Продукти з найвищим вмістом корисних речовин

Продукти з найвищим вмістом корисних речовин

Ще в школі ми дізналися, що жоден вітамін, окрім вітаміну D, не може бути синтезований організмом людини. Тому турбота про щоденний вступ достатньої їх кількості - першочергове завдання всіх, хто стежить за своїм здоров'ям.

Часто доводиться чути, що вірогідною причиною тієї або іншої хвороби є авітаміноз - до цих недуг зараховують поганий стан шкіри і волосся, карієс, імунодефіцит, проблеми із зором, поганий настрій і навіть депресії. Особливо актуально проблема авітамінозу стоїть в період міжсезоння, коли організм ще не оправився від зимового шоку. На які ж продукти варто звернути увагу?

Щоб уникнути негативних наслідків нестачі вітамінів, радимо включити у своє меню якомога більше продуктів з сьогоднішнього огляду, адже усі вони в тому або іншому ступені є рекордсменами за вмістом різних вітамінів і інших корисних для організму речовин.

Шпинат

Цей найпопулярніший на заході листовий овоч - джерело 14 вітамінів, калію, кальцію, магнію, імуностимулюючих антиоксидантів лютеїну і зеаксантину, надзвичайно корисних для здоров'я очей. Добре впливає шпинат і на процес схуднення, активізуючи обмін речовин і покращуючи засвоєння білку. Також недавні дослідження показали, що серед фруктів і овочів, що мають протиракові властивості, шпинат є одним з найефективніших.

Порада: шпинат додасть здоров'я і користі будь-якому коктейлю - просто додайте його в ранішній смузі, і запевняємо - ви не відчуєте його смаку. Спробуйте змішати 1 склянку шпинату, 1 склянку тертої моркви, 1 банан, 1 склянку яблучного соку і лід.

Буряк

Обожнюєте борщ, вінегрети і борщі? Відмінно, тоді у вас точно немає причин скаржитися на нестачу фолієвої кислоти, магнію і вітаміну С, здатних запобігти ризику розвитку раку, забезпечити потужний заряд енергії і зміцнити захисні сили організму. Ще одним корисним ефектом від регулярного вживання буряка може стати регуляція тиску, активізація роботи мозку і посилення лібідо.Порада: якщо ви хочете познайомитися з детокс-эффектом буряка, то доцільніше вживатиме її сирою або у вигляді соку, що має потужну очищаючу властивість.

Печінка

Досить часто від лікарів доводиться чути рекомендацію включити страви з печінки у свон меню. І це вірно: печінка є чудовим джерелом повноцінного білку, заліза, міді, кальцію, фосфору і цинку. Особливо багата печінка вітаміном А, незамінним для нормальної роботи мозку, нирок і що благотворно впливає на стан шкіри і волосся. Корисна печінка і для серцево-судинної системи, зменшуючи вміст холестерину і підвищуючи гемоглобін.

Порада: щоб страви з печінки вийшли без гіркуватості, корисно буде замочити її в молоці і не перестаратися з обжарюванням, інакше печінка вийде занадто сухою і жорсткою.

Гарбуз

Золотистий колір гарбуза - натяк на високий вміст бета-каротину, який перетворюється в нашому організмі у вітамін А. Так, одна склянка гарбуза містить понад 400% рекомендованої добової норми вітаміну А, корисного для здоров'я очей, шкіри і що має протизапальну активність. У гарбузі також міститься достатня кількість вітаміну С, калію і клітковини, щоб включити її в список найкорисніших продуктів.

Порада: не забувайте і про гарбузове насіння - ці крихти прославилися надзвичайно високим вмістом цинку, корисного для здоров'я жіночої і особливо чоловічої репродуктивної системи.

Шипшина

Усупереч поширеній думці, цитрусові не є лідируючими джерелами вітаміну С. Наприклад, в сушених плодах шипшини вміст цього вітаміну перевершує лимони в 50 разів. Могутньо! Власне, саме тому відвар і чай на основі шипшини має сильну імуностимулюючу і противірусну властивість в сезон застуди. До списку заслуг шипшини перед людством можна також додати властивості знижувати холестерин, прискорювати загоєння ран і виводити токсини.

Порада: для приготування цілющого напою з шипшини важливо дотриматися пропорцій - на одну частину ягід візьміть 10 частин води, при цьому краще всього заздалегідь проколоти плоди шипшини. Наполягати ж краще всього по-старому в термосі.

Волоські горіхи

Цікавий факт: в древньому Вавілоні жерці забороняли їсти простолюдинам волоські горіхи, щоб ті не стали занадто розумними. Сьогоднішні дослідження лише підтверджують корисний вплив цих горіхів на роботу мозку - вважається, що вони сприяють поліпшенню пам'яті завдяки високому вмісту омега-3 жирних кислот, вітамінів групи В і Е. До речі, ці ж жирні кислоти можуть допомогти знизити рівень холестерину і шкідливого сонячного випромінювання, проте сонцезахисний крем ніхто не відміняв.

Порада: спробуйте з'їдати жменьку волоських горіхів регулярно в якості вечірнього десерту - антиоксидант мелатонін, що міститься в них, допоможе налагодити сон.

Сочевиця

Улблене усіма вегетаріанцями альтернативне джерело білку також є цінним дієтичним продуктом. Завдяки високому вмісту вітамінів групи В, магнію, калію і заліза, сочевиця благотворно впливає на здоров'я серця і судин, покращує травлення, нормалізує метаболізм і навіть є натуральним антидепресантом.

Порада: щоб страви з сочевиці краще засвоювалися, спробуйте заздалегідь замочити її на декілька годин або навіть на ніч, а в якості спеції-напарника використайте індійську асафетиду, що нагадує за смаком одночасно цибулю і часник.

Джерело: terrawoman.ua