"Рашистів на дно - 31.08.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 31.08.2022" - Ростислав Павленко

Український уряд звітує про рекордний рівень підтримки України партнерами.

З початку повномасштабного вторгнення західні союзники перерахували Україні 17,5 млрд дол, зазначив прем’єр Шмигаль. Міністр фінансів Марченко уточнив, що у серпні місячний обсяг зовнішньої фінансової допомоги сягнув 4,6 млрд доларів – зокрема, завдяки наданому США через Світовий Банк гранту у 3 млрд дол. У вересні очікується ще 1,5 млрд дол грантової допомоги, а ближче до початку жовтня і упродовж наступних місяців – макрофінансова допомога від ЄС у 8 млрд євро.

Тим часом CNN цитує чиновника Білого Дому, який зазначив, що адміністрація Байдена протягом останніх кількох місяців допомагала українським військовим готуватися до контрнаступу, виконуючи конкретні запити щодо зброї.

Натомість Washington Post повідомляє, що в серпні Іран таки надав росії низку безпілотників. Але цитований співробітник розвідки скаржиться, що рашисти незадоволені: апарати збоять, у системі виявлено низку помилок.

Певне, наступні транші військової допомоги рашистам надійдуть з кндр – і будуть це промені чучхе.

Підтримка України є критично важливою – бо маємо концентруватися на перемозі у війні проти значно більшого загарбника і потребуємо допомоги. Однак час такої підтримки має бути використаний не для відновлення «великого будівництва», а для вирішення нагальних питань забезпечення ЗСУ і підтримки тих, хто потребує соціального захисту. Також, мають відпрацьовуватись механізми цивілізованої підтримки бізнесу, який платить зарплату українцям і податки державі. Саме так формуватиметься інвестиційний клімат, який після Перемоги дозволить відродити Україну.

Зрештою, часто згадуваний План Маршала після ІІ Світової війни допоміг насамперед перезапустити зруйновані війною економіки європейських країн і залучити додаткові ресурси для відбудови – а це дуже залежить від того, що чекає інвесторів у країні.

А тим часом, рашистська економіка повільно, але впевнено рухається до дна.

1. Російський бізнес все частіше перестає розраховуватись з контрагентами, нарощуючи обсяг прострочених платежів.

Частка компаній, які оплачують рахунки з простроченням, за підсумками другого кварталу 2022 року зросла у всіх сегментах – малого (найбільше, до третини), середнього, і великого бізнесу.

2. Газпром продовжує газовий шантаж Європи. За повідомленням Wall Street Journal, рф має намір знову закрити основний газопровід Nord Stream на «технічне обслуговування». А газпром повідомив, що призупиняє з 1вересня постачання газу для французького оператора Engie через … «неповну оплату за липень» відповідно до указу путіна (очевидно, щодо розрахунку в рублях).

Україна роками попереджала Європу про ненадійність росії як постачальника. А у 2017-18 роках газпром програв низку позовів Нафтогазу, і в результаті був змушений виплатити понад 3 млрд дол – якраз за подібну поведінку. У листопаді 2015 року Україна перестала купувати газ у росії - хоча у 2013 споживала більше 50 млрд м3 на рік, а імпортувала з росії близько 30 млрд (а вже з 2016 споживала близько 30 млрд м3, імпортувала 10).

Європа шукає нових постачальників газу, запроваджує заходи економії і отримання енергії і тепла з альтернативних джерел, виділяє кошти для компенсації втрат. І агресивні дії росії лише пришвидшують цю роботу.

3. За перше півріччя 2022 витрати Пенсійного фонду росії на програму материнського капіталу скоротилися на 3,2 млрд руб. Незважаючи на зростання розміру виплати, кількість її отримувачів знизилася на 12,6%.

4. На росії спостерігається найсильніше за 6 років скорочення фінансування науки.

Номінальне скорочення витрат на науку становить 10%, чого бюджет росії не фіксував з 2016 року.

Однак в реальному вираженні - з урахуванням інфляції, що досягає 15% - наукові організації втратили чверть фінансування.

5. Німеччина припиняє угоду про полегшення візового режиму з рф.

Також глава МЗС ФРН запропонувала європейським країнам призупинити видачу росіянам багаторічних віз.

Країнам «старої Європи» традиційно потрібен час, щоб уявити і наблизити життя без росії і росіян.

У Східній Європі ці процеси відбуваються швидше – через спільну історичну пам’ять. Тому тут загальноєвропейські рішення творчо доопрацьовують.

Зокрема, Латвія запровадить додаткову перевірку білорусів та росіян при видачі посвідки на проживання та віз. Як повідомили у МВС країни, тепер громадян білорусі та росії перевірятимуть додатково та оцінюватимуть ступені ризику держбезпеки та громадського порядку від громадян.

Далі буде...