"Румунія проти антикорупції" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"Румунія проти антикорупції" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Новина яку вам точно не повідомлять наші не в міру демократичні ЗМІ. У Бухаресті зібрався багатотисячний мітинг, який вимагає аби президент країни Клаус Йоханніс виконав рішення Конституційного суду Румунії і відправив у відставку Лауру Кодруца Кевеши - виконавчого прокурора Національного антикорупційного директорату (НАД).

Ага-ага, ту саму яку нам подають як приклад нещадного борця з корупцією.

Чим румунів не влаштовує головний "жах корупції" Румунії? Та виключно тим, що замість антикорупційного органу, румуни отримали нову версію НКВД, з усіма притаманними цьому відомстві ознаками - свавіллям, беззаконням та кричущими порушеннями прав людини.

Приклади. Докази в деяких справах начебто випадково були передані в ЗМІ для дискредитації підсудних. Кілька суддів, які відмовилися вести справи НАД, також потрапили під розслідування. Глава відомства, відповідального за боротьбу з організованою злочинністю, потрапив до в'язниці на 8 місяців за відмову проводити арешти підозрюваних для НАД, пославшись на відсутність доказів. Тощо і тощо.

Наші опозиціонери приводять статистику справ розслідуваних НАД як показник її ефективності. За такою логікою не було в світі правоохоронного відомства ефективнішого за ОГПУ-НКВД - ви їхню статистику розкриваємості бачили? Цікаво, що заволали б наші опозиціонери, якби методами пані Кевеши заходилися б розслідувати діяльність їх самих? А якди тими ж методами діяла нинішня влада?

Очевидно, в потрібний час НАД може стати сокирою в руках правлячого президента - жоден опозиційний політик не ризикне виступити проти нього. Інакше, матиме справу з НАД - а той... "Була б людина - злочин знайдеться". Чи не тому президент так опирається звільненню Кевеши?

Результати такого антикорупціонізму - відомі. У Грузії - багатотисячні мітинги і провал президента Саакашвілі на всіх вибрах від програних президентських. У Румунії мітинг за відставку Кевеши зібрав більше 100 000 осіб - міхо-майданчик нервово курить бамбук, разом з усіма Майданами-3.

І це - логічно. Бо боротьба з корупцією - це не каральні акції в стилі ЧК і не рознузданий піар у стилі Саакашвілі. Це дуже довга, кропітка оперативна робота і змагання звинувачення із захистом у судах - за законом і відповідно закону. Тобто приблизно як у нас зараз. Діяти по-козачому, свавільно і наскоком в демократичному суспільстві НЕ вийде. Це зразу відіб'ється опором опозиції, обуренням ЗМІ, судами, аж до конституційного, а якщо рішення КС не виконуватиметься - масовими акціями опору і програшем влади на виборах.

Але саме цього наші антикорупціонери нашим громадянам НЕ розповідають. Вони розповідають казки.

"Розкуркулимо панів, і..." Ні, це попередні антикорпціонери. Нинішні кажуть: "От пересадимо корупціонерів - і буде всім щастя".

Грузія і Румунія чомусь доказуть протилежне.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко