"Російські війська – це завжди сигнал" - Віталій Портников

"Російські війська – це завжди сигнал" - Віталій Портников

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США генерал Марк Міллі називає пересування російських військ біля кордонів з Україною значним, але "все ще не таким агресивним". "Отже, що це означає? Ми ще не знаємо", - сказав Міллі під час свого виступу на безпековому форумі у американській столиці.

Ці слова американського генерала, незважаючи на всю їхню невизначеність, і є найточнішою оцінкою того, що ми зараз спостерігаємо біля кордонів України та Росії. Скупчення російських військ – це завжди політичний сигнал. Мистецтво полягає у тому, щоб правильно його розшифрувати.

Питання навіть не в тому, що зараз - не час для активних військових дій і що переміщень російських військ явно не вистачить для серйозного наступу. Головне - це те, що у Москві та Вашингтоні продовжують активно готуватися до нової зустрічі президентів Росії та США. Ці контакти потрібні Путіну для демонстрації того, що він все ще є лідером "супердержави", з якою рахуються Сполучені Штати. І рахуютьсясаме сьогодні, коли перебувають у стані "запеклої конкуренції" з Китаєм.

Але Путін – тому й Путін, що постійно тестує "червоні лінії" Заходу та намагається намацати кордони, через які йому можна безкарно переходити. І якщо зараз і у Вашингтоні, і у Києві не бачать нічого агресивного у діях його військових, тоді він нарощуватиме напруженість до тієї точки, коли агресивності вже не можна буде не помічати.

І тоді, зрозуміло, він почне торгуватись. Не із Зеленським, звичайно ж, із Байденом. Тому що стиль Путіна – це поєднання навичок вуличного хулігана із хваткою базарного торговця. І війська біля наших кордонів йому сьогодні потрібні передусім для такої торгівлі, для розуміння того, на які ще поступки після "Північного потоку-2" готові піти у Білому домі.

Тому не варто недооцінювати його сигналів навіть тоді, коли вони є "недостатньо агресивними".