Сі Цзінь Пін розглядає призов до армії для формування нової армії

Сі Цзінь Пін розглядає призов до армії для формування нової армії

Голова КНР має намір повністю змінити структуру Народно-визвольної армії протягом свого наступного терміну, плануючи обов'язкові семінари зі стратегічних цілей Китаю, навчальні заняття з військовослужбовцями та обіцянки надійної кар'єри з більшими перспективами.

На початку вересня Державна рада та Центральна військова комісія (ЦВК) Комуністичної партії Китаю (КПК) випустили свої "думки про зміцнення та вдосконалення освіти в галузі національної оборони в нову епоху". Intelligence Online розуміє, що це перший із довгої серії документів, покликаних переглянути структуру Народно-визвольної армії (НВАК) під час третього терміну Сі Цзіньпіна. Мета Сі - створити до 2035 року сильнішу армію як з точки зору призовників, так і з точки зору оперативних можливостей.

Три основні цілі

При визначенні основних етапів цієї амбітної реформи Сі звернувся за порадою до керівництва ЦК КПК, а також до Хуана Куньміна, голови відділу пропаганди КПК, члена політбюро та одного з найближчих співробітників президента.

Суть реформи полягає в тому, щоб вкласти значні кошти в національну систему освіти, зміцнити зв'язки між НВАК та початковими та середніми школами, а також спростити процедуру кар'єрного зростання в армії.

Злиття цивільних та військових структур

Для Сі армійська реформа буде досягнута, коли злиття цивільних та військових структур, на якому він наполягає з моменту приходу до влади у 2012 році, охопить усі компоненти суспільства. Саме тому нова постанова пропонує місцевим підрозділам НВАК спільно з представниками КПК проводити інформаційні сесії та практичні семінари по всій країні для зміцнення зв'язків між армією та установами, школами, підприємствами, громадами та селами.

Ці ініціативи покликані забезпечити "повне охоплення" стратегічних пріоритетів Китаю, особливо щодо нинішньої обстановки навколо питання національного возз'єднання з Тайванем, та повної взаємодії між цивільним та військовим світом. Кінцева мета - допомогти країні прийняти все більш центральну роль НВАК та підтримати кожну місію.

Відновлення іміджу армії

Головною мотивацією цього сплеску націоналізму є відновлення іміджу армії та подолання нерішучості середнього класу з приводу зближення Москви та Пекіна та ідеї військового вторгнення на Тайвань. Однак документ, підписаний у вересні, включає оперативне керівництво, яке допоможе НВАК виявити кращих потенційних новобранців з початкових і середніх шкіл.

З цього року "освіта в галузі національної оборони" буде включена як предмет до екзаменаційних систем на всіх рівнях навчання, включаючи шкільну систему оцінки. Крім того, КПК запропонувала найкращим учням пройти "курс навчання" у казармах, розташованих найближче до їхньої школи.

Орієнтація на найкращих випускників

Найбільший попит на професійні навички у старшокласників саме у галузі природничих наук. Нове законодавство передбачає створення "експериментальних підрозділів із набору" у двох пілотних регіонах, Чжецзян та Шаньдун, на сході країни. Вони допоможуть направити кращих випускників на кар'єру до НВАК, запропонувавши їм надійну роботу в період, коли безробіття серед молоді зросло до 20%, очевидне кар'єрне зростання та постійні зв'язки між НВАК та КПК.

У середньостроковій перспективі Сі, за нашою інформацією, сподівається перетворити ці "навчальні курси" в армії на обов'язкове стажування. Це допоможе емісарам НВАК краще орієнтуватися на перспективних новобранців із кожного навчального закладу. У довгостроковій перспективі це призведе до реального призову до армії.

@intelligence online