"СХЕМАТОЗ ЧИ ДИВЕРСІЯ? " - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"СХЕМАТОЗ ЧИ ДИВЕРСІЯ? " - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

4 квітня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова назначила членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) колишнього суддю Миколу Сіроша. Якщо після цих слів ікнулося багатьом активістам і чесним антикорупціонерам – я не здивуюся

Я довго думав торкатися цієї теми – чи ні? За логікою писати матеріал з критикою влади за пару тижнів до виборів – ніби самому гробити рейтинг свого ж кандидата. З іншого боку, після всіх «розслідувань», штибу «перфомансів Гнапа» і «мультиків Бігуса» уже починаєш дути на воду, і як вогню боїшся, що от зараз витягнуть щось, що може сильно дискредитувати провладного кандидата. Тому – краще хай хвилю здійму я.

Про що мова? Про те що 4 квітня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова назначила членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) колишнього суддю Миколу Сіроша. Якщо після цих слів ікнулося багатьом активістам і чесним антикорупціонерам – я не здивуюся. Пан Сірош в колах чесних активістів – особа практично легендарна.

2009 р. Конференція адміністративних судів продовжила повноваження голови Вищого адмінсуду (ВАСУ) Олександра Пасенюка і тим створила конфлікт. Справа в тому, що перший заступник голови ВАСУ Микола Сірош уже встиг призначити тво голови ВАСУ… себе самого. Скандал вийшов гучний.

2017 р. Суддя у відставці Микола Сірош подав заявку про вибуття з конкурсу на посаду судді в новому Верховному суді. Своє рішення пан Сірош пояснив наявністю кримінальної справи, по якій він проходив свідком (про зникнення гербової печатки у ВАСУ у 2010 р.). Насправді ж щодо пана Сіроша розгромний висновок видала Громадська рада доброчесності. Своєю заявою суддя Сірош явно намагався залишити собі шлях для відступу, аби згодом спростувати висновок ГРД, але фокус не пройшов – його участь у конкурсі була припинена.

Які ж претензії висунула до нього ГРД? Та банально те, що екс-суддя Сірош, що називається, жив не за статками. Навіть за декларацією судді Сіроша (посилання унизу) очевидно, на одну зарплатню стільки грошей, будинків, квартир, машин і землі – не заробити. Насмілюся нагадати, що ознайомиться з переліком майна ми можемо завдяки Е-декларуванню та відкриттю реєстрів, впроваджених за президента Петра Порошенка.

Але якби-то лише нерухомість!.. Ще й тут не все чисто. Наприклад – нежила будівля площею у 242 кв. м., відмічену у декларації за 2015 р., роком раніше була цілковито жилою, і занесеною у тодішню декларацію як дачний будиночок. Як то кажуть, «легким рухом руки»… Або. Там же присутня нежила споруда площею у 380 кв. м. у Поляниці, яка ще у 2013 р. була садовим будинком. Знаходиться цей садовий будинок у кількох метрах від підйомнику гірськолижного курорту «Буковель», і тому очевидно, він не просто жилий – а ще й добряче прибутковий. В таких місцях тримати нежитлові приміщення – задоволення не з дешевих.

До курорту «Буковель» у пана Сіроша любов особлива. У 2011 р. його дружина придбала там земельну ділянку площею у 448 кв. м., а у 2013 р. – 500 кв. м. за ціною (дихайте глибше) по 100 грн за кв. м. При ринковій ціні тамтешніх земель у $15-20 тис. за сотку. Слабо? Вас ще дивує, що серед осіб, що могли б надати рекомендацію екс-судді Сірошу фігурував депутат Олександр Шевченко – співвласник «Буковелю»? Тощо й тощо.

З такими статками – не дивно що суддя Сірош не раз потрапляв в поле зору правоохоронних органів. На 2017 р. на розгляді у Вищій раді правосуддя перебувало 17 скарг відносно дій Миколи Сіроша. Тоді шляхом уходу у відставку Микола Сірош зумів позбутися необхідності давати пояснення перед ВРП. Але. Щойно 4 квітня він був призначений членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів – тої самої, конкурс у якій він раніше не пройшов.

Тепер стає зрозуміло, чому у нас весь час буксує судова реформа, якщо настільки непевних осіб призначають такі люди як пані Денисова… Не знати всього цього вона просто не могла – інформація знаходиться у відкритиж джерелах. То хіба не розуміє вона, що якщо не дай Боже розголос про таке призначення, вилізе перед самими виборами – результат може сильно змінитися? І це – як мінімум.

Чи може справа в тому, що пані Денисова – колишній вірний партійних багнет ВО «Батьківщини», а нині – Народного фронту? Може саме таку мету і переслідує це призначення?

Що воно взагалі таке? Схематоз – чи диверсія?

Дмитро "Калинчук" Вовнянко