"Рашистів на дно - 22.12.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 22.12.2022" - Ростислав Павленко

Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що кількість знищених рашистів перевищила 100 тисяч. Цю цифру підтверджують і оцінки західних оглядачів, і злиті у соцмережі дані рашистських звітів та оцінки виплат компенсацій.

Для будь-якого суспільства існує «коефіцієнт жертв», або «коефіцієнт трун»: втрати, перевищення яких неможливо приховати навіть при монополії на інформацію і агресивній пропаганді, і неможливо виправдати цілями війни. Якщо це війна не за власну незалежність і виживання – а за загарбання чужого чи за ефемерні ідеали. І після перевищення цього коефіціенту суспільство починає чинити спротив війні.

Коли перспектива повномасштабного вторгнення ставала дедалі більш очевидною, робилися прогнози на кшталт «скільки рашистів треба убити, щоб вони зупинились»?

Називались і 50 тисяч, і 75, і власне 100 тисяч. Звісно, у нинішній цифрі значна частина – мобілізовні у тимчасово окупованих територіях України, а також соціально відторгнені категорії російського суспільства, зокрема ув’язнені. Однак і власне «звичайних росіян», особливо після оголошення мобілізації, загинуло кількадесят тисяч. Такі втрати приховувати дедалі важче – бо більше і більше росіян або втратили когось із кола спілкування, або особисто знають тих, хто втратив.

The New York Times вважає, що путін готовий втрати і 300 тисяч, але не відступитися від своїх маніакальних цілей. За підсумками наради з силовиками на росії планується збільшення кількості військовослужбовців до 1,5 мільйонів, спроби виправити помилки кампанії 2022 року… це означає, що рашистське керівництво не відчуває тиску, не змінює загальних планів, а втеча сотень тисяч за кордон від мобілізації не справила на них враження; навпаки, знизила потенціал можливих «буржуазних» протестів.

Однак у подібних викладках не враховується те, що російське суспільство – не європейського типу. Воно може «перетравити» набагато більше жертв – доки вважає, що хан так чи інше приведе їх до перемоги, і по дорозі буде годувати. Тож ключ до перемоги над таким менталітетом лежить якраз у відбитті обох складових: перспективи перемоги і здатності годувати населення. Зрив цих двох «скрєп» і призведе до вибуху, бунту «беззмістовного і нещадного», з катастрофічними наслідками.

Коли і з чого він почнеться – передбачити практично неможливо. Але коли почнеться, все трапиться із катастрофічною для росії швидкістю. На початку дня росія ще погрожуватиме світу – а вже за кілька діб світ думатиме, що робити з уламками на дні.

Цей день треба наближати, підтримуючи/ донатячи на ЗСУ, сприяючи відновленню військового виробництва, і переконуючи партнерів підвищувати температуру у чані з жабою. Вже не вискочить, час доварювати.

1. Президент Байден вкотре запевнив, що США підтримуватимуть український народ стільки, скільки буде потрібно – і поділяють українську оцінку справделивого миру (звільнення всієї території, виплата компенсацій і покарання розпалювачів війни).

2. росія і іран будують 3000-кілометровий новий трансконтинентальний торговельний маршрут до Індійського океану, який дозволить їм торгувати між собою, менше залежачи від іноземних санкцій.

Однак проект оцінюється щонайменш у 20 мільярдів доларів – що є значними витратами для обох режимів.

3. Падіння рубля триває: він опустився до найнижчого рівня з початку травня - курс долара на Московській біржі вранці 21 грудня піднявся вище 70 рублів.

4. Китайські банки повністю приєдналися до санкцій проти росії.

5. Через санкції, обсяг вкладів росіян у банках у доларах, євро та фунтах за десять місяців скоротився на 40% — з $94 млрд до $57 млрд.

І далі ж буде