"ПОПУЛІЗМ – ЦИФРОВИЙ І НЕ ДУЖЕ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПОПУЛІЗМ – ЦИФРОВИЙ І НЕ ДУЖЕ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Прем’єр Гончарук в інтерв’ю для УП розлився в компліментах до президента Зеленського. Такого не було навіть в часи Януковича – навіть тоді прем’єр Азаров не співав про президента таких солодких пісень. Дослівно: «президент дуже розумний… хороший менеджер і доволі мудра людина… І це та оцінка, яку я постійно насправді поширюю абсолютно у всіх аудиторіях».

Паралельно сталася інша подія. Отой самий прем’єр Гончарук заговорив про зменшення державного апарату на 10%. Доречне питання – а чому лише на 10%? А чому не на 20? А не на 30%? Питання аж ніяк не марне. Зменшення кількості чиновників, це серед іншого, банальне збільшення черг до віконець у відповідних установах. Доречне питання – зменшення кількості чиновників є обґрунтованим?

Насмілюся нагадати. У ІІІ кварталі 2019 року було не зменшено, а збільшено кількість державних службовців на 1444 особи. А вже у IV кварталі пішов протилежний процес – кількість службовців зменшили на 10140 осіб. Чому їх зменшили? Переконаний, тут уряд буде апелювати до славнозвісної «діджиталізації». Але – от лихо!

Широко розпіарений портал державних послуг «ДІЯ» це не нововведення, це переведення в електронну форму вже існуючого реєстру. Тобто так, сам факт того, що в електронку підтягнули якийсь обсяг даних, сам собою виглядає гарно – якби не одна деталь. Розумієте, кожен електронний додаток, це по факту звичайний реєстр, який просто забили в електронний формат. Решта – нюанси якості роботи самої електронної платформи. Тут, до речі, до «ДІЯ» чимало питань. Але, знову таки – але. Реєстри, забиті в «ДІЯ» були створені за президента Порошенка. Ба-більше, їх переводити в електронну форму почали теж за Порошенка. Нагадаю. «Дуже багато всього робили, навіть впроваджували – і воно працювало. Але про це мало хто знав» - сказав про часи Порошенка чинний міністр цифрової трансформації Михайло Фьодоров. Який, до речі ще в листопаді 2019 року повідомив, що на портал «ДІЯ» і на навчання персоналу бюджетних коштів не виділено. А відтак, все відбувається за класикою – скільки грошей виділено, така і «ДІЯ». Ну, супермаркети теж додатки створюють – це ж ніхто не називає модним словом «діджиталізація»?

Простіше. Ігри в інтернет-додатки явно не підстава для скорочення держслужбовців. І от знаєте. Мені було б чхати на скорочення тих держслужбовців, якби я колись не бачив от таке саме «скорочення кадрів» на металургійному заводі. Коли по факту це призвело до масового звільнення майстрів і бригадирів, і як похідне – до падіння якості виробництва. Бо функції управлінців, тупо переклади на майстрів на місцях – а в них і доти роботи не бракувало. В умовах держави це виглядає ще більш зловісно. Про черги до віконець я вже написав. А є ще більша проблема – час виконання певної послуги.

Розповіді про цифровізацію тут – чистий блеф. Бо ще раз повторюю – за кожною цифровізацією, стоїть певний реєстр, який треба перебити в електронний вигляд. Так от, за майже півроку перебування у владі уряду Гончарука, реєстрів таких опрацьовано – нуль. По-факту, нинішня «діджиталізація» здійснюється на здобутках часів Порошенка. А кількість держслужбовців скорочують за принципом «а от хочу стільки – і стільки скорочую». Без жодного обґрунтування. Аби по телевізору виглядало гарно. А те що це відіб’ється на людях у недалекому майбутньому – кого це цікавить?

Все це означає дуже прикру ситуацію. Уряд Гончарука займається популізмом у чистому вигляді. Ба-більше, цей уряд так захопився задоволенням бажань президента Зеленського, що гарні звіти він ставить вище за реальний стан речей. А президент Зеленський навіть не розуміє того що відбувається. Чим все закінчиться? Це гарно знають ті наші громадяни, хто пережив 90-і. А тим часом прем’єр Гончарук співає президенту солодких пісень знову і знову.

«Я профан в економіці»… «Президент має примітивне уявлення про економічні процеси»… Можна довго сперечатися, говорив це Гончарук – чи ні. А от чи відповідають ці твердження правді – схоже, зрозуміло.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко