"Російське протистояння: не ЗА себе, а проти нас" - Олена Кудренко

"Російське протистояння: не ЗА себе, а проти нас" - Олена Кудренко

Розумію, що вже пройшов деякий час з тієї новини (якщо хтось бачив), коли на росії якась жіночка намалювала шестикутну зірку на стіні, здається, єврейського ресторану. Я ці дні зайнята роботою, новин багато, але час від часу те відео спливає в пам'яті, і я думаю про нього. Бо цілком логічно, що одного разу тризубом могли би почати мітити будинки українців, наприклад.

Принаймні тут, на Сході, я змалечку чула таке, знаєте, що в'їлося в підсвідомість пострадянських людей: "нє русскій". Тобто є "русскій", а є "нє русскій". Це на росії зараз масово, але і до нас свого часу прикипіло. Через Задорнових, "Бригаду", "Брат-1", "Брат-2" тощо... Є "русскій" - і є всі інші. Бо росіяни ніколи не морочилися щодо поваги до інших націй. Так само, як вони не хочуть асимілюватися в іншу культуру, коли емігрують - так само вони не хочуть напружуватись і визнавати, що є безліч інших народів, і вони мають свою назву.

Російське протистояння в даному випадку євреям - не ЗА себе, а проти інших. Російське протистояння нам, українцям, - не ЗА себе, а проти нас. Звісно, російська влада вбачає ось це "ЗА себе", бо розуміє, наскільки важлива Україна для росії, щоб відновилася імперія. В цьому розумінні - так, вони воюють ЗА. Але навряд чи це розуміють мільйони росіян, які воюють ПРОТИ будь-кого. Проти грузин. Проти чеченців. Проти українців. Тому - малюють зірки, виходячи з того, що вони ПРОТИ євреїв. Вони також проти європейських цінностей - не маючи усвідомлення, а що такого цінного вони можуть запропонувати замість них.

З таким підходом до геть усього в світі їм дійсно легко руйнувати. Особливо чуже. Бо є "русскоє" - навіть в занедбаному стані, ну й нехай. І є "нє русскоє", а значить не має існувати.

"Рубль" - "нє рубль". "Путін" - "нє Путін". "Русскій язык" - "нє русскій". "Русская культура" - "нє русская культура". І так далі. І байдуже, як все це воно, "нє русскоє", насправді називається. Бо ось є "нє русскій" ресторан, і треба його помітити чимось. Щось на ньому нашкрябати. Як терористи з Гази - вони бігли не захоплювати територію, а різати чужих дітей. Росіяни переслідують ці, та інші мотиви, поєднуючи кашу в своїх головах з примітивними уявленнями, що все "нє русскоє" повинно стати "русскім". Як Крим, але потім до Криму їхати дорого, бо ціни московські. Давайте візьмемо Одесу, може там відпочивати буде дешевше?..

Якось так.