"Що показують такі випадки щодо поведінки НАТО?" - Ростислав Павленко

"Що показують такі випадки щодо поведінки НАТО?" - Ростислав Павленко

Інцидент з зальотом до Польщі білоруських вертольотів зібрав чимало коментарів про «беззубе НАТО» і навіть «боягузливих поляків». Пригадали навіть листопадовий інцидент із влучанням ракети по території Польщі, загибеллю людей. Тоді Варшава говорила про 5ту статтю договору про НАТО (захист від нападу на учасника), потім про 4ту (консультації у разі загрози), а згодом навіть заперечували, що ракета - російська.

Що показують такі випадки щодо поведінки НАТО?

Альянс ігноруватиме та/або занижуватиме значення всього, що не становить загрози.

Але швидко і без шуму знищуватиме те, що становить реальну загрозу. Як було з російським літаком у Туреччині, чи в бою під Хішамом: росіян знищено, ніякої відповіді від росії не було.

Що робить росія?

Розуміючи свої межі, домагається піар-ефекту. Створює інциденти, завідомо «несерйозні» для НАТО — і використовує для демонстрації «беззубості» Альянсу та російської «удалі».

Перший меседж спрямований насамперед на населення Заходу і України - ось, вас не захистять. Другий - насамперед на власне населення, спрагле «пабєд».

Що робити Україні?

Не підспівувати (навіть невільно) російському наративу про «беззубе НАТО».

Максимально поширювати інформацію про нищення росіян нашими захисниками (у звітах офіційних речників матеріалів достатньо - але їх треба закидати різними каналами масово і на Захід, і на росію).

Працювати над вступом до НАТО, виконуючи критерії.

NATO necesse est