"PROстыми словами" - Елена Кудренко

"PROстыми словами" - Елена Кудренко

Прочитала про Меркель, яка, за розповідями її помічника, свідомо заважала Україні зі вступом до ЄС та НАТО. Начебто вона перш за все озиралась на Кремль, бо вірила, що росіяни ніколи Україну не відпустять. І тому такі країни як Німеччина та Франція і надалі будуть озиратися на Кремль, бо вони від нього залежні.

Я не політик та не експерт. Але чому, наприклад, Польща на Кремль не озирається? Чи країни Балтії? А вони ж менші та не займають таких сильних позицій, як німці та французи. Десь чути про рішення поляків щось узгоджувати з росіянами, тягнути до себе їх трубу чи взагалі бути нейтральними щодо нашої війни з окупантами? А якби поміняти Україну з Німеччиною теріторіально, зробити німцям такий же кордон з Росією, який є в нас? І щоб зі сторони Білорусі теж брязкали зброєю?

"Не все так однозначно..." - будь-якою мовою, мене ця фраза вибішує. Навпаки все дуже однозначно. Дуже.

Ні, Меркель не зобов'язана була нас витягувати з лап Росії, Боже збав. Це тільки наше завдання. Але свідомо вирішувати, що росіяни там ніколи на щось не підуть - при цьому відстоювати трубу... До чого це привело? До ще більшої залежності від Росії самих німців. Таке враження, що половина Німеччини - це потомки росіян, а можливо ж так і є, внаслідок згвалтувань. І вони підсвідомо знов тягнуться одне до одного.

Не може політик такого масштабу не знати історію країни, яка розташована майже поряд з ним. Що українців свідомо вбивали на Заході ще багато років після закінчення другої світової. Вбивали, бо ті не вважали Радянський Союз своєю країною, а лише окупантом. Він ним і був, і Меркель не може ж не знати про те, що тільки голодом на Сході України росіянам вдалося втихомирити наш народ. Тому - хоче Україна вирватися чи не хоче - тут не повинно стояти питання.

Але так, я це кажу зі свого боку. Німцям же це не важливо. До чого я веду - навіщо робити культ з деяких европейських країн, які за своїми домовленостями з агресором навіть не є взірцем якоїсь чіткої позиції, міжнародного права та поваги до чужих кордонів? Свідомо заважати окремій країні вириватися з лап вбивці - з одного боку "приличия соблюдены". "Ми поважаємо Україну". Але хай вона в своїх кордонах залишається в сфері впливу росіян?? Начебто незалежна, але й залежна водночас?

Можливо, в європейському просторі є інші лідери? Які заслуговують на більшу повагу та першість у будь-яких союзах? При Порошенко ми йшли вперед в геополітичному плані такими темпами, що навіть могли б уявити себе одного разу достатньо сильними та впливовими. Будь-яка Меркель зрозуміла б для себе якісь вагоміші речі, ніж залежність від того, що скаже її "друг Володья".