"Рашистів на дно - 05.08.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 05.08.2022" - Ростислав Павленко

«Газпром» почав спалювати газ замість поставок до Європи. Після суттєвого скорочення поставок до Європи «Газпром» почав у промислових масштабах спалювати газ на факелах.

Відключивши газ 12 європейським країнам і оголосивши форс-мажор клієнтам, що залишилися в ЄС, «газпром» втратив третину видобутку газу і 58% експорту, прокачавши за кордон у липні лише 6,4 млрд кубометрів. Подібного обвалу російська газова промисловість ще не бачила жодного разу за три десятиліття сучасної історії.

Намагаючись нав’язати свою волю Заходу, путін лише прискорює рух росії до дна.

1. Газова частина російського бюджету почала стрімко зменшуватися:

Збори з податку на видобуток корисних копалин просіли на 27% за місяць і виявилися на 10% менше, ніж рік тому - 39,9 млрд рублів.

Потік експортних мит, порівняно з червнем, зменшився майже вчетверо, а в річному вираженні — на 31%.

За підсумками місяця лише 57,3 млрд рублів отримала росія від продажу газу за кордон — мінімальну суму з кризи пандемії (у червні було 217,4 млрд рублів, у травні - 199 млрд рублів, у квітні - 234 млрд рублів).

2. Малий бізнес у рф почав масово звільняти співробітників.

Це зробили вже 24% компаній, ще 13% збираються так зробити до кінця року.

Кожна сьома (14%) компанія відправила персонал у відпустки, 7% фірм перевели співробітників на дві третини окладу, а 5% запропонували їм взяти відгул без збереження зарплати.

Третина компаній (34%) повідомили про скорочення обсягу робіт.

Майже у половини опитаних фірм (48%) у зв'язку з цим грошовий оборот впав на 10-20%, у кожної третьої (30%) - на 20-40%.

Лише 17% компаній не стали міняти щось у своїй роботі.

Враховуючи, що малий і середній бізнес скрізь є демфером-пом’якшувачем соціальних втрат від економічних труднощів (завдяки масовому працевлаштуванню, самозайнятості тощо), такі перспективи віщують росії серйозний підрив життєвого рівня.

3. Надії компенсувати втрати на Заході новими ринками на Сході зазнають фіаско.

Так, надія рашистських пропагандонів Китай поступово скорочує експорт до росії - вже на 38% рік до року.

Вже зараз росія посідає лише 2,4% у загальному обсязі експорту Китаю ($3 трильйони) і не входить до топ-10 найбільших торгових партнерів. Навіть у Мексику китайські компанії продають у 1,5 рази більше, не кажучи вже про США.

І при цьому Китай для росії – найбільший постачальник товарів, який забезпечує 20% всього імпорту ($72 млрд). А росія цікавить Китай лише в якості дешевого сировинного придатку. І чим щільніше затягуватиметься санкційний зашморг – тим дешевшого.

4. За рік середній кошик відвідувача аптеки на росії подорожчав більш, ніж на 20%.

Прем’єр мішустін у відповідь анонсував імпортозаміщення цілих груп ліків – для яких досьогодні росії не вдається відтворити технологічний ланцюжок. Сумнівно, що вдасться і після команди мішустіна – попри весь «паралельний імпорт» (кажучи простіше, крадіжки чужої власності).

Чомусь згадується колишній топ-менеджер «лукойлу» мільярдер Алєксандр Субботін, який помер, за повідомленнями російських ЗМІ, на антипохмільному сеансі у шамана…

5. Втім, поки у шаманів і інших представників парамедицини народів росії зберігаються технологічні конкуренти. На 66% зріс попит на транквілізатори та антидепресанти, ціни на які зросли на 30%.

У росіян спостерігається підвищення рівня тривоги, от і зростає попит на конкретні групи препаратів…

І далі ж ще буде...