"Рашистів на дно - 05.01.2023" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 05.01.2023" - Ростислав Павленко

Зниження бажання воювати

За повідомленням ГУР МО, від початку уже цього року на росії партизани провели принаймні шість успішних знищень блоків сигналізації, централізації та блокування на залізниці у різних регіонах держави-агресора.

Це призводить до порушень у графіках руху військових ешелонів.

У 2022 році було зафіксовано близько 40 таких випадків, а також випадки знищення залізничних трансформаторів та локомотивів.

Збільшення таких випадків неможливо без співпраці місцевого неселення - тож наведені дані мали би бути свідченням посилення антивоєнних, або й антирежимних настроїв у суспільстві.

Втім, керівництво країни-агресора поспішає демонструвати протилежне. Повідомляється, наприклад, що вдови загиблих «мобіків», навпаки, вимагають від путіна оголосити мобілізацію. Зрештою, вона і так іде - і буде розширюватись, бо окупанти несуть важкі втрати.

І тут знов постає питання про те, який рівень втрат буде сприйнятий російським суспільством і істеблішментом як неприйнятний - що саме собою не спричинить бунту чи перевороту, але разом з іншими факторами збільшить імовірність таких сценаріїв.

З одного боку, бачимо незмінно високі прказники підтримки війни в російському суспільстві (тим більше, що думаюча меншість вважає за краще тікати). Для більшості росіян війна проти України виправдана - вони щиро вважають нас «аднім народом», який має бути «звільнений» і повернутий у спільне стійло, наче й за будь-яку ціну.

Але ціна все ж має значення. Чим вище у опитаних шанс самим потрапити на війну - тим нижча підтримка війни.

Експерти вказують, що скупчення «мобіків», які роблять їх зручною мішенню для ЗСУ - це не прорахунки, зрада чи тупість, а необхідність для збереження керованості підрозділів. Бо їхати на «сафарі»- це одне, а опинитись під вогнем лише, щоб щось «паказать украм», дещо інше.

Навіть високі чини раз у раз мають напажатися на небезпеку, аби втримувати керованість.

Поки що ворог відповідає на ці загрози лінійно - більше «мобіків», більше техніки, більше пропаганди.

Досвід попередніх поразок росії показує, що протиотрутою цьому є власне поразки, і розуміння зависокої ціни - як на фронті, так і в тилу.

Тому найближчі місяці будуть дуже важкими: психологіний баланс росіян починає хитатися, і їхнє керівництво відчайдушно намагатиметься його втримати. Але коли він таки не втримається - держава-агресор зазнає катастрофи. І сконає на дні. Над цим самовіддано працюють ЗСУ - і це найважливіший фронт. А ми всі маємо допомагати.

1. Німеччина змогла всього за рік позбутися залежності від російських енергоресурсів.

На початку 2022 року Німеччина купувала у росії 55% необхідного їй природного газу, 50% кам'яного вугілля та 35% сирої нафти.

На початок 2023 року всі ці поставки зійшли на нуль.

2. Євросоюз прийняв програму зі скорочення споживання газу на 15% у серпні і вже до жовтня скоротив постачання з рф на 2/3.

3. Ціна на газ у Європі впала нижче $750 за 1 тисячу кубометрів вперше з 18 лютого — Лондонська біржа ICE.

4. «Газпром» визнав, що 2022 року скоротив видобуток на 20%, а продав до Європи на 45,5% газу менше, ніж роком раніше.

5. Китай опинився на порозі масштабної економічної кризи і не може замістити рфвтрату європейського ринку.

Глава «Газпрому» звітуючи про зростання газових поставок до Китаю, не назвав жодної цифри.

«Газпрому» тепер залишається тільки спалювати газ і зігрівати небо, чим він і займався з липня на кордоні з Фінляндією.