"Соціально-популістичний психоз" - Віталій Гайдукевич

"Соціально-популістичний психоз" - Віталій Гайдукевич

Центр вимагає від Провінції не купувати Товар за ринковою ціною. Обіцяє, що державна контора СпецДешевоТорг продасть Товар за ціною минулого року - для «простих людей». Хто має заплатить різницю між «мінулорічним снігом» і актуальною ціною?

Центр. Саме він - рукожопий довбодзьоб і винен в ситуації. Саме Центр роззув на гроші СпецДешевоТорг влітку (а мав би посилено скрізь закуповувати Товар), Центр безпардонно тирив все що погано лежить, замість терміново контрактувати Товар і його замінники скрізь. Центр тупив і вирішив примусити ІНШИХ заплатити за свою тупість – Провінцію.

Примус Громад витрачати СВОЇ гроші на компенсацію провалів Центру – грабунок. Центр із самовпевненістю носорога в порцеляновій крамниці краде у Провінції УСІ ГРОШІ наступного року. Школи, садочки, дороги, вікна, утеплення, парки, освітлення – все, що мало буть на розвиток громад наступного року, зараз хочуть спустити Товар. Тому що Центру потрібно латати діру. Тому що у Величного Зе - упав... і не встає… рейтинг.

Із кожної праски корисні блохєри і штатні медіаповії переконують «простих людей», що Центр якісь гроші Провінції поверне. Потім. Колись. Але це не точно. Центр жовтою цівочкою в очі посполитим дзюрить: «…люди, якщо вам холодно, то винні місцеві, а Величний Зе – він капець за людей, він хороший». Прості люди ведуться. Вся країна. Країна не хоче критично мислити, у неї лапки, лапкам холодно.


В чому головне намахалово? Товар не може коштувати менше, аніж встановлює ринок. Будь-який. Товар «газ» зараз дорого коштує СКРІЗЬ на континенті. Так зробив монополіст – Чорт. Чорт шантажує ринковими правилами і ситуацією. Ані Величний Зе, ані жменя придворних посіпак - ніхто не може в ручну переписувати цінник товару. Будь-якого. Це довбаний соціалізм і кінець цивілізації. Далі - синя птиця по талонах, черга за сметаною з 7-ї ранку, колгоспи із гнилою капустою і пролетарські злидні. Чорт хоче, щоб на нас це чекало.

Що робити, коли Товар коштує РЕАЛЬНУ ціну, але його не можуть купити «прості люди»? Перше - підсрачниками вигнати тих, хто не передбачив і не відвернув таку ситуацію. Друге – визначити посильну ДОЛЮ від ринкової ціни, яку мають вносити «прості люди», а те, що не вистачає до ринкової ціни компенсувати ІЗ ЦЕНТРАЛЬНОЇ СКАРБНИЦІ. В ж о д н о м у в и п а д к у НЕ З ПРОВІНЦІЇ, а з Центру. Колись цей спосіб називали «субсидія» - він працював.

Гроші в Провінції, це ВЛАСНІ ГРОШІ ГРОМАДИ, а гроші в Центрі, це те, що люди вже скинули в спільну скарбницю. Хто сказав, що в Центрі немає цих грошей? Є. Вдосталь. Просто потрібно менше ерегувати ущербне его Великого Зе. Слід забрати рештки мільярдів з доріг, перерозподілити залишки з усіх видаткових фондів – в країні надзвичайна ситуація і вона потребує надзвичайного підходу до витрачання.

Тут головне протриматися – космічна ціна Товару буде допоки головний постачальник товару (Чорт) не переконається - його план обламався, шантаж не спрацював. Можливо місяць, можливо два. Чорт не хоче грошей, він прагне, щоб із ним розрахувалися Україною. Замерзлою, бідною і розчавленою. І Величного Зе це не бентежить, він бреше мільйонами телеекранів і телеграм-каналів.

Питання, чому на соціально-популістичний психоз ведемося ми?