The Economist: Що означає для Азії війна в Україні

The Economist: Що означає для Азії війна в Україні

▪️Коли Росія почала війну з Україною, це вразило демократичні країни Східної Азії - Тайвань, Японію та Південну Корею, союзників Америки. В процесі того, як протистояння вступає у третій рік, його наслідки для політиків Східної Азії стають дедалі серйознішими.

▪️У Європі обговорюють, чи зможе Україна вистояти, незважаючи на скорочення американської фінансової підтримки та примару другого президентства Трампа. Якщо Україна програє, це матиме катастрофічні наслідки для миру в Азії. Перемога Путіна може підштовхнути Китай до розбудови регіонального устрою на своїх умовах.

▪️Найбільші наслідки це матиме для Тайваню. Китай хоче поглинути його, якщо буде потрібно, силою. Тайванцям впадають у вічі паралелі між тим, що Путін робить з Україною, і тим, що Сі Цзіньпін може зробити з Тайванем, тим більше, що ці дві людини заявляють про дружбу «без кордонів».

▪️ Китай нарощує військовий темп, вторгаючись у повітряний і морський простір Тайваню. У відповідь на це уряд Тайваню оприлюднив рекордний оборонний бюджет, еквівалентний 2,6% ВВП - недостатньо, щоб стримати Китай, але більше, ніж у більшості країн Європи.

▪️Майбутній президент Вільям Лай Чинг обіцяє ще більше збільшити витрати. Джозеф Ву, міністр закордонних справ, що йде, дає зрозуміти, що американська підтримка України має вирішальне значення для Азії, і дає зрозуміти, що Америка також підтримуватиме Тайвань. Це жорстке почуття реалізму проявляється і у інших країнах.

▪️ Після початку конфлікту в Україні прем'єр-міністр Японії відмовився від політики зближення з Росією та прийняв західні санкції. Японія планує майже вдвічі збільшити витрати на оборону упродовж п'яти років. Незважаючи на формальний пацифізм, вона як ніколи близька до того, щоб допомогти Америці захистити Тайвань. Військові зв'язки між Америкою, Південною Кореєю та Японією зростають.

▪️Одна з загроз полягає в тому, що Конгрес не зможе фінансувати Україну, а ЄС не зможе компенсувати різницю. Це може спричинити поразку України, що підірве довіру до американських сил стримування в Азії.

▪️Інший сценарій пов'язаний з Дональдом Трампом, неминучим кандидатом у президенти від республіканців, який відмовився від американських гарантій перед НАТО. Він захоплюється Путіним, недолюблює Україну і мало піклується про Тайван. Японське словосполучення moshi Tora – якщо Трамп повернеться, то що? – є ключовим питанням.

▪️ Судячи з обговорень, є дві можливості. Найекстремальніший сценарій полягає в тому, що майбутній президент Трамп зруйнує гарантії безпеки, надані Америкою своїм азійським союзникам. У відповідь вони ще більше зміцнять власну безпеку. Хоча витрати на оборону зростають, шанси на те, що вони зможуть протистояти звичайній військовій загрозі Китаю без Америки, невеликі.

▪️ Натомість у середньостроковій перспективі вони можуть вдатися до ядерної зброї, щоб утримати Китай. У Південній Кореї раніше відкрито говорили про придбання ядерної зброї, але припинили це робити після того, як США реалізували політику посиленого стримування, коли її ядерні ракети демонстративно перебувають у регіоні.

▪️Аналогічним чином, після відмови Трампа 2.0 демократичні азіатські союзники Америки можуть вирішити, що вони не мають іншого вибору, крім як піти на угоду з автократичним Китаєм, що покладе край сімом десятиліттям порядку безпеки в регіоні під керівництвом Америки і створить китайську сферу впливу. Це жахливий сценарій.

▪️Другий - і на даний момент набагато вірогідніший - варіант полягає в тому, що азіатські політики ще тісніше обіймають США в надії, що це підвищить шанси адміністрації Трампа дотримуватися своїх зобов'язань у галузі безпеки в Азії. Головні азіатські союзники Америки можуть ще збільшити витрати на оборону, щоб зняти з себе звинувачення у тому, що вони є нахлібниками. Зараз те, що відбувається на одному кінці величезної євразійської суші, формує прогнози на майбутнє на іншому.