Собівартість газу вітчизняного видобутку становить 2,5 грн за м3

Собівартість газу вітчизняного видобутку становить 2,5 грн за м3

За підрахунками фахівців, згідно з методикою, розробленою Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), собівартість природного газу "Укргазвидобування" складає приблизно 2,5 гривні за кубометр.

"З тієї методикою, яку встановлювала НКРЕКП, виходячи з тих витрат, які фактично понесла "Укргазвидобування" в 2020 році і донараховуючи до них податок на прибуток, ренту, ПДВ, така ціна була б не більше 2,5 тис гривень за тисячу кубометрів", – сказав експерт з енергетики, екс-директор з фінансових та інвестиційних питань НАК "Нафтогаз України" Ярослав Диковицький.

При додаванні до вказаної ціни газу обсягу прогнозованих річних інвестицій, передбачених програмою "20/20", собівартість видобутку газу в 2020 році не повинна була перевищити 4,3 тис гривень за тисячу кубометрів.

Експерт повідомив, що в структурі ціни газу, який видобуває "Укргазвидобування", супутні витрати самого "Нафтогазу" перевищують собівартість природного газу.

Аналіз консолідованого аудиторського звіту "Нафтогазу" за 2020 рік показує, що видобуток газу приніс компанії близько 27 мільярдів гривень прибутків, а "комерція", тобто, те, чим саме "Нафтогаз" займається як окрема юридична особа, принесла держхолдингу збитки в розмірі 15 мільярдів гривень.

Нагадаємо, що у лютому на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Платіжка" Юрій Вітренко також говорив про собівартість видобутку українського газу на рівні 2.6 грн за кубометр.

"Собівартість видобутку, наприклад, державною компанією" Укргазвидобування "- приблизно 2,6 гривні за кубометр. Продається цей газ за 6,99 гривні, але в 6,99 гривні також входить тариф на транспортування газу магістральними газопроводами ... Також в цю ціну включаються податки , які платить "Нафтогаз" до держбюджету, з цих податків виплачуються зарплати бюджетникам, пенсії, фінансується оборона держави, в цю ціну також входять дивіденди, які йдуть до держбюджету "