Роман Абрамович не є “касиром Путіна”, каже адвокат російського мільярдера в суді

Роман Абрамович не є “касиром Путіна”, каже адвокат російського мільярдера в суді

У лондонському суді пролунали заперечення тверджень про російського мільярдера Романа Абрамовича, що підприємець буцімто витрачав частину своїх велетенських фінансових ресурсів в інтересах Кремля.

Адвокат Абрамовича Г’ю Томлінсон назвав наклепницькими твердження, що Абрамович є “касиром Путіна”, яке за словами правника випливає з книги британської журналістки Кетрін Белтон, проти якої російський олігарх подав судовий позов.

Томлінсон у перший день слухань 28 липня сказав про понад двадцять тверджень у книзі, з якими не згоден Абрамович і зокрема відкинув припущення, що придбання мільярдером лондонського футбольного клубу Челсі узгоджувалося з Путіним.

Белтон і видавництво HarperCollins вимушені захищатися у суді від звинувачень у наклепах і неправді, які окрім Абрамовича і ще трьох російських багатіїв висунула також найбільша контрольована російською державою нафтова компанія Роснєфть.

Книга Кетрін Белтон видана 2020 року під назвою “Люди Путіна: Як КДБ повернув собі Росію, а потім пішов у наступ на Захід” (Putin’s People: how the KGB took back Russia and then took on the West) стала результатом багаторічного розслідування журналістки, яка працювала в Росії кореспонденткою газети Financial Times.

Видавництво HarperCollins заявило, що захищатиме себе і підтримуватиме авторку, відстоюючи право публікувати інформацію, що становить інтерес для суспільства.

Книга простежує шлях до влади Володимира Путіна і людей його оточення, багато з яких, як і сам Путін, були службовцями Комітету державної безпеки Радянського Союзу (КДБ), а згодом стали високопосадовцями та багатими підприємцями.

У перший день слухань у Лондоні 28 липня також було повідомлено, що два позивачі - російські підприємці Михайло Фрідман і Петро Авен погодилися владнати свої претензії до видавництва поза судом.

"HarperCollins погоджується змінити текст, щоб вилучити згадки, які стосуються панів Авена та Фрідмана і КДБ (HarperCollins визнає відсутність суттєвих доказів тих тверджень), і просити пробачення за те, що це питання не обговорили з ними до публікації”, - йдеться в заяві.

У зв’язку з книгою Кетрін Белтон також повідомляють про претензії іншого російського підприємця Шалви Чигиринського.

Роснєфть

У четвер 29 липня лондонський суд слухає адвокатів найбільшої російської нафтової компанії Роснєфть.

У поданих до суду документах адвокати компанії стверджують, що заперечують проти тих частин книги, яка дає підстави для висновків, що Роснєфть нечесно перебрала ресурси іншої колись найбільшої приватної російської нафтовою компанії Юкос.

Адвокати російського клієнта відкидають звинувачення стосовно теперішнього керівника Роснєфті Ігоря Сечина, одного з найближчих соратників президента Володимира Путіна.

Представники видавництва HarperCollins наполягають у письмовому поданні, що твердження у книзі стосуються російського уряду і ролі пана Сечина.