"Росія не виграє у цій війні, а Україна стане сильнішою" - The New York Times

"Росія не виграє у цій війні, а Україна стане сильнішою" - The New York Times

Росія навряд чи досягне значних територіальних здобутків в Україні в найближчі місяці. Це малоймовірно з огляду на те, як погано навчені російські війська намагаються прорвати українську оборону, посилену західними боєприпасами. Прорив РФ на фронті малоймовірний.

Про це йдеться у статті The New York Times із посиланням на американських офіційних осіб.

Протягом весни та початку літа російська армія намагалась захопити територію за межами Харкова та відновити наступ на сході України, щоб скористатися окупацією Авдіївки. Під час свого наступу Росія зазнала тисячі втрат, захопивши мало нових територій.

Проблеми РФ демонструють суттєву зміну динаміки війни, яка в останні місяці була на користь агресора. Окупанти продовжують завдавати болю, але їхній прогрес сповільнений через міцні українські позиції.

Автори публікації зазначають, що найближчі місяці будуть непростими для України. Однак лідери країн НАТО, які цього тижня збираються у Вашингтоні з нагоди 75-річчя заснування Альянсу, "можуть законно стверджувати, що їхні зусилля зі зміцнення України працюють".

"Українські сили зараз тонко розтягнені, і попереду на них чекають важкі місяці боїв, але великий прорив Росії зараз малоймовірний", – висловив думку старший науковий співробітник програми Росії та Євразії Фонду Карнегі за міжнародний мир Майкл Кофман, який нещодавно відвідав Україну.

Очікується, що лідери на саміті НАТО пообіцяють нове фінансування для України, оголосять про плани щодо координації постачань зброї та посилять обіцянку державі, що вона стане повноправним членом Альянсу.

Зазначається, що саме останній пункт став центром війни, важливішим навіть за повернення територій. Тоді як українські чиновники наполягають, що борються за повернення своєї землі, дедалі більше чиновників США вважають, що війна натомість насамперед стосується майбутнього України в НАТО та Євросоюзі.

Там також вказується, що хоча РФ не в змозі захопити значні частини України, перспективи повернення Києвом більшої частини території також зменшуються.

"Підштовхувана американськими радниками, Україна зосереджена на розбудові своєї оборони та завданні глибоких ударів у тилу Росії", – вважають автори статті.

За останні 18 місяців стало роззуміло, що ні Росія, ні Україна "не мають можливостей істотно змінити ситуацію на лінії фронту". Про це сказав ексспівробітник розвідки, який зараз є експертом з України, Ерік Чіарамелла. За його словами, США завжди визначали свою стратегічну мету "як Україну, яка є демократичною, процвітаючою, європейською та безпечною". На думку Чіарамелли та нинішніх американських офіційних осіб, Сполученим Штатам та їхнім союзникам потрібно буде зробити довгострокові інвестиції, щоб дати Україні можливість утримувати свої позиції, виснажувати рф та завдавати їй шкоди.

Деякі чиновники кажуть, що навіть формально не повернувши свої території, Україна все одно може вийти переможницею у війні, наблизившись до НАТО та Європи.Чиновники зі США також вважають, що вимагати почати переговори України з РФ зараз було б помилкою. Близько 61 млрд дол. допомоги, схваленої Конгресом у травні, зміцнює оборону України та зупиняє територіальні просування росіян.

Росія не виграє у цій війні, а Україна в середньостроковій перспективі стане сильнішою.