"Приватизація прибутків, націоналізація збитків" - Юрий Витренко

"Приватизація прибутків, націоналізація збитків" - Юрий Витренко

Наступає зима, а у деяких українських містах, наприклад у у Кривому Розі, досі не запрацювала система централізованого опалення, і ці міста залишилися без тепла.

Постає справедливе питання: хто винен і що робити? Спробую викласти особисту точку зору.

Тепло подають підприємства теплової енергетики, тому, очевидно, питання в пешу чергу до цих підприємств, до влаників тепломереж (місцева влада), до Регулятора (Національної комісії).

В другу чергу питання до облгазів.

Бо саме облгази відключають тепловиків від газу. Не Нафтогаз, як спеціально дезінформують людей, а саме облгази.

І тут ми побачимо дивну картину. Для її розуміміння нагадаю, що більшістю облгазів володіє Фірташ.

Облгази є операторами газороподільних мереж. Тобто вони не є власниками цих мереж. Власники - переважно держава та громади.

Фірташу потрібні облгази тому, що це дає доступ до грошей споживачів, які платять саме облгазам, та доступ до обліку газу (бо так можна красти газ).

Саме ці "прибутки" і були приватизовані. І тут не важливо, що на папері цих прибутків не має. Головне, що вони є в кишені у приватного власника, інакше Фірташ не воївав би 5 років за свої облгази.

При цьому він не хоче брати відповідальність за відбори газу тими ж тепловиками з газорозподільних мереж, які він контролює. За це хтось інший має відповідати.

Тобто збитки в розумінні таких приватних власників мають бути націоналізовані. Фактично їх перекладають на національну компанію, Нафтогаз...

Я думаю, вже зрозуміло хто винен, і що робити!

На останок про "було б смішно, якби не було так сумно".

Облгази жаліються що Нафтогаз не дає тепловиккам "номінації". Ви можете запитати, а що то за дивні "номінації".

Іронічно, що саме облгази винні у тому, що ці номінації взагалі є проблемою, і що у нас на відміну від європейських правил постачальник (точніше "сторона відповідальна за баланс") не несе відповідальність за всі відбори споживача (зокрема тепловиків).

Бо свого часу саме "компетентні та чесні" представники облгазів разом з їхніми людьми в НКРЕКП та УТГ наполягли на тому, що замість впровадження європейських кодексів, потрібно мати "гібрид" між радянською системою (де були "ліміти" для споживачів) та європейською системою (де є "номінації" для інтерконнекторів, тобто зовсім для інших ситуацій).

Ми вже три роки пропонуємо просто перейти на європейські кодекси, без "самодіяльності", бо вона потім дуже дорого виходить для всієї країни.

Юрий Витренко