Шольц і Макрон прагнуть перезавантажити напружені відносини за допомогою великого свята. - POLITICO Europe

Шольц і Макрон прагнуть перезавантажити напружені відносини за допомогою великого свята. - POLITICO Europe

Незважаючи на заплановану демонстрацію єдності в Парижі, розбіжності все ще перешкоджають франко-німецьким відносинам.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон планують відновити свої проблемні стосунки на великій церемонії в неділю, оскільки спільне невдоволення новим законом США сприяє подоланню розбіжностей.

Останніми місяцями між Парижем і Берліном виникли суперечки щодо оборони, енергетики та фінансів, а також суперечливого пакету Шольца щодо зниження цін на енергоносії на 200 мільярдів євро, який було оголошено восени минулого року без попереднього залучення уряду Франції. Ця напруженість досягла вищого рівня, що Макрон навіть знехтував Шольца, скасувавши безпрецедентним чином заплановану прес-конференцію з німецьким лідером у жовтні.

Недільний франко-німецький саміт, який об’єднує обидва кабінети міністрів, а також групу парламентарів з обох країн у Парижі, також відбувається на тлі зростаючого тиску з боку Києва щодо забезпечення українських сил засобами для відсічі агресії росії. Українці потребують танків, зокрема німецьких Leopard 2, але вони також закликали Францію надіслати танки Leclerc.

«У секторі оборони та безпеки є деякі серйозні виклики, особливо коли йдеться про те, як ми можемо зменшити залежність від Сполучених Штатів», — сказав Антон Хофрайтер, голова Комітету з європейських справ німецького парламенту.

Тим не менш, політик від Зелених, одного з коаліційних партнерів соціал-демократів Шольца, також підкреслив, що Париж і Берлін дедалі частіше знаходили спільну мову в останні місяці, коли справа доходить до відповіді на багатомільярдний пакет зелених субсидій США, який викликав занепокоєння відведення інвестицій з Європи.

Після публічної суперечки в жовтні минулого року Шольц і Макрон погодилися з необхідністю відповісти на американський Закон про скорочення інфляції (IRA), наполягаючи на збільшенні субсидій для промисловості ЄС і послабленні правил державної допомоги.

"Я розглядаю співпрацю з Францією як великий шанс", - сказав Хофрайтер.

Зустріч у неділю відбувається рівно через 60 років після підписання Єлисейського договору, який Конрад Аденауер від Німеччини та Шарль де Голль від Франції підписали в 1962 році, щоб закріпити примирення між двома країнами після Другої світової війни. Макрон і Шольц виступлять з промовами в університеті Сорбонна перед кількома сотнями депутатів, а потім проведуть спільне засідання кабінету в Єлисейському палаці.

Зататування

Як виявилось розбіжності між Парижем і Берліном в останні місяці також ускладнились очевидною відсутністю особистої близькості між двома лідерами, на відміну від публічних демонстрацій прихильності між Макроном і попередницею Шольца Ангелою Меркель.

«У них не однаковий темперамент і не однакова історія. Їм потрібно приборкати один одного», — зазначив радник французького уряду після зустрічі наприкінці минулого року. Але «чим більше вони бачать один одного, тим краще розуміють один одного», – додав він.

Напередодні недільного саміту офіційний представник Єлисейського палацу зазначив, що відносини між Шольцем і Макроном покращилися.

«Ми змогли використати [час], щоб працювати над нашими великими цілями, досягти найкращого можливого імпульсу, особливо на європейській арені. Тому я думаю, що ми зараз на значно кращому рівні стосунків», – сказав чиновник на брифінгу з пресою.

Шанталь Копф, німецька законодавиця від Зелених, яка займається франко-німецькими відносинами, зазначила, що недільне святкування відбулося лише через кілька днів після того, як Франція підписала широку угоду про партнерство зі своїм південним сусідом Іспанією, яка копіює багато елементів франко-німецького договору.

«Ми повинні сприймати це як чіткий сигнал того, що Франція хоче більшої та тіснішої співпраці, а також шукає інших партнерів, щоб взяти на себе провідну роль у Європі», — каже Копф.

Вона також вколола правлячу коаліцію Шольца у складі соціал-демократів, зелених і вільних демократів, якій часто потрібно багато часу, щоб визначити спільні позиції. «Ми, як уряд Німеччини, також повинні діяти з більшою чіткістю та єдністю в рішеннях на європейському рівні, щоб мати можливість своєчасно координувати дії з нашим найближчим партнером Францією», – сказав Копф.

Франція намагалася переконати свого сусіда підтримати її плани щодо жорсткої відповіді на IRA США, підтримати створення суверенного фонду і послабити правила ЄС щодо державних субсидій. У неофіційному документі, поданому до Європейської комісії, Франція закликала ЄС рухатися вперед із «надійною та динамічною» стратегією «Зроблено в Європі».

У той час як Шольц і Макрон хочуть, щоб ЄС тимчасово послабив правила державних субсидій, щоб сприяти швидким інвестиціям в стратегічні сфери, Франція також хоче створити суверенний фонд ЄС для фінансування інвестицій по всьому континенту. Фонд частково фінансувався би коштами існуючих програм.

Проте Берлін занепокоєний, що це відкриє двері для збільшення боргу ЄС, проти чого він рішуче виступає.

В останні дні перед самітом чиновники все ще намагалися переконати обидві сторони узгодити формулювання спільної заяви.

Але напередодні неділі високопоставлений німецький чиновник висловився оптимістично: «Я твердо вірю, що ми знайдемо дуже хороші рішення, які створять потужний імпульс», — сказав він.

Недільна атмосфера

Але деякі труднощі в останню хвилину можуть зіпсувати інсценізацію Макроном відновлення франко-німецької дружби. Хоча Єлисейський палац оголосив, що 300 німецьких і французьких депутатів зберуться, щоб послухати лідерів у Сорбонні, у п’ятницю їх не було. Понад 120 німецьких законодавців приїхали до Парижа, щоб відвідати засідання, і лише 71 французький депутат заявив, що прийде, згідно з поіменним голосуванням Національної асамблеї.

«Це неділя, і це неприємно як для французів, так і для німців, але це також сезон, коли [французькі] законодавці, як правило, відвідують місцеві новорічні церемонії у своїх виборчих округах», — сказав французький чиновник, який працює в Національній асамблеї.

«Тож ми проводимо об’їзди і залучаємося підтримкою», — додав він.

Якщо це підтвердиться, відсутність ентузіазму з боку французьких парламентарів поставить французький уряд в незручну позицію особливо після того, як у жовтні Париж продемонстрував своє невдоволення, коли дізнався, що кілька німецьких міністрів планують пропустити заплановане спільне засідання кабінету міністрів.

До 55-ї річниці Єлисейського договору Франція також показала поганий результат порівняно з Німеччиною. Французька Національна асамблея була на три чверті порожня під час урочистостей. В той час як Меркель вітала французів у повній залі в Берліні.

Переклад Іван Приходько