"Рашистів на дно - 18.09.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 18.09.2022" - Ростислав Павленко

І рашистські пропагандони, і їхні друзі в Європі, насамперед Угорщині, навперейми заговорили про «потугу і силу» росії, яку буцімто не можна перемогти.

Власне, після відчутних поразок і однозначного зриву планів в Україні, російське керівництво потребує, щоб ці мантри звучали. І для самозаспокоєння, і для втішання підданих, і для утримання останніх вассалів за кордоном.

Але за останні 200 років росія зазнавала важких і принизливих поразок – і їх було не менше, ніж перемог, які грозяться павтаріть. Кримська війна 1853-56 року, Російсько-японська війна 1904-1905, Перша світова 1914-1918… навіть Афганська війна 1979-1989, яка завершилась втечею і стала однією з причин розпаду срср; зрештою, навіть Чеченські війни росія змогла завершити, зберігши цілісність, лише знайшовши квіслінга-кадирова і фактично сплачуючи йому данину.

Всі ці приклади єднає кілька принципових факторів. Це був не захист росії, а загарбницьке втручання у чужі справи, на чужих землях, на догоду примарі імперського міфу. Скрізь загарбники зустріли мужній опір. І скрізь на допомогу тим, хто опирався, прийшла більшість провідних країн світу.

У цих війнах до величезного людського і матеріального потенціалу росії не додавалась моральна перевага захисту своєї землі – і «глиняні ноги» під колосом розсипалися.

За таким сценарієм перебігає і російсько-українська війна. Рашистські пропагандони уже завели пісню про те, що росія не може програти, інакше вона розвалиться. Принаймні, вони чесно відзначають рух на дно. Але висновки і вимоги роблять цілком неадекватні. Адже єдиний спосіб врятувати росію – це вивести війська з усієї України – поки ще є змога втримати цілісність самої росії. Бо після зими такої змоги може вже не бути.

1. Експорт російського газу до ЄС може знизитися цього року на 50 млрд кубометрів.

Це приблизно третина по відношенню до 2021 року.

Середньодобовий експорт "Газпрому" у вересні знижується на 22% до рівня серпня.

2. Уряд росії починає використовувати єдине доступне джерело резервів - рублі, накопичені на банківських рахунках.

Грошовий запас, який Мінфін зберігає в кредитних організаціях на депозитах і за операціями РЕПО стрімко скорочується з початку літа і останні чотири місяці зменшився вдвічі, випливає з даних Федерального казначейства.

З 5,62 трлн рублів, які бюджет тримав у банках на середину травня, до 1 серпня залишилося 3,699 трлн рублів, на 1 вересня – 3,1 трлн рублів, на 16 вересня – 2,59 трлн.

Витрачати рублеві резерви Мінфін почав у червні, а потім процес різко прискорився в липні, коли несировинні доходи бюджету впали рекордно за 10 років, а в бюджеті утворився дефіцит майже на трильйон рублів.

Накопиченим підсумком за три літні місяці «дірка» у федеральній скарбниці досягла 1,482 трлн рублів.

У результаті практично весь профіцит, накопичений у першій половині року, розтанув: з 1,589 трлн рублів на початок вересня залишилося 131 млрд.

Спочатку російська влада закладала на 2022 рік 3,5 трильйона рублів за статтею «національна оборона», але вже у вересні, швидше за все, витрати перевищили цей рівень.

На військову машину витратили на 75% більше, ніж роком раніше (2,06 трлн. за січень-вересень 2021 року).

За даними Мінфіну на серпень, доходи бюджету рік до року зменшилися на 10% у номінальному вираженні та майже на 25% - у реальному (якщо врахувати інфляцію).

До кінця року у скарбниці рф утвориться дефіцит у 3,5 трлн. рублів.

Таким чином, навіть якщо Мінфін витратить усі нагромаджені в банках рублі, цього не вистачить, щоб покрити розрив.

3. Ще одна велика металургійна та гірничодобувна російська компанія Evraz повідомила, що не зможе здійснити виплати за облігаціями у вересні та жовтні через відсутність ліцензії регулятора Великобританії.

Компанія мала здійснити 20 вересня купонний платіж у розмірі $18,9 млн за випуском із погашенням у 2023 році, 2 жовтня — платіж у розмірі $18,4 млн за випуском із погашенням у 2024 році.

4. «Мір» під санкціями:

Мінфін США заявив, що використання російських карток «Мір» від Національної системи платіжних карток (НСПК) – це допомога росії в обході санкцій.

А значить, усі країни та компанії, які співпрацюють з НСПК та надають їй допомогу (фінансову, матеріальну та технологічну), потраплять під блокуючі санкції.

Для підтвердження серйозності намірів США включили до списку санкцій гендиректора НСПК Володимира Комлева.

Раніше повідомлялося про відмову приймати картки «Мір», зокрема, в Туреччині. Бо використовувати рашистського диктатора для власного інтересу – це одне, а нести через нього збитки – зовсім інше.

5. Чехія закликає негайно створити Міжнародний трибунал для покарання росії за її злочини в Україні

“Ми виступаємо за покарання всіх воєнних злочинців. Я закликаю до швидкого створення спеціального Міжнародного трибуналу, який розслідуватиме злочин агресії”, - повідомив глава чеської дипломатії Ян Ліпавський.

І далі ж буде