Саміт - вижимки з виступів

Саміт - вижимки з виступів

Дуже крутий саміт Кримської платформи, але навіть трьоххвилинні виступи представників країн - це кілька годин часу. Якщо не маєте його, то я вам наспіваю як Рабинович Карузо вижимки з виступів

Латвія. Президент. Згадав про окупацію Латвії і довгий шлях до звільнення. Повна підтримка України.

Литва. Президент. Говорив як друг України, що добре знає країну.

Польща. Президент. Почав виступ українською. Сказав, що солідарність - рідне слово для кожного поляка. Як і представники Балтії нагадав європейцям, що таке втрачати незалежність. Згадав про утиски кримських татар.

Естонія. Президентка. Додала емоційності виступу від власних почуттів після відвідин Донбасу і Чонгару. Вона бачила як трирічна дитина перетинає тимчасовий кордон серед замінованих полей. Може такі образи запам'ятають учасники, а може і ні.

Словенія. Президент. Якщо не використовувати слово ганебно, то, мабуть, найдивовижніший виступ. Згадав про добрі відносини і з Україною, і з Росію. Притулив формулу Штайнмайера до Кримською платформи.

Швеція. Прем'єр-міністр Почав з історичного екскурсу і стосунків між країнами, яким майже 500 років: Конституція Пилипа Орлика, повна підтримка України, згадка про кримських татар.

Угорщина. Президент. Дядько з такою рідною зовнішністю казаха говорив угорською. Дві третини виступу розповідав про тяжку долю угорців. Про боротьбу за свободу від всіх імперій. Про вигнання, про заборону угорської мови. В кінці згадав про Україну.

Фінляндія. Президент. Трошки спірітично. “Треба повернути дух Гельсінків”. Мається на увазі міжнародні угоди 1975 року про непорушність кордонів у Європі.

Молдова. Президентка. Правильний виступ, з якого неможливо нічого згадати.

Віце-президент комісії ЄС (здається представник Литви). Яскравий виступ на підтримку європейської України. Згадав про кримських татар.

Словаччина. Прем'єр-міністр. Повна підтримка України. Не уникав називати Росію відповідальною. Чітко без зайвих слів. Тепер легко відрізняти Словаччину від Словенії)

Хорватія. Прем'єр-міністр. Половина виступу українською. Готовність ділитися досвідом, як “мирно” звільняти окуповані території. Потреба міжнародного моніторингу в Криму. Згадав кримських татар.

Грузія. Прем'єр-міністр. Як завжди про дружбу про українців і грузин. Про окупацію власних територій Росією. Війна Росії проти Грузії 13 річної давнини мала нагадати європейцям, що Росія чхати хотіла на “глибоку стурбованість”

Румунія. Прем'єр-міністр. Дуже професійний виступ. За три хвилини згадав всі небезпеки від окупації Криму і мілітаризації Чорного моря. Повна підтримка вступу України в НАТО і ЄС.

Швейцарія. Головуючий у Раді. Як для нейтральної країни правильний виступ і згадка про права кримських татар.

Чехія. Спікер парламенту. Почав зі згадки про геноцид кримських татар. Продовжив про Мюнхенські угоди 1938, зраду союзників і розділ Чехословаччини. Повна підтримка всіх українських прагнень

Австрія. Міністр закордонних справ. Підтримав територіальну цілісність України в міжнародно визнаних кордонах. Згадав кримських татар.

Нідерланди. Міністр (торгівлі?). Привернув увагу, що Україну і Нідерланди з 2014 року об'єднує трагедія збитого малазійського літака МН-17

Люксембург. Голова МЗС. “Належність Криму не дискутується”

Ірландія. Міністр. Жорсткий виступ. Вимога до Росії пустити спостерігачів до Криму. Згадав про кримських татар.

Німеччина. Економічний міністр. “Не дозволимо перетворити Криму на сліпу пляму на мапі”. Згадав про кримських татар.

Франція. Міністр торгівлі. Стурбований керченським мостом і складністю навігації в Азовському і Чорному морях. Згадав про кримських татар.

Болгарія. Міністр. Сказав, що потрібно протистояти російським наративам і мілітаризації Чорного моря.

Чорногорія. Голова МЗС. Про дипломатичний шлях деокупації, який є найкращим. Про Росію жодного поганого слова. Здається, навіть не згадав про неї

Туреччина. Голова МЗС. Звернення до Кулеби “мій друже”. Підтримка України. Згадка про Туреччину як рідний дім сотень тисяч кримських татар. Сказав, що платформа - це довготривале рішення, яка має підняти світове усвідомлення проблеми.

Північна Македонія. Міністр. Нічого не запам'ятав з виступу.

США. Міністерка. Все точно і жорстко. Про суми грошей, які США надали Україні. Про потребу поставити Росію на своє місце і притягнути до відповідальності.

Албанія. Міністерка з питань відносин з парламентом. Повна підтримка санкційної політики. Про відновлення свободи навігації в Чорному морі і про потребу моніторнингу в Криму.

Великобританія. Міністерка з питань Європи. Кволий виступ як для представниці Лондона, але пролунало про “відповідальність Росії”.

Норвегія. Держсекретар МЗС. Засудив Росію.

Іспанія. Міністр з Євроінтеграції. Відчув біль України у виступі президента Зеленського.

Італія. Заступник міністра МЗС. Італія стурбована. Згадав кримських татар.

Рада Європи. Генеральна секретарка. Перелічила все, що робить Рада Європи в тому числі останню жорстку резолюцію проти Росії.

ГУАМ. Хто не пам'ятає це організація з Молдови, України, Грузії та Азербайджану, що утворилася ще за Кучми. Якщо не помиляюся, від її імені виступив генсек, що представляє Азербайджан. Таки філігранний спосіб, коли Азербайджан не приєднався до платформи. Баку нібито не дратує Росію, але її представник все одно тут є, щоб Київ теж не дуже образився.

НАТО. В.о. генсека. “НАТО на стороні України”. Згадав кримських татар.

Португалія. Міністр оборони. Запізнився на саміт через пересадки. Намагався цитувати Шевченка. Закликав Росію припинити окупацію. Привітав відновлення боєздатності української армії.

Ольга Скрипник виступила від імені експертів. Під час виступу сказала, що хоче бути голосом українців півлстрова на Кримській платформі.

Мустафа Джемілєв. Виступив кримськотатарською. Вийшов за межі трьох хвилин, але його не перервали. Дуже емоційний і змістовний виступ про те, що міжнародна спільнота говорить про червоні лінії, які не дозволять перетнути Росії, а вона їх роками перетинає і в Молдові, і в Сирії, і в Грузії, і в Україні. Закінчив кримським прислів'ям, “що панство шакалів триває доки сплять леви”.

У підсумковому слові Президент Зеленський назвав учасників установчого саміту левами, натякаючи, що час прокидатися. Президент дуже уважно слухав всі тридцять з гаком виступів і жваво реагував мімікою на кожного.

Осман Пашаев