавати або експортувати українські культурні цінності та інші товари, що мають археологічне, історичне, культурне, рідкісне наукове або релігійне значення, якщо існують обґрунтовані підстави підозрювати, що ці товари були незаконно вивезені з України.
Відповідні нормативно-правові акти незабаром будуть опубліковані в Офіційному журналі ЄС.
Передумови
У своїх висновках від 17 та 18 квітня 2024 року Європейська Рада підтвердила свою повну та непохитну підтримку України, її народу, незалежності, суверенітету та територіальної цілісності в межах її міжнародно визнаних кордонів.
У своїх попередніх висновках Європейська Рада також закликала до подальших кроків, спрямованих на послаблення здатності Росії продовжувати вести агресивну війну, в тому числі шляхом посилення санкцій, а також повної та ефективної імплементації існуючих санкцій.
21 травня 2024 року Рада дала зелене світло використанню чистого прибутку, отриманого від неочікуваних та надзвичайних надходжень до центральних депозитаріїв цінних паперів в ЄС внаслідок запровадження обмежувальних заходів ЄС, для подальшої військової підтримки України, а також для зміцнення потенціалу та відновлення її оборонної промисловості.
***
Рада Європейського Союзу 24 червня затвердила новий пакет санкцій щодо Росії за агресію проти України. До списку підсанкційних фізосіб потрапили засновник Російської мідної компанії (РМК) Ігор Алтушкін та власник холдингу Aeon Роман Троценко.
Деталі
Алтушкіна в ЄС називають «олігархом», який фінансує підрозділ, що воює в Україні». Йдеться про штурмовий батальйон Міноборони «Урал», писала раніше The Moscow Times.
Також Брюссель вважає, що РМК Алтушкіна є «істотним джерелом доходу» для російського уряду, який несе відповідальність за анексію Криму і дестабілізацію України.
Троценко потрапив до санкційного списку як «один із провідних російських підприємців, що володіє бізнесом у залізорудній і сталеливарній, вугільній, інфраструктурній та енергетичній галузях».
В ЄС зазначили, що Троценко був радником президента державної компанії «Роснєфть» Ігоря Сєчіна, який входить до «ближнього кола Путіна».
***
Рада ЄС у 14-му пакеті санкцій проти Росії заборонила європейським партіям, громадським та дослідницьким організаціям отримувати будь-яке фінансування, що має російське походження
***
Кібератаки проти ЄС та України: під санкції потрапили шестеро осіб, причетних до спецслужб РФ
***
У Підмосков’ї горить будівля інституту радіоелектроніки
***
Із Білорусі до РФ перемістилися російські літаки-розвідники
***
Експрем'єр Британії Борис Джонсон відкинув заяви лідера популістів Найджела Фараджа щодо російсько-української війни як "нудотну історичну маячню і чергову кремлівську пропаганду"
***
Британська розвідка присвятила нове зведення аналізу того, що відбулося з російською ПВК «Вагнера» після смерті її очільника Євгена Пригожина рік тому.
Як зазначається, 24 червня 2023 року Євген Пригожин очолив понад 8 тис. найманців Групи Вагнера на «марші за справедливість» проти вищого військового командування Росії, звинувативши їх у корупції та невиконанні службових обов'язків. Згодом Росія заарештувала кількох високопоставлених військових керівників за звинуваченнями в корупції. Колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу, який став об'єктом зневаги Пригожина, згодом було замінено.
Хоча Пригожин загинув в авіакатастрофі 23 серпня 2023 року, його приватна військова компанія Група Вагнера пережила його – тепер її очолює його син Павло Пригожин, а командує нею Антон «Лотос» Єлізаров.
«Група Вагнера» відійшла з лінії фронту в Україні в травні 2023 року, її замінили чеченські та російські нерегулярні сили добровольчого корпусу Міноборони РФ. Африканський корпус МО РФ замінив підрозділи Групи Вагнера в Сирії та Лівії наприкінці 2023-го та на початку 2024 року відповідно. Тим не менш, Група Вагнера зберігає незалежне розгортання у Білорусі, Малі та Центральноафриканській Республіці.
Як пише британська розвідка, Пригожин започаткував практику вербування ув'язнених для участі у війні проти України. З липня 2022 року до лютого 2023 року, коли цю практику перейняло МО РФ, Група Вагнера завербувала понад 48 тис. ув'язнених, понад 17 тис. з яких згодом загинули в бою.
З лютого 2022 року загальна кількість ув'язнених у Росії скоротилася як мінімум на 150 тис. осіб. Ймовірно, більшість із цих ув'язнених були звільнені в обмін на згоду воювати в Україні.
У травні адміністрація США оголосила про введення санкцій проти двох організацій у Центральноафриканській Республіці (ЦАР), які надавали підтримку російським вагнерівцям та сприяли розкраданню природних ресурсів у країні.
***
Вихідці із силових структур і один із російських мільярдерів стали володарями найпривабливіших активів бізнес-імперії Євгена Пригожина.
Про це повідомляє російська "Нова газета Європа".
Було досліджено понад 120 чинних компаній, пов'язаних із Пригожиним, і виявилося, що не всі вони тепер належать родині загиблого засновника ПВК "Вагнер".
Зазначається, що одразу кілька компаній очолили колишні працівники поліції.
Підприємство "Пищевик", яке постачало харчування російським військовим та мало прибуток майже в 1 млрд руб. у 2023 році, у травні цього року очолив працівник 30-го відділу поліції Санкт-Петербурга.
На чолі "Ресторансервіс Плюс", яка також одержувала контракти на поставку харчування від російської армії, став інший колишній петербурзький поліцейський. Виручка цієї компанії минулого року становила майже 3 млрд руб.
Інші компанії з постачання харчування "Альтернатива" та "Комплексервіс" також перейшли людям з силових структур.
Також повідомляється, що "Велада", що займалася видобутком нафти в Сирії, відійшла 27-річному Володимиру Зленку з управління МВС у Приморському районі Петербурга.
У Москві відразу кілька компаній Пригожина, що займалися постачанням харчування в лікарні, дитячі садки та школи перейшли до мільярдера Года Нісанова.
Зазначається, що водночас флагманський холдинг Пригожина "Конкорд" відійшов його синові Павлу, який також є власником кількох пов'язаних із батьком компаній. Однак, усі вони зазнають збитків, зазначають в повідомленні.
Нагадаємо:
Хоча заколот ватажка ПВК "Вагнер" Євгенія Пригожина швидко згас, деякі китайські експортери тепер ставлять під сумнів свою подальшу співпрацю з Росією.
Участь "ПВК Вагнер" у війні проти України фінансується виключно з держбюджету Росії. За рік група отримала понад мільярд доларів.
***
Росія застосовує проти країн Європейського Союзу повний спектр гібридних інструментів, від дезінформації до актів прямого саботажу, що змінює статус Європи як «спостерігача» за російською агресією проти України на її жертву.
Про це сьогодні в Люксембурзі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявила керівниця зовнішньополітичного відомства Фінляндії Еліна Валтонен (Elina VALTONEN), повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Ми приділимо увагу гібридним загрозам, які Росія вчиняє проти європейських країн протягом минулих місяців та років. Це повний спектр дій, включаючи дезінформацію, кібернетичні загрози, акти саботажу, наприклад, проти таких країн як Фінляндія, де Росія перетворює міграцію на інструмент дестабілізації кордону. Цю ж мету Росія хоче досягти, сіючи хаос і насильство в Африці, в регіоні Сахель. Це означає, що Європа більше не має статусу спостерігача у цій війні проти російської агресії. Ми всі є жертвами російської агресії. Важливо, щоб ми продовжували допомагати Україні, тому що Росія розуміє лише силу», - наголосила представниця уряду Фінляндії.
Вона привітала рішення G7 щодо фінансової підтримки України за рахунок доходів від заморожених російських активів.
«Країни G7 та всі ми можемо надавати кредити для України швидше та простіше, та Україна зможе сплачувати інтерес та інші супутні витрати за рахунок цих заморожених російських активів. Це фантастичний крок у вірному напрямку. Я дивлюся вперед, коли ці надходження та весь масив цих активів буде можливим використовувати не лише для негайної (військової) підтримки України, але також, у середньостроковій перспективі, для її відновлення», - додала Валтонен.
Вона привітала погодження 14-го пакету санкцій ЄС проти Росії, який, зокрема, значно ускладнить операції у Балтійському морі російського «тіньового» флоту, що залучається до обходження енергетичних санкцій Євросоюзу проти країни-агресора.
***
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що ЄС негайно розпочне роботу над 15-м пакетом санкцій проти РФ
***
ЄС розглядає санкції щодо Грузії через закон про «іноагентів» - Боррель
***
Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що Мадрид виступає за те, щоб дати Грузії "останнє попередження" перед тим, як запроваджувати санкції через ухвалення скандального закону "Про прозорість іноземного впливу"
***
Поліція Словаччини 24 червня повідомила про арешт чеха Павела Зітька – невдалого кандидата в президенти Чехії, який понад два місяці перебуває в розшуку через поширення дезінформації та "тривожних новин"
***
Провідний член ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" Бйорн Гьоке у понеділок знову постав перед судом за звинуваченням у використанні забороненого нацистського гасла
***
У низці міст Франції напередодні тисячі жінок вийшли на марш проти ультраправого "Національне об’єднання", неформальною лідеркою якого є Марін Ле Пен
***
ISW - Північнокавказький осередок «Ісламської держави» Wilayat Kavkaz, ймовірно, здійснив комплексну і скоординовану атаку на церкви, синагоги та правоохоронні структури в Республіці Дагестан у РФ 23 червня
***
Після нападів на синагогу, церкви та правоохоронців у російській республіці Дагестан загинули близько 20 осіб, 15 з них - поліцейські
***
Єменські хусити у понеділок атакували у Червоному морі судно, яке належить Греції, екіпаж зазнав поранень
***
Речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук, коментуючи вибухи в Севастополі, заявив, що Україна не завдає вогневого ураження по цивільних об'єктах, а росіяни нехтують безпекою мирного населення
***
У травні були зафіксовані 715 випадків застосування російськими військами боєприпасів із вмістом небезпечних хімічних речовин, що на 271 випадок більше, ніж за попередній період
***
Завдяки дистанційному мінуванню дрони СБУ уразили чотири російські кораблі - WSJ
Морські дрони СБУ Sea Baby заклали понад 15 підводних мін поблизу акваторії Кримського півострова на маршрутах, якими користуються виключно військові кораблі РФ, завдяки чому уражено щонайменше чотири російські кораблі
***
Міністерство закордонних справ Росії 24 червня викликало посла США Лінн Трейсі у зв’язку з ракетним ударом по Криму минулими вихідними, після чого розродилось опусом про причетність Вашингтона до цієї події
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім