Щодо успішного вильоту Байрактарів і повернення контролю над Старомар'ївкою із затриманням місцевих колаборантів

Щодо успішного вильоту Байрактарів і повернення контролю над Старомар'ївкою із затриманням місцевих колаборантів

РФ подає це, звісно, як "захоплення". Але не населеного пункту, а "37-х громадян Росії і близько 140 громадян ДНР". Ворожа пропаганда вже вчора пробувала поширювати новини саме з таким акцентом: захоплення 37-х громадян РФ, як на це має реагувати МЗС РФ, Кремль і цілому, особисто Путін, ООН тощо.

Це те, про що я писав від початку кампанії окупаційної паспортизації: статус повноцінних іноземних громадян, а не "громадян" фейкових "республік" помітно ускладнить процедуру деокупації з правової точки зору.

Не визнавати добровільно і свідомо отримане громадянство ми не можемо. Але це конфліктує з українською Конституцією і законами - і в цій сфері за 2 роки (процес почався в 2019-му) не було зроблено нічого. Це за наявності монобільшості, котра має достатній ресурс і для конституційних змін. Не було створено і прийнято Закону про антиукраїнську діяльність (як одна з підстав позбавлення громадянства, якби закон і КУ все ж відкоригували відповідно до реалій).

Так, теоретично можливо просто депортувати 37 власників паспортів РФ з числа затриманих "додому, до Росії". Але ж вони досі числяться і громадянами України (хоча загалом в них "2,5 громадянства" - України, РФ і ще за половинку піде "паспорт" недореспубліки). А заборона видавати своїх громадян прямо прописана в законах.

Тобто, і тут маємо правову колізію через елементарне невиконання вчасно простих дій: розробки й голосування монобільшістю правок до законів і до Конституції. Правок, про які експерти пишуть роками (і, гадаю, вже все давно розписано по пунктах в постах, блогах, статтях і аналітичних записках - лишилось скопіпастити і перевірити на повторення плюс юридичну експертизу зробити).

А могли би в такий спосіб помалу позбавлятись найбільш упоротих колаборантів, чи не кожен з яких потурбувався отримати червоний паспорт з куркою-мутантом.

З власниками паспортів "ЛДНР" зі звільнюваних територій складніше: також потрібне правове забезпечення, але розробляти його доведеться майже з нуля. Зокрема, щодо обмеження громадянських прав таких осіб. Або просто включення їх до числа "негромадян", якщо законодавчо все ж буде запроваджено умовні "сірі паспорти", як в Балтії.  

==

Кадрові зміни в силовому блоці на тлі серйозного падіння підтримки Зеленського і "слуг" - і негайна "маленька переможна війна" в межах крихітного населеного пункту (на 150 осіб з колишніх 305) плюс переможний політ Байрактарів та сувора відповідь українського дипломата на німецькі закиди... Ця послідовність з достатньою ймовірністю може бути невипадковою.

В принципі, чим не варіант "домкрату для рейтингу Зеленського"? Минулого разу спрацювало закриття медведчуківських пропагандистських телеканалів рішенням РНБО. Проте закривати більше нема чого: Мураєв з "Нашим" потрібен, бо ослаблює ОПЗЖ. А на "Інтер" і решту рука не підніметься з міркувань самозбереження. Але загалом "показний акт патріотизму" довів свою успішність як піар-інструмент.

Тому я не виключаю, що причина вчорашньої акції саме політична. Але подивимось на розвиток подій.

Алексей Голобуцкий