"Стали відомі джерела депозитів Суркісів у ПриватБанку — розслідування Kroll" - Влад Пономар

"Стали відомі джерела депозитів Суркісів у ПриватБанку — розслідування Kroll" - Влад Пономар

Кошти на депозитах англійських компаній Суркісів виявилися кредитами, які ПриватБанк видав своїм пов’язаним особам у 2008−2010 році.

Американське видання Chicago morning star опублікувало фрагмент розслідування агентства Kroll про те, як колишні власники ПриватБанку виводили з нього гроші.

У 2008−2010 роках ряд компаній, пов’язаних із Приватбанком отримав кредити від ПриватБанку Кіпру на загальну суму $361 млн.

«Кредити на загальну суму $361 млн були згруповані частинами, в рамках яких видавалися з різницею в кілька хвилин, відразу після чого вони були спрямовані через мережу транзакцій між рахунками пов’язаних компаній, у яких немає очевидної комерційної мети», — йдеться у розслідуванні.

Ті ж кошти були згодом депоновані у Приватбанку. Вони були спочатку депоновані на термін до двох років на момент внесення застави на низку рахунків, з яких пізніше перенаправили кошти на депозитні рахунки шести компаній: Sofinam Investments, Lumil Investments, Berlini Commercial, Camerin Investments, Sunnex Investments і Tamplemon Investments. Всі вони були зареєстровані в один і той же день за однією і тією ж адресою і перебували в юрисдикції Британських Віргінських островів.

«Ці 6 власників рахунків становили близько 80% від загальної суми, внесеної в заставу на депозитах на Кіпрі, на загальну суму $245 млн… Відсотки, отримані по депозитах, були значно вищі, ніж відсотки за кредитами», — вказується у звіті Kroll. «Позики є частиною більш великої довгострокової схеми, згідно якої позики, видані ПриватБанком Кіпром, були перероблені і погашені новими позиками, виданими під виглядом законного корпоративного кредитування. Було задіяно кілька рівнів переробки кредитів".

За цією схемою з ПриватБанку було виведено близько $150 млн, включаючи кредитні кошти і відсотки. Ці кошти були переведені на низку рахунків у Банку Кіпру.

Дослідження Kroll показало, що всі шість депозитних рахунків, згаданих у звіті, ведуть до братів Суркісів. Це партнери Коломойського. Брати Суркіси намагалися довести в судах, що вони не були пов’язані з колишніми власниками Приватбанку і наполягали на тому, що процедура bail-in (конвертація депозитів, пов’язаних з банком осіб в його капітал — технічна процедура націоналізації ПриватБанку) була незаконною.

Одночасно з судовим розглядом в Україні Ігор Суркіс і згадані 6 компаній подали позов до Високого суду Лондона. У позові, всупереч позиції Суркісів в українських судах, заявлений очевидний зв’язок між братами і Коломойським.
Незалежне розслідування діяльності Приватбанку Kroll, яке проводилося з 2016 по 2017 рік, показало, що Приватбанк був частиною великомасштабної схеми скоординованого шахрайства принаймні 10 років до націоналізації банку, в результаті чого банк втратив не менше $5,5 млрд. Ця інформація вказана в результатах розслідування, поданих НБУ в січні 2018р.

Нагадаю, що федеральна колегія присяжних США розслідує справу проти Коломойського, якого звинувачують у відмиванні сотень мільйонів доларів.

Влад Пономар