Прем’єр-міністр Японії вперше відвідає Україну і привезе мільярд доларів

Прем’єр-міністр Японії вперше відвідає Україну і привезе мільярд доларів

Вперше в історії двосторонніх відносин відбудеться візит прем’єр-міністра Японії до України.

Сіндзо Абе як чиновник найвищого рангу «країни сонця, що сходить», перебуватиме у Києві 5-6 червня. Його візит напередодні саміту «Великої сімки» свідчить про перспективу для плідних стосунків і велику підтримку, кажуть у міжпарламентській групі Україна-Японія.

Поки прем’єр Японії Сіндзо Абе прямує до України, про мету його візиту журналістам розповів посол Японії в Україні Шігекі Сумі. За його словами, у прем'єра його країни є три основні мети: перша – підняти рівень двосторонніх відносин, друга – підтримка реформ, а третя – показати, що Японія є прихильником мирного врегулювання конфлікту на сході.

«Лише минулого року Японія надала Україні 1,84 мільярди доларів. Ми є найбільшим одноосібним донором для України. Я сподіваюсь, що ці гроші допоможуть втілити реформи, а також допоможуть покращити життя людей», – сказав Шігекі Сумі.

Крім того, посол анонсував, що під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком 6 червня підпишуть проект реконструкції Бортницької станції аерації у Києві. Це стане найбільшим грошовим внеском Японії в Україну – 1,1 мільярда доларів.

Окрім реконструкції Бортницької станції аерації, японська сторона вже профінансувала навчальні курси для українських бізнесменів, допомагала у проведенні виборів, відправила в Україну Спеціальну моніторингову місію, а також надала 700 тисяч доларів на екстрену допомогу внутрішньо переміщеним особам та гуманітарну допомогу. Ще 16,6 мільйонів доларів Японія надала на відбудову інфраструктури східних областей.

Джерело: Радіо Свобода