"Про Будапештський меморандум" - Олена Кудренко

"Про Будапештський меморандум" - Олена Кудренко

Нас нагнули, так. А потім ми принижувались, роблячи свято з отриманих знижок за газ. Начебто дивіться, які досягнення! Вмовили росіян скинути нам трохи.

Жалюгідна роль.

Ми привчили їх до того, що ми вміємо віддати, та ще й за це заплатити. У нас можна взяти, і ще ми залишимось винні. Це не про частину населення, яке нацією було, нацією й залишилось. І не про населення, яке вийшло з радянської м'ясорубки перетвореним у людей без критичного мислення, і без бажання боротися за себе. Ми мали і маємо досі і тих, і тих.

Це про політику держави. Про її керування. Зубів у неї не було, на жаль. Хоча тому й не було, що керманичами стали якраз ті, що вилізли з м'ясорубки...

Ми як держава (!) можемо бути маленькими (порівняно з Росією), але незручними.

Я всім кажу: ви повинні бути НЕ зручними для маніпуляторів. На побутовому рівні. Серед свого оточення. Тоді ми всі були би незручними для "друзів" з-за порєбріка. Давно би такими стали.

Можна ж крутити Росією, як ганчіркою. При великому бажанні можна було. Чому ні? Вони великі й здатні помилятися. Просто у нас особистостей таких при владі не було, щоб справді крутили, а не робили вигляд.

Про Кіссінджера розповідають, що він хитрий був, як чорт. Це я його не знаю, бо він мені в діди годився, - але кажуть, що заробляв дівіденди на світових конфліктах. Крутив іншими, як хотів. Це так? Поділіться думкою.

У нього, звісно, стартові умови були кращими. А може не кращими - а в чомусь гіршими, бо там інший рівень, інша відповідальність. Але ж хіба зручність комусь на такому рівні допомагала?

А ми аж занадто толерували і принижувались. Зручними були. Як відкрита хвіртка - а давайте нам свої фільми, своїх зірок, свої філіали банків, свою пропаганду. Ми вам свої заводи продамо. Впустимо на свої ринки.

Проблема і нинішньої влади - у бажанні зручності. Всі думають рейтингами, і ніхто не хоче підписувати непопулярні закони. Щось там у Зеленського на столі лежить вже півроку, про мобілізацію і вік, а підписувати не хоче, бо не хоче втрачати рейтинги. Він хоче бути зручним для своїх виборців. Як ті, хто його виховали , були зручними для росіян. І я не про батьків (це його особиста справа, але підозрюю, що там конкретний совок) - а про всю систему, все оточення, під що підпали і всі ми. Зручні й безвідмовні сильнішому. Наглішому.

Не можеш перемогти сильнішого у відкритій боротьбі - стань хитрішим. Відступи, розроби план, і вдарь з іншої сторони й іншим чином.

Можна було би навести приклад Лукашенка, як хитрого - але не погоджуюсь, він не хитрий, він боягуз. Інакше не лежав би зараз під Путіним, щоб аж так, на 90%. Він програв, бо або під Росію, або під Китай - а краще було би під Америку. Приниження менше, і американці не викорінюють ні чужу мову, ні культуру.

Ок, зрештою ми маємо шанс стати тими, в чию сторону махнуть рукою - ми відрубимо їй палець. Махнуть ще - відрубимо наступний. Маємо шанс, але ж поки такі черги в Буковель на свята, під час війни, і думаємо рейтингами, а не рівнем вигоди для Держави - то цей шанс залишиться невикористаним...

А шкода.