"СИГНАЛИ ЄВРОПІ" - Ростислав Павленко

"СИГНАЛИ ЄВРОПІ" - Ростислав Павленко

Німецьке телебачення ZDF опублікувало дані свого Політичного барометра.

Окрема тема опитування - «війна в Україні».

Зважаючи на вагу Німеччини у прийнятті рішень у ЄС - важливо, як налаштоване їхнє суспільство.

56% німців вважають, що результат війни в Україні вирішиться на полі бою. У дипломатичне рішення вірить 41%.

43% вважають, що Україні треба допомагати доти, доки вона не поверне всі свої території.

Трохи менше, але значна кількість - 41% - вважає, що Києву слід піти на територіальні поступки, якщо це дозволить завершити війну.

Ця група має дедалі виразніше політичне представництво. Заголовна новина німецьких соціологів - зростання до 21% рейтингу «розуміючої путіна» «Альтернативи для Німеччини».

Тому написи «не наша війна» на стінах будинків у німецьких містах мають пояснення. Так думає пʼята частина суспільства, з тенденцією до розширення.

У західній, особливо європейській пресі події в Україні висвітлюються достатньо повно і докладно. І зовсім не з «телемарафону». В Україні достатньо кореспондентів і експертів, щоб скласти свою картинку.

Тому надзвичайно важливі сигнали, які подає Україна.

Перше і найважливіше - корупціонери при владі мають втрачати посади і іти під суд, а не генерувати чергові скандали, які облітають світові медіа (навіть якщо про це не кажуть на «марафоні»).

Друге - місцеве самоврядування має бути недоторканним. Європа (і особливо Німеччина) побудувала на самоврядуванні громад основу стійкості, добробуту і розвитку. Ефективність такого підходу доведена і в Україні з 2014-15 років. Тому будь-які урізання прав і бюджетів громад - посилення аргументів «розуміючих путіна».

Врешті, третє - необхідність якнайширших контактів із західними політиками і суспільством. Нардепи, депутати місцевих рад, експерти, громадські активісти - це все носії переконань для Європи, що Україні треба допомагати.

Нехтування цими питаннями, особливо останніми місяцями, не допомагає Україні.