Результатів "дуже важкого" контрнаступу ЗСУ можна чекати лише за кілька місяців - Блінкен

Результатів "дуже важкого" контрнаступу ЗСУ можна чекати лише за кілька місяців - Блінкен

Хоча Україна відвоювала половину території, яку Росія захопила від початку вторгнення, Київ зіткнувся з "дуже важкою боротьбою", щоб повернути більше земель. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю CNN.

Він пояснив, що зараз можна оцінювати лише перші результати початку непростого контрнаступу, що "не розгорнеться протягом наступного тижня чи двох", а йдеться про наступні "кілька місяців", і західна допомога - це "вирішальний елемент" для успіху ЗСУ.

Головний американський дипломат наголосив, що Росія "вже програла війну" в Україні з точки зору того, чого прагнули досягти Москва та президент Росії Володимир Путін.

"Мета полягала в тому, щоб стерти Україну з карти, знищити її незалежність, її суверенітет, включити її в Росію. Це давно провалилось, – сказав державний секретар. - На відміну від росіян, українці борються за свою землю, за своє майбутнє, за свою країну, за свою свободу".

Президент України Володимир Зеленський розповів, що Україна планувала почати контрнаступ для звільнення окупованих Росією територій ще навесні, але цього не вдалось зробити через брак боєприпасів і техніки: "І оскільки ми почали це трохи пізніше, можна сказати, що це дало Росії час для мінування всіх наших земель і будівництва кількох ліній оборони... Через це нижчий темп наших контрнаступальних дій".

Відповідаючи на запитання, чи отримає Україна винищувачі F-16 виробництва США, Блінкен сказав, що вірить у це. "І важлива увага приділяється тому, щоб переконатися, що коли вони (їх отримають), то будуть належним чином навченими, здатними обслуговувати літаки та використовувати їх у розумний спосіб".

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив минулого місяця, що остаточного рішення щодо відправлення Вашингтоном літаків немає, а посадовці у США підрахували, що на навчання та відправлення винищувачів знадобиться щонайменше 18 місяців, нагадує Reuters. При цьому як українські посадовці й пілоти ВПС ЗСУ, так і численні західні експерти неодноразово закликали надати Києву F-16 якомога швидше, що може надати ЗСУ асиметричну перевагу над росіянами.