Що собою являє група Вагнера, російська найманська організація в Україні? - Washington Post

Що собою являє група Вагнера, російська найманська організація в Україні? - Washington Post

Білий дім заявив у п’ятницю, що Сполучені Штати планують визнати пов’язану з Кремлем групу Вагнера, мережу приватних охоронних підрядників, які взяли в руки зброю в Україні, як «значну транснаціональну злочинну організацію».

Про додаткові санкції проти групи буде оголошено наступного тижня, повідомив на брифінгу Джон Кірбі, координатор із комунікацій Ради національної безпеки.

«Наше повідомлення будь-якій компанії, яка розглядає можливість надання підтримки Вагнеру, полягає в тому, що Вагнер є злочинною організацією, яка вчиняє масові звірства та порушення прав людини», — сказав він.

За оцінками Сполучених Штатів, близько 50 000 бійців Вагнера розгорнули в Україні, більшість з яких були набрані в російських в'язницях. Навіть засновник організації Євгеній Пригожин, близький соратник президента росії Володимира Путіна, нещодавно приєднався до її лав на передовій на сході.

Але зростаюча присутність угруповання на полі бою також викликала роздратування у російських військових, які або ігнорували, або відкидали заяви Пригожина про перемогу. Останніми роками група слугувала головним чином як тактичний інструмент москви в місцях, де росія має політичні чи фінансові інтереси, наприклад у Сирії .

Ось кілька фактів про Групу Вагнера і те, що вона робить в Україні.

Що таке Wagner Group?

«Група Вагнера» — це не одна традиційна компанія, а радше мережа організацій, які надають бійців на найм — зі схвалення Кремля.

Згідно з дослідженням Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні (CSIS), група, ймовірно, діяла приблизно в 30 країнах і має два тренувальні табори в Росії.

Вона нібито приватна, але, згідно з CSIS, «її управління та операції глибоко пов’язані з російською військовою та розвідувальною спільнотою» за часів Путіна.

Згідно з Soufan Center, некомерційним мозковим центром у Нью-Йорку, одна з ключових функцій групи Вагнера полягає в тому, що вона забезпечує росії «тонкий шпон прикриття для правдоподібного заперечення своєї присутності, оскільки вона бере участь в полюванні за фінансами і впливом, не в дотримуючись міжнародних норм».

У вересні Пригожин вперше публічно визнав, що заснував групу Вагнера, у заяві , опублікованій його прес-службою в російській соцмережі ВК.

Він зазначив, що створив групу для допомоги російським силам в Криму, який Москва незаконно анексувала в 2014 році, і для допомоги проросійським сепаратистам на сході України.

«Я прилетів на один із тренувальних майданчиків, де особисто створив групу. Я особисто чистив стару зброю, розбирався з бронежилетами, знаходив спеціалістів, які могли б мені в цьому допомогти», – визнавав він. «З того моменту, 1 травня 2014 року, народилася група патріотів, яка згодом отримала назву… «Вагнера».

Що робить Wagner Group в Україні?

У 2014 році група Вагнера допомагала навчати, організовувати та озброювати підтримуваних росією ополченців, воюючих за контроль над українським Донбасом. Оперативники Вагнера також брали участь у бойових діях і зборі розвідданих, згідно з CSIS, і, як повідомляється, брали участь у захопленні та анексії Криму Росією.

Вагнер повернувся в Україну минулого року після російського вторгнення. Російські військові зазнали значних втрат, що змусило їх покладатися на допомогу угруповання на полі бою. Вагнер, у свою чергу, почав вербувати в’язнів із російських в'язниць, щоб зміцнити свої лави.

Починаючи з минулого літа, група відігравала важливу роль у спробах Росії захопити місто Бахмут на сході України. Аналітики кажуть, що, хоча місто має невелику стратегічну цінність, Пригожин проштовхнув таку політику, щоб показати Кремлю, що «Вагнер» здатний захопити нові території.

«Вагнер стає суперником російської армії та інших російських міністерств», — сказав Кірбі. Але організація, за його словами, ухвалювала «військові рішення, здебільшого виходячи з точки зору створення позитивної реклами для Пригожина».

Кірбі також додав, що Північна Корея надсилає зброю Вагнеру для застосування в Україні, в тому числі залізницею через малий кордон Пхеньяна з Росією.

Під які санкції вже потрапила Вагнер?

Сполучені Штати наклали санкції на групу Вагнера у 2017 році, коли Міністерство торгівлі додало її до свого списку організацій експортного контролю у відповідь на звинувачення в розпалюванні насильства на сході України.

У грудні Міністерство торгівлі визначило Wagner військовим кінцевим споживачем, що вимагає від експортерів отримання дозволу на будь-які операції з групою, за винятком деяких випадків, які включають їжу або ліки.

У 2020 році Міністерство фінансів наклало санкції на Пригожина за «поширення зловмисного впливу Росії» в Центральноафриканській Республіці. У 2021 році вона наклала додаткові санкції на Пригожина за його ймовірне втручання у вибори в США. Потім, незабаром після вторгнення в Україну, він зіткнувся з додатковими обмеженнями через свою роль у «фінансуванні» Путіна, повідомило Міністерство фінансів.

У п’ятницю Кірбі заявив, що «Вагнер» буде визначено як «значну транснаціональну злочинну організацію» відповідно до Указу 13581 — і що наступного тижня Сполучені Штати запровадять «додаткові санкції проти «Вагнера» та його мережі підтримки на багатьох континентах».

Де ще працювала Wagner Group?

Згідно з даними CSIS, за останні вісім років війська Вагнера були зафіксовані в Сирії, Лівії, Судані, Малі, Центральноафриканській Республіці, Мадагаскарі, Мозамбіку та Венесуелі. Часто вони використовуються як охорона російських активів або урядів приймаючих країн; кілька разів вони брали участь у боях.

Невдовзі після того, як група Вагнера вперше з’явилася в Україні, про найманців, пов’язаних з групою, також повідомлялося в Сирії, де в 2015 році Путін втрутився на боці Асада в громадянську війну в країні. У Сирії воєнізована група забезпечувала безпеку російських і сирійських військових об’єктів і брала участь у деяких бойових діях, наприклад у кампанії Асада із захоплення міста Пальміра.

Тамтешні війська Вагнера також були частиною найсерйознішого американсько-російського протистояння з часів холодної війни в 2018 році, коли війська США та їхні союзники поблизу сирійського Дейр-ез-Зура відповіли на атаку бойовиків, вірних Асаду, контратакою, у результаті якої загинуло близько 100 людей. Серед них були й російські найманці.

У багатій нафтою Лівії бойовики Вагнера воюють на боці лівійського командира-відступника Халіфи Гафтера в його боротьбі за повалення підтримуваного ООН уряду, створеного в 2015 році для припинення громадянської війни в країні. Як і у випадку з сирійською війною, бойові дії в Лівії стали фронтом для регіональних проксі-битв — і присутність бойовиків «Вагнера» сигналізує про те, що Росія прагне встановити контроль на Близькому Сході та в Північній Африці.

Вагнер і Росія також розширюють свій політичний і фінансовий вплив в Африці. За даними CSIS, наразі воєнізоване угруповання було присутнє у 18 африканських країнах, що становить більше половини країн, у яких воно працювало.

«Вагнер приходить, ще більше дестабілізує країну, спустошує мінеральні ресурси та заробляє стільки грошей, скільки може, перш ніж вирішить піти», — заявив контр-адмірал ВМС США Мілтон Сендс, голова Командування спеціальних операцій в Африці, The Washington Post на початку березня. «Кожного разу країна залишилася біднішою, слабшою та менш безпечною."

В останні місяці в Малі, чиї відносини із Заходом знаходяться на низькому рівні, найманці Вагнера охороняли президентський палац і допомагали відстежувати екстремістів.

У Центральноафриканській Республіці Вагнер допомагав підтримати уряд країни, що перебуває в стані бойових дій, а в обмін компанія, пов’язана з Пригожиним, отримала ліцензії на видобуток золота та алмазів.

Переклад Іван Приходько