Спільна заява Президента Байдена та Президента ЄС фон дер Ляєн

Спільна заява Президента Байдена та Президента ЄС фон дер Ляєн

Сполучені Штати та Європейський Союз мають найбільш всеосяжні та динамічні економічні відносини у світі. Наше партнерство ґрунтується на спільних цінностях і принципах, включаючи відповідальність за захист нашої планети для майбутніх поколінь і захист наших працівників. Сьогодні Сполучені Штати і Європейський Союз роблять нові кроки для поглиблення наших економічних відносин, оскільки ми будуємо економіку чистої енергії майбутнього і вирішуємо спільні економічні проблеми і проблеми національної безпеки.

Побудова екологічно чистої економіки майбутнього

Сполучені Штати та Європейський Союз віддані подоланню кліматичної кризи, прискоренню розвитку глобальної економіки чистої енергії та створенню стійких, безпечних і диверсифікованих ланцюгів постачання чистої енергії. Обидві сторони визнають, що ці цілі лежать в основі Закону США про зниження інфляції та Промислового плану ЄС "Зелена угода". Розбудовуючи та зміцнюючи власну промислову базу чистої енергетики та інвестуючи в галузі майбутнього, Сполучені Штати та Європейський Союз створюватимуть добре оплачувані робочі місця та започатковуватимуть інноваційні цикли, які знижуватимуть вартість технологій чистої енергетики на світовому ринку, роблячи ці технології доступнішими та сприяючи глобальному справедливому енергетичному переходу, який не залишить осторонь жодну спільноту.

Цільова група ЄС-США щодо Акту про зниження інфляції продуктивно поглибила наше партнерство щодо цих спільних цілей і зробила практичні кроки вперед у вирішенні визначених проблем для узгодження наших підходів до зміцнення та захисту ланцюгів постачання, виробництва та інновацій по обидва боки Атлантики.

Ми поглибимо нашу співпрацю щодо диверсифікації критично важливих ланцюгів постачання мінеральної сировини та акумуляторів, визнаючи значні можливості по обидва боки Атлантики для розбудови цих ланцюгів постачання у міцний, безпечний та стійкий спосіб. З цією метою ми маємо намір негайно розпочати переговори про цільову угоду щодо критично важливих мінералів з метою надання можливості відповідним критично важливим мінералам, що видобуваються або переробляються в Європейському Союзі, зараховуватися до вимог до екологічно чистих транспортних засобів у рамках податкової пільги на екологічно чисті транспортні засоби, передбаченої розділом 30D Закону про зниження інфляції. Така угода сприятиме досягненню наших спільних цілей щодо збільшення видобутку та переробки корисних копалин і розширення доступу до джерел критично важливих корисних копалин, які є сталими, надійними та вільними від зловживань у сфері праці. Співпраця також необхідна для зменшення небажаної стратегічної залежності в цих ланцюгах поставок, а також для забезпечення їх диверсифікації та розвитку з надійними партнерами.

Ми також визнаємо необхідність робити сміливі інвестиції для розбудови економіки та промислової бази чистої енергії, в тому числі в акумулятори для електромобілів та чистий водень. Сьогодні Сполучені Штати та Європейська Комісія оголосили про початок Діалогу щодо стимулювання чистої енергії з метою координації наших відповідних програм стимулювання таким чином, щоб вони взаємно посилювали один одного. Обидві сторони вживатимуть заходів для уникнення будь-яких перебоїв у трансатлантичній торгівлі та інвестиційних потоках, які можуть виникнути через їхні відповідні стимули. Ми виступаємо проти конкуренції з нульовою сумою, щоб наші стимули максимально сприяли впровадженню чистої енергетики та створенню робочих місць, а не призводили до надприбутків для приватних інтересів. Діалог щодо стимулювання чистої енергетики стане частиною Ради ЄС-США з питань торгівлі та технологій, де він також сприятиме обміну інформацією про неринкову політику та практику третіх сторін - таких як Китайська Народна Республіка (КНР) - щоб слугувати основою для спільних або паралельних дій та скоординованої адвокації з цих питань на багатосторонніх та інших форумах.  

Ми прагнемо досягти амбітних результатів у переговорах щодо Глобальної угоди зі сталої сталі та алюмінію до жовтня 2023 року. Ця угода забезпечить довгострокову життєздатність наших галузей, заохочуватиме низьковуглецеве виробництво сталі та алюмінію і торгівлю ними, а також відновить ринкові умови на глобальному та двосторонньому рівнях. Разом ми стимулюватимемо скорочення викидів у цих вуглецевоємних секторах і вирівнюватимемо умови праці для наших працівників. Угода буде відкрита для всіх партнерів, які демонструють прихильність до боротьби з неринковими надлишковими потужностями та скорочення вуглецевої інтенсивності в цих секторах.

Ми працюємо разом, щоб підтримати країни в усьому світі, які розвивають свою економіку для забезпечення інклюзивного та стійкого зростання, одночасно сприяючи сталому переходу до нульового рівня викидів, а також підвищуючи безпеку глобальних ланцюгів постачання. Через Партнерство G7 з глобальної інфраструктури та інвестицій ми визначаємо можливості для залучення значно більшого обсягу державного та приватного фінансування для якісних інвестицій у кліматичну та енергетичну безпеку в країнах, що розвиваються. Ми також просуваємо амбітну програму розвитку багатосторонніх банків розвитку, починаючи зі Світового банку, щоб вони краще реагували на глобальні виклики, такі як зміна клімату, а також посилювали свою роботу з подолання бідності та досягнення Цілей сталого розвитку.

Визнаючи нашу спільну історію, а також наше спільне бачення майбутнього, ми вважаємо, що обміни між людьми зміцнюють трансатлантичне партнерство, особливо для молодих поколінь. Ми обговоримо, як поглибити нашу співпрацю.

Стояти разом, щоб покласти край війні Росії проти України

Сполучені Штати і Європейський Союз зайняли сильну і єдину позицію проти незаконної, невиправданої і неспровокованої війни Росії проти України. Ми, разом з широкою коаліцією партнерів, запровадили швидкі та масштабні санкції, які зменшують доходи Росії, що використовуються для фінансування її війни та військово-промислової бази. Путін думав, що розділить нас, але ми об'єднані як ніколи. Ми стоятимемо разом у нашій непохитній підтримці України стільки, скільки буде потрібно.

Рік тому Сполучені Штати і Європейська Комісія започаткували нове партнерство з метою швидкого зменшення залежності Європи від російського викопного палива і прискорення "зеленого" переходу Європи. Це партнерство перевершило наші цілі, забезпечивши більш ніж удвічі більші поставки американського скрапленого природного газу в Європу, ніж наші базові зобов'язання. Ми відзначаємо значні європейські зусилля з диверсифікації енергопостачання та прискорення енергетичного переходу, які допомогли обмежити вплив глобальної енергетичної кризи на Європу. Ми продовжуватимемо працювати разом задля зміцнення енергетичної безпеки та сталості в Європі шляхом диверсифікації джерел, зниження споживання енергії та зменшення залежності Європи від викопних видів палива. Ми також продовжимо нашу тісну координацію з метою підтримки енергетичної безпеки України через її подальшу інтеграцію в європейські енергетичні ринки. Ми продовжимо нашу співпрацю задля стабільних і збалансованих світових ринків та безпеки постачання, а також прискоримо перехід до чистої енергетики в усьому світі, в тому числі за рахунок зусиль зі скорочення викидів метану в енергетичному секторі.

Ми також разом вжили безпрецедентних, скоординованих та ефективних санкцій та інших економічних заходів для подальшого послаблення спроможності Росії вести незаконну війну та її військово-промислової системи. Ми поглиблюємо нашу спільну роботу з агресивного застосування наших санкцій і заходів експортного контролю, а також з припинення і стримування обходу і засипання, в тому числі за допомогою розширених повноважень з метою закриття доступу Росії до всіх ресурсів, які можуть підтримувати її військову машину. В рамках цього ми разом робимо нові кроки, спрямовані на інших акторів з третіх країн по всьому світу, щоб підірвати підтримку російської війни з будь-якого куточка світу, де б вона не була ідентифікована. Ми працюємо разом, щоб ще більше обмежити російські доходи, забезпечуючи при цьому безперервне постачання енергоносіїв до країн з ринками, що формуються, та країн, що розвиваються, через верхню межу цін G7+ на сиру нафту та нафтопродукти російського походження, що постачаються морським шляхом. Ми продовжимо працювати разом над посиленням наших економічних обмежень, щоб забезпечити подальше зростання витрат Росії на її незаконну війну.

Сполучені Штати і Європейський Союз працюють над тим, щоб Україна мала безпекову, економічну і гуманітарну підтримку, якої вона потребує, стільки часу, скільки їй буде потрібно. Ми спільно працюємо над забезпеченням українських Збройних Сил військовою технікою та тренуваннями, необхідними для захисту від російської агресії. Ми разом з Україною є співголовами Міжвідомчої донорської координаційної платформи і, відповідно до її європейського курсу, допомагаємо просувати порядок денний реформ в Україні, закладаючи фундамент для сталого зростання і відновлення, а також забезпечуючи надання допомоги у послідовний, прозорий і підзвітний спосіб. Ми залишаємося відданими наданню та мобілізації міжнародної підтримки, в тому числі з боку приватного сектору, для економічної та фінансової стабільності України. Ми підтримуємо Міжнародний валютний фонд у реалізації амбітної програми до кінця березня 2023 року з метою надання необхідної бюджетної підтримки Україні протягом і після 2023 року.

Зміцнення економічної безпеки і національної безпеки

Сполучені Штати і Європейський Союз працюють над зміцненням через трансатлантичну співпрацю наших основних інтересів безпеки і стійкості наших економік. Ми підтверджуємо, що наша співпраця з метою зміцнення економічної та національної безпеки повинна ґрунтуватися на підтримці системи, заснованої на правилах. Ми продовжимо нашу роботу в рамках Торговельно-технологічної ради США-ЄС та G7, а також посилимо нашу двосторонню координацію, доручивши нашим шерпам сформулювати ключові рекомендації щодо економічної безпеки до літа.

Ми продовжимо роботу над зміцненням нашої економічної безпеки, реагуючи на конкретні загрози, які ми визначили. Сполучені Штати і Європейський Союз поділяють занепокоєння щодо викликів, пов'язаних, серед іншого, з економічним примусом, озброєнням економічної залежності, неринковою політикою і практикою. Ми продовжимо нашу роботу в рамках Торговельно-технологічної ради США-ЄС і "Великої сімки" з метою посилення координації один з одним та іншими партнерами-однодумцями для диверсифікації наших ланцюгів постачання, а також для підвищення нашої колективної готовності, стійкості і стримування неринкових політик і практик, а також економічного примусу.

Ми посилюємо нашу співпрацю з метою запобігання витоку чутливих новітніх технологій, а також інших товарів подвійного призначення до країн, що викликають занепокоєння і реалізують стратегії цивільно-військового синтезу. Наші відповідні існуючі механізми контролю над експортом, вхідними інвестиціями і науково-дослідною співпрацею є важливими інструментами і потребують вдосконалення, щоб відповідати мінливому геостратегічному середовищу. Ми зацікавлені в тому, щоб не допустити використання капіталу, досвіду та знань наших компаній для технологічного прогресу, який посилить військові та розвідувальні можливості наших стратегічних супротивників, у тому числі через вихідні інвестиції. Розвиваючи і вдосконалюючи наш інструментарій, ми координуватимемо зусилля по обидва боки Атлантики, щоб уникнути повернення будь-якого контрольованого експорту та інвестицій, а також продовжуватимемо обмінюватися досвідом і намагатимемося узгоджувати наші підходи, де це можливо, з метою максимізації ефективності наших зусиль.