"Приниження Зеленського - це і є сигнал Кремля" - Віталій Портников

"Приниження Зеленського - це і є сигнал Кремля" - Віталій Портников

У Києві намагаються применшити значення образливої статті заступника голови Ради безпеки Росії, колишнього президента країни Дмитра Медведєва, намагаються довести, що таким чином Медведєв хоче “повернутися до великої політики”.

У Москві, навпаки, дають зрозуміти, що стаття Медведєва санкціонована, її схвалив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков. І зрозуміло, що заяву Пєскова погоджено із Путіним. Та й сама стаття Медведєва узгоджена. Це те, що Путін думає про Зеленського. Але поки що не хоче сказати.

Поява статті теж не є випадковою. Її опублікували якраз тоді, коли президент Франції Еммануель Макрон і федеральна канцлерка Німеччини Ангела Меркель проводили окремі відеоконференції із президентами України і Росії в спробі добитися проведення “нормандського саміту”. І тоді, коли у Москві очікують приїзду заступниці державного секретаря США Вікторії Нуланд, з якою збираються обговорювати Україну. Це не просто образа українського президента і української політичної еліти. Це ясний сигнал - про майбутнє України говоритимемо з Заходом. Саму Україну суб'єктом переговорів не вважаємо. Тому теоретично можна і “нормандський саміт” провести, але якщо тільки Кремль і Захід домовляться про спільний тиск на Україну.

Що ж стосується самого Зеленського, не потрібно сумніватися - у Кремлі його тепер ненавидять. І вважають навіть не ворогом - вважають зрадником “русского мира”, а до зрадників у путінському оточенні ставляться інакше, ніж просто до ворогів. Зеленського ненавидять за те, що не виправдав очікувань 2019 року - не капітулював. За те, що продовжує боротися з Медведчуком - путінським “смотрящим” за Україною. За те, що виступає з патріотичною риторикою - саме її Кремль називає “націоналістичною”.

Тому Зеленського і його найближчих соратників будуть знищувати - тут вже не сумнівайтеся. І самих по собі - я допускаю замахи, отруєння, диверсії, оприлюднення компрометуючих матеріалів різного характеру. І разом з Україною - тут на черзі не тільки можлива ескалація на Донбасі, а й нова газова війна. “Газпром” зробить все для того, щоб Україна цієї зими замерзла, нехай навіть разом з Європою. Ну й підніме ціни на газ так, щоб знищити те, що ще залишилося від українського бюджету.

При цьому сам Зеленський намагається не помічати цієї небезпеки - або й справді нічого не розуміє у російському ставленні і до нього, і до країни, якою він керує. У ситуації, коли потрібно консолідувати патріотичні сили, влада продовжує думати про боротьбу з Порошенком. У ситуації, коли необхідно сприяння союзників, влада ігнорує їхні заклики до відновлення реформ і намагається обвести Захід навколо пальця. Дивовижно!

Якщо Зеленський не хоче подумати про власну безпеку і про власне майбутнє - це його особистий вибір. Але йому варто було б подумати про безпеку і майбутнє країни, президентом якої він є. Кремль вже надіслав йому “чорну мітку”. Зеленському потрібно захистити країну від наслідків цього очевидного сигналу.