"ПРО ВУГІЛЛЯ І ГРОШІ ЄС" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПРО ВУГІЛЛЯ І ГРОШІ ЄС" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Ви знаєте, я вже втомився писати про «геніальні досягнення» зеленої команди. Зрозумійте правильно, я так само живу в Україні, мені чисто як людині гірко усвідомлювати ЩО робиться в керівництві нашої країни, за байдужої згоди мовчазного суспільства. І я, можливо, як частина знайомих, теж включив би режим «об’єктивності» та почав би «знаходити позитив», якби не чітке усвідомлення – можна не помічати провалів влади, але провалюватися через них доведеться. Незалежно, хочемо цього ми – чи ні.

Що у генерації електрики Україна стикнулася з шаленими проблемами – писано вже кілометрами. Ціна на газ у Європі злетіла до рекордних $1900 за тисячу кубів, як наслідок злетіли ціни на вугілля, як наслідок, полізуть ціни на бензин і дизпаливо, а собівартість електрики стане астрономічною. Очевидно, уряд проспав прогнози експертів щодо формування цін і не закупився вугіллям та газом вчасно. На цьому тлі просто убивчо звучить новина, що видобуток енергетичного вугілля в Україні… впав. Мало того що під нами гілка тріщить – наші урядовці ще й самі її підпиляли.

У вересні цього року видобуток вугілля, як енергетичного так і коксівного поменшав на 0,26 млн т або 13,4% проти видобутку у 2020 р. Треба зазначити, що видобуток енергетичного вугілля падав весь період президентства Володимира Зеленського. У 2020 р. було видобуто на 4,5 мільйонів т менше ніж у 2019 р. Упродовж липня-серпня 2021 р. його було видобуто ще на 0,2 млн т. менше ніж у відповідний період 2020 р. Цифру за вересень я навів вище.

Як зелена команда це пояснює? А от ніяк. Вони просто не дають цифру видобутку енергетичного вугілля за вересень. Проте, цифри не обдуриш – цифру падіння видобутку енергетичного і коксівного вугілля я вже навів.

Просто для розуміння. Одним з фетишів передвиборчої програми ЗЕкоманди була страшна-престрашна схема «Роттердам+». Проте, в часи існування «Роттердам+» шахтарі працювали, відвантажували вугілля енергетичним компаніям, а електростанції мали обігові кошти на закупівлю вітчизняного вугілля вчасно. Те, що «Роттердам+» завдавав шкоди лише підприємствам Коломойського вже визнали кілька судів – закриття справи «Роттердам+» схвалили на рівні Вищого антикорупційного суду. Ба-більше, уряд запустив такий самий «Роттердам+» для розрахунків цін на газ та на бензин. А тим часом країною регулярно проносяться страйки шахтарів. Лише 19 жовтня шахтарі «Добропілля-вугілля» вийшли на протести,в вимагаючи погасити борги по зарплатнях. Наразі шахтарі погрожують безстроковим страйком.

Чому так? Бо при владі – популісти. Бо про майбутнє вони не думають, вони думають про наживу і про власні рейтинги. Торік в інтересах Коломойського та Пінчука вони гралися з імпортом електрики з Білорусі, читайте – Росії. Потім зимою вони встановили в ручному режимі ціни на електрику нижчу за собівартість. Все – аби догодити «простим людям». Все, як я вже писав – логіка алкоголіка, продати майно аби залити сливу зараз, і не думати про майбутнє. Закінчується таке хазяйнування одним – не буде ані «кайфу», ані майна. Натомість буде жорстка ломка.

І ще. Аби перебити повний провал по забезпеченню країни вугіллям, зелена влада почала де тільки можна хвалитися траншем від ЄС на 600 мільйонів євро. Про цей транш щойно висловилася екс-депутат Тетяна Острікова. 600 мільйонів євро, це 18,4 мільярди грн. А план уряду по запозиченнях не виконаний на 22% - з запланованих 464 млрд грн запозичено лише 361 млрд грн. Тобто, у бюджеті діра на 103 млрд грн. Недофінансування видатків бюджету уже становить 68 мільярдів грн., у першу чергу під ніж ідуть капітальні видатки бюджету, тобто видатки розвитку. На цьому тлі 18,4 мільярди грошей ЄС – це мертвому компрес.

Набридло вже про це говорити. Єдине лихо – уникнути наслідків всього цього не вдасться. Їх доведеться пережити.