"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Вранці 13 грудня у Європейському суді з прав людини почалися слухання у справі, в якій Україна звинувачує РФ у системних порушеннях прав людини в окупованому Криму
*
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель від імені Євросоюзу засудив плани Росії проводити вибори президента РФ 15-17 березня 2024 року у тому числі на окупованих територіях України
*
Кліматичний саміт у Дубаї: 28 країн уперше погодили «перехідний період» від викопного палива
*
Азербайджан і Вірменія в середу обмінялися військовополоненими на їхньому кордоні, що стало кроком до нормалізації відносин між країнами
*
Сполучені Штати та Велика Британія в середу запровадили четвертий раунд санкцій проти осіб в Туреччині та інших країнах, пов'язаних з палестинським терористичним угрупованням ХАМАС
*
Додаткове фінансування України потрібно схвалити до Різдва - Джо Байден
*
Інфляція в США у листопаді сповільнилася до мінімуму за п'ять місяців
*
ФРС має намір утримувати ставку на рівні 5,25–5,5% – Trading Economics
Інвестори очікують інформацію про плани ФРС на наступний рік, зокрема, щодо потенційного зниження ставки та його термінів
*
Постачальник Apple Foxconn інвестує додаткові $1,7 млрд в індійський штат Карнатака
*
Соцмережа X (колишній Twitter) заробить у 2023 році на рекламі приблизно 2,5 млрд дол - це значно менше у порівнянні з попередніми роками
*
Канада – надійний союзник України
Ніякі відшкодування і сатисфакція РФ не повернуть загиблих мирних мешканців і воїнів, які змушені стати на захист своєї країни від агресора, а також зруйновного життя мільйонів українців. Водночас відновлення справедливості вимагає того, щоб агресор поніс відповідальність за завдане Україні горе і відшкодував збитки за колосальні руйнування та понівечені долі українців.
Експертний центр з прав людини підготував ряд статей про національні та міжнародні санкційні механізми. В даній статті юрист організації Олена Темченко ознайомить з санкційною політикою Канади щодо російської федерації у зв’язку з агресією проти України, а також пошук шляхів відшкодування збитків агресором.
Відповідно до національного законодавства Канада запроваджує санкції та відповідні заходи проти низки країн, а також санкції проти конкретних осіб та організацій, котрі:
відповідальні за позасудові вбивства, тортури чи інші грубі порушення міжнародно визнаних прав людини або причетні до них;
несуть відповідальність або брали участь у наданні, контролі чи іншому керуванні значними корупційними діями;
пов’язані з терористичною діяльністю, зокрема з Талібаном, ІДІЛ (ДАІШ) та Аль-Каїдою.
Канадські санкції вводяться відповідно до Статуту ООН (UNA), Закону про спеціальні економічні заходи (SEMA) або Закону про правосуддя для жертв корумпованих іноземних чиновників (JVCFOA)
Канада першою визнала незалежність України й залишається послідовним союзником в протистоянні з рф. Санкції в контексті ситуації в Україні були введені відповідно до Закону про спеціальні економічні заходи. Статтею 3.1. цього Закону визначена його мета: надання можливості уряду Канади вживати економічних заходів проти певних осіб, які грубо порушили мир і безпеку міжнародної спільноти, скоїли грубі та систематичні порушення прав людини в іноземній державі. Це була відповідь на порушення Конституції України, суверенітету та територіальної цілісності України.
З 17 березня 2014 року набрало чинності Положення про спеціальні економічні заходи (Україна), прийняте на підставі зазначеного Закону.
Згідно з пунктом 3 цього Положення будь-якій особі в Канаді та будь-якому канадцю за межами Канади заборонено:
здійснювати операції з будь-яким майном, де б воно не було, утримуваним або від імені визначеної особи;
укладати або сприяти, прямо чи опосередковано, будь-якій операції, пов’язаній з угодою, згаданою в пункті (1);
надавати будь-які фінансові чи інші пов’язані послуги щодо угод, згаданих у пункті (1);
надавати призначеній особі будь-які товари, де б вони не були;
або надавати будь-які фінансові або пов’язані послуги призначеній особі або на користь визначеної особи.
Наразі 22 рази вносилися зміни до Положення про спеціальні економічні заходи (Україна), останні – 8 червня 2023 року. Цими змінами додано 24 фізичних осіб та 17 організацій, на яких поширюється широка заборона на ведення справ у зв’язку з останніми подіями щодо триваючого порушення росією суверенітету і територіальної цілісності України та незаконної окупації Криму. Серед них – особи, пов’язані з розкраданням росією українських культурних об’єктів та спробами «русифікації» культури України, фізичні та юридичних особи, пов’язані з приватними військовими компаніями, які воюють на боці росії.
Також застосовані санкції відповідно до Положення про спеціальні економічні заходи (росія), яке запроваджено, як і щодо України, 17 березня 2014 року. До нього було внесено 45 змін щодо встановлення обмежувальних правил.
Окрім заборон, встановлених статтею 3 Закону про спеціальні економічні заходи, правила
накладають обмеження на певні сектори, наприклад фінансовий та енергетичний;
встановлюють заборони здійснювати операції з новими цінними паперами стосовно підсанкційних осіб;
забороняють будь-якому судну, яке зареєстроване в Росії або використовується, орендується чи зафрахтовано, повністю чи частково Росією, від її імені чи на користь Росії, особою в Росії чи призначеною особою докуватись у Канаді, чи проходити через Канадські води;
забороняють експорт, продаж, постачання або відправлення підсанкційних товарів;
використання в морських розвідках і видобутку нафти (глибина понад 500 м), сланцевої нафти або нафти в Арктиці; забороняють імпорт, купівлю або придбання будь-якою особою в Канаді та будь-яким канадцем за межами Канади конкретних нафтопродуктів;
включають заборону на надання будь-яких фінансових, технічних чи інших послуг, пов’язаних із товарами, на які поширюється ця заборона та ін.;
забороняють фізичним та юридичним особам у Канаді надавати будь-які послуги зі страхування, перестрахування та андеррайтингу для літаків, авіаційної та аерокосмічної продукції, що належать, контролюються, зареєстровані, зафрахтовані або експлуатуються юридичними та фізичними особами-резидентами, зареєстровані або зареєстровані в росії тощо.
За інформацією Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Канадою наразі накладено санкції щодо 1979 фізичних осіб та 477 юридичних осіб, серед яких 194 запроваджено у сфері промисловості.
Останні обмежувальні заходи застосовано 9 листопада поточного року. Вони спрямовані проти дев’яти фізичних та шести юридичних осіб через організацію Кремлем дезінформації та воєнної пропаганди, що безпосередньо сприяють агресивній війні росії проти України. Серед них – видання “Известия” та “Парламентская газета”, телеканал “REN-TV”, ресурс “Узнай Россию”, Інститут держава й права Російської академії наук, а також Центр соціально-культурної політики.
Під час оголошення санкційних обмежень глава закордонних справ Канади Мелані Жолі підтвердила непохитність підтримки України: «Ми продовжуємо найрішучішим чином засуджувати використання росією пропагандистів війни для виправдання свого повномасштабного вторгнення в Україну. Разом з нашими міжнародними партнерами ми продовжуватимемо протистояти російському режиму та боротися з російською дезінформацією. Ми закликаємо Путіна та його помічників негайно припинити це невиправдане вторгнення в Україну, яке продовжує ставить під загрозу стабільність у всьому регіоні та ставить під загрозу незліченну кількість життів».
*
Канада допоможе Україні стати членом Європейського Союзу
Канада буде активно допомагати Україні на шляху здобуття членства в Європейському Союзі та схилятиме до аналогічної допомоги міжнародних партнерів.
Про це заявила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі.
Вона назвала стратегічною помилкою рішення Кремля незаконно вторгнутися в Україну, адже "таким чином Росія ізолювала себе від світу дипломатично, політично, економічно та військово". Дипломатка переконана, що "нам слід надалі утримувати цю перевагу над агресором".
Крім того Жолі зазначила, що Канада буде підтримувати Україну на шляху до членства в Європейському Союзі.
"Ми продовжимо підтримувати Україну, будемо змушувати Адміністрацію Джо Байдена та ЄС продовжувати допомагати їй, а також прийняти Україну до ЄС, оскільки це критично важливо для її майбутнього", - зазначила глава канадського МЗС.
Жолі наголосила на важливості подальшої підтримки України усіма державами-членами НАТО та підкреслила, що на порядку денному - трансатлантична й європейська безпека.
*
Британська розвідка проаналізувала запуски Росією безпілотників типу Shahed з нового пускового майданчика в районі Балаклави в окупованому Криму.
За даними розвідки, РФ, найімовірніше, розосереджує свої можливості запуску БПЛА в декількох місцях як для захисту своїх сил, так і для ускладнення зусиль української протиповітряної оборони.
Аналітики зазначають, що Росія, ймовірно, використовуватиме додаткові пускові майданчики у відповідь на українські атаки дронів, щоб змусити Київ адаптуватися до нових транзитних коридорів цих систем.
У зведенні нагадали, що 5 грудня російські офіційні особи заявили, що перехопили 41 атаку українських БПЛА на російську військову інфраструктуру в Криму, в тому числі в районі мису Чауда, який РФ використовує з початку вересня 2023 року.
Розвідка вказує, що Балаклава стала п'ятим підтвердженим місцем запуску РФ дронів проти України, поряд з мисом Чауда, а також поряд з російськими містами Єйськ, Приморсько-Ахтарськ та Курськ.
Повідомляли, що у ніч на 13 грудня росіяни атакували Україну 10 безпілотниками типу Shahed, які запускали з району Балаклави в окупованому Криму. Майже усі "Шахеди" збили на Одещині – в зоні відповідальності повітряного командування "Південь".
*
Військові капелани ЗСУ вдруге за рік проходять курс підвищення кваліфікації у Британії
*
Глава Євроради Шарль Мішель у листі-запрошенні лідерам ЄС на саміт 14-15 грудня заявив, що Європейський Союз має виконати свої зобов’язання щодо України та продовжувати бути надійним і сильним партнером
*
Європейський парламент закликав саміт ЄС схвалити рішення про початок переговорів з Україною про її вступ до Євросоюзу та засудив заяви прем’єра Угорщини про членство України
*
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн позитивно оцінила виконання Україною рекомендацій Єврокомісії щодо прав нацменшин, що необхідні для подальшого руху до членства в ЄС
*
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив у середу, що сподівається розпочати переговори про розширення Європейського Союзу з Україною до закінчення шестимісячного головування його країни в Раді ЄС на ротаційній основі 31 грудня
*
Президент Франції Емманюель Макрон перед самітом Європейського Союзу повторив, що підтримує відкриття переговорів про членство в ЄС з Україною разом з внутрішньою реформою Євросоюзу
*
В Австрії наполягають, що не хочуть блокувати приєднання України до Євросоюзу, але наголошують, що подальший процес розширення ЄС повинен включати позитивні кроки для Боснії
*
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що вважає Україну "неготовою" до початку переговорів про вступ до ЄС, але Братислава не буде блокувати це рішення на саміті лідерів Євросоюзу
*
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск хоче звільнити керівників спецслужб – його пропозиції щодо відставок надійшли до парламентського комітету з питань спецслужб, який дав позитивний висновок з цього питання
*
Очільники найбільших європейських політичних груп планують закликати Брюссель не розморожувати мільярди євро для Угорщини, поки країна повністю не вирішить свої проблеми з верховенством права
*
Уряд Албанії вирішив використати ChatGPT для перекладу величезного масиву законодавства і правил ЄС на албанську мову, що має посприяти швидшій адаптації національного законодавства до європейського
*
Головне управління державіації отримало сертифікат відповідності стандартам НАТО
*
У Берліні відбулась перша конференція партнерів України щодо зміцнення її протиповітряної і протиракетної оборони
*
У пакет допомоги Україні від США на $200 млн увійдуть, зокрема, ракети ППО, компоненти системи ППО та боєприпаси HIMARS
Окрім цього, пакет міститиме артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм та високошвидкісні протирадіаційні ракети HARMs
*
У четвер уряд Данії представить новий пакет допомоги Україні в данському парламенті - Боєприпаси, танки і безпілотники на 1 млрд євро
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що друга система Patriot, яку Німеччина пообіцяла передати Києву, запрацює в Україні ще у цьому році
*
Урядова коаліція Німеччини представила деталі угоди щодо ухваленого бюджету країни на 2024 рік після місяця напружених переговорів, що, зокрема, передбачає продовження підтримки України на 8 млрд євро
*
Німецький оборонний концерн Rheinmetall отримав велике замовлення від Австрії на модернізацію її систем протиповітряної оборони (ППО) Skyguard на пів мільярда євро
*
Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре оголосив про плани надати Україні додаткову допомогу для посилення протиповітряної оборони, фінансову підтримку для сфери охорони здоров’я та освіти і, крім того, профінансувати нарощування виробництва боєприпасів
*
Норвегія виділить Україні додаткові $800 мільйонів до кінця року
*
Норвегія передасть Україні системи ППО NASAMS
Також Норвегія стала першою країною, яка ухвалила довгострокову програму підтримки України
*
Євросоюз передав для Національної армії Молдови медичне та захисне обладнання, міношукачі, всюдиходи, безпілотники та генератори
*
В Україні вже сертифікували 24 операторів протимінної діяльності, на черзі - ще 48
*
МВФ підтримав мораторій на виплату Україною держборгу до 2027 року, реструктуризацію буде проведено до середини 2024 року
*
Визначна подія: Україна за тиждень повністю розрахується з МВФ за програмою stand-by 2018 року
*
Американські компанії Microsoft, Cisco та шведська Ericsson допомагають українському мобільному оператору "Київстар" відновити роботу після масштабної кібератаки
*
Абонентам «Київстар» заблокували послуги нацроумінгу, щоб не перевантажувати мережі інших операторів
Це зробили за запитом СБУ
*
Об’єднана Європейська мережа операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E) ухвалила рішення, яке дозволяє Україні імпортувати до 1,7 ГВт електроенергії з країн ЄС
*
Найбільша інвесткомпанія Європи Amundi назвала Україну та Аргентину своїми фаворитами серед ринків, що розвиваються
На її думку, доларові облігації цих країн будуть найвигіднішими для інвесторів у 2024 році
*
На кордонах України у черзі стоять 4300 вантажних автомобілів, зокрема, на польському кордоні − близько 2600, повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко
*
З другої половини дня у середу проїзд на пункті пропуску між Україною та Польщею "Ягодин-Дорогуськ" відбувається повністю безперешкодно, польська сторона прогнозує, що усі вантажівки з черги в український бік пропустять приблизно за 30 годин
*
Транспортна компанія LTG Cargo, що входить у групу Литовської залізниці (Lietuvos geležinkeliai, LTG), має намір запустити щотижневий контейнерний поїзд до України через ускладнену ситуацію на автомобільних пунктах пропуску через держкордон
*
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України разом із румунськими колегами працює над реалізацією проєктів у секторі автомобільних перевезень, які дозволять розвантажити пункти пропуску в транспортному коридорі з Євросоюзом
*
Експорт із портів Дунаю зросте до 4 мільйонів тонн на місяць завдяки співпраці з Румунією
*
Кабінет Міністрів призначив аудит ефективності роботи АТ «Укрзалізниця» через порушення, що були виявлені Бюро економічної безпеки України
*
Національний поштовий оператор "Укрпошта" досі зацікавлена у передачі їй акцій націоналізованого PINbank російського олігарха Євгена Гінера, це не суперечить оновленим вимогам МВФ
*
Фінансова компанія NovaPay, що входить до групи компаній "Нова пошта", першою серед небанківських установ презентувала власний мобільний застосунок та випустила платіжні карти
*
Інтерес до купівлі квартир в Україні сягає 70-80% свого довоєнного рівня, але частина покупців поки що витримує паузу і відкладає рішення про купівлю
*
Кабінет Міністрів вніс зміни в нормативні акти, необхідні для подальшої приватизації єдиних майнових комплексів державних підприємств "Ічнянський спиртовий завод" та "Червоненський завод продтоварів"
*
У Костянтина Жеваго заявили, що Нацбанк продав єдиний майновий комплекс Білоцерківської ТЕЦ Білоцерківській міській раді з порушеннями - штучно занизили ціну
*
Кабінет Міністрів України підтримав проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо звітування в рамках залучення міжнародної допомоги»
*
Денис Шмигаль: Уряд спільно з партнерами готує матрицю реформ, яка охопить усі сфери
Попри повномасштабну агресію росії, відданість України реформам і національній трансформації залишається непохитною. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час відкриття Регулярного міністерського засідання ОЕСР: Тиждень Євразії 2023.
«Ми рухаємося вперед. Ми поставили перед собою амбітні цілі, зокрема членство України в Європейському Союзі та ОЕСР у найближчі роки», — відзначив очільник Уряду.
Прем’єр-міністр підкреслив, що за останні 20 місяців і наша держава, і наша економіка продемонстрували неабияку адаптивність. Попри всі труднощі та виклики, Україні вдалося: підтримувати макроекономічну стабільність; тримати інфляцію під контролем; подолати масштабну зупинку виробництва та наслідки відтоку робочої сили; відновити логістичні потоки в умовах блокади чорноморських портів; запустити програму швидкої реконструкції; отримати статус кандидата на членство в ЄС; налагодити продуктивний діалог з міжнародними фінансовими інституціями та отримати від МВФ Програму розширеного фінансування в розмірі 15,6 мільярда доларів.
«Ми вдячні нашим партнерам за фінансову підтримку, яка допомогла зберегти економічну та фінансову стабільність України та профінансувати першочергові видатки бюджету. Водночас із допомогою наших партнерів ми готуємо матрицю реформ — вичерпні аналітичні дані щодо всіх реформаторських зобов’язань, які взяла на себе Україна. Це чітка дорожня карта, яка включає ключові реформи українського Уряду, а також рекомендації та пропозиції від наших міжнародних партнерів», — зауважив Денис Шмигаль.
За словами Прем’єр-міністра, Україна орієнтується на бенчмарки МВФ, рекомендації Європейської комісії, напрацювання зі Світовим банком і ОЕСР та план реформ в рамках 4-річної ініціативи ЄС Ukraine Facility, який зараз напрацьовується.
Денис Шмигаль наголосив, що згадана матриця реформ охопить усі сфери: від економіки та цифровізації до верховенства права та освітньої реформи.
«Дуже важливу роль відіграватимуть антикорупційні ініціативи. Наша увага зосереджена не лише на тому, щоб посадити корупціонерів у в’язницю, але, перш за все, на створенні системи, у якій немає можливості для корупції. Це стане можливим завдяки цифровізації державних послуг, дерегуляції бізнесу та зменшенню ролі держави в економіці», — зазначив Глава Уряду.
Прем’єр-міністр додав, що Україна також залучає приватний сектор, який відіграє ключову роль у планах відродження економіки та реалізації програми відновлення.
«Попри війну, ми вже розпочали процес відновлення. Ми визначили пріоритетні галузі, створили управлінську інфраструктуру, підготували прозорі механізми та залучили наших міжнародних партнерів. Наразі зі Світовим банком готується третя швидка оцінка збитків і потреб для України. Це буде оновлена оцінка наслідків російського вторгнення за період з 24 лютого 2022 року по 31 грудня 2023 року», — повідомив Денис Шмигаль.
Прем’єр-міністр подякував ОЕСР та країнам-членам організації за солідарність з українським народом та підтримку на різних рівнях.
*
У Верховній Раді у середу зареєстрували урядовий законопроєкт "Про доброчесне лобіювання", спрямований на реалізацію рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів про вступ до ЄС
*
Верховний суд відмовив ПрАТ "Укрнафтобуріння" в перегляді рішення, за яким якого компанія втратила ліцензію на користування надрами Сахалінського газового родовища в Харківській області
*
Поліція проводить обшуки в «Київському метрополітені», «Метробуді» та структурних підрозділах КМДА – МВС
Зокрема, перевіряє наявність прорахунків на етапах проєктування, будівництва та експлуатації підземки
*
Азіатські валюти падають на фоні стабільного долара
Китайський юань втратив 0,1%, продовживши втрати після гнітючих даних щодо інфляції у вихідні. У листопаді Китай ще більше сповз на територію дезінфляції, що вказує на те, що економічні умови в країні залишаються слабкими.
*
Кремль після початку повномасштабного вторгнення в Україну заробив понад 2,5 млрд доларів на торгівлі африканським золотом і продовжує заробляти, використовуючи для цього так звану групу Вагнер
*
Підрозділ ГРУ Росії, який маскується під псевдохакерське угруповання, взяв на себе відповідальність за атаку на мобільного оператора "Київстар" 12 грудня
*
Наступальними діями на полі бою Росія хоче підірвати західну підтримку України - ISW
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім