"Історичний міф" - Павло Бондаренко

"Історичний міф" - Павло Бондаренко

Вчергове усе "прогресивне людство" вшановує пам`ять святого рівноапостольного князя Володимира Великого, хрестителя Руси. Заразом відзначається й день хрещення Руси, яке нібито відбулося 28 липня 988 року. Прокричимо ж триразове гучне "хурра" цьому "святу", а потім поставимо собі кілька малоприємних запитань.

1. Чому Володимира Великого досі офіційно не канонізовано ані православною, ані католицькою Церквою? Провторюю: офіційно. Чи не дивно це стосовно "хрестителя Руси"? Навіть його бабцю княгиню Ольгу офіційно канонізовано як рівноапостольну 1547 року, а Володимира серед святих не те що рівноапостольних, а навіть звичайних благовірних немає. Довелося його зробити "неформальним" святим у 1888 році "на честь 900 річчя хрещення Руси". Підкреслюю: святого з нього робили саме у москві.

2. Чому жоден літпис кінця Х та початку ХІ століття: наш, європейський, арабський, перський і навіть візантійський ані словом не згадує хрещення Володимира і Руси 988 року? Мовчить і сучасник тих подій, візантійський хроніст Лев Диякон.

3. Яку гордість можна відчувати від "святкування" дивного "хрещення" 988 року, якщо знати, що на той час уся Європа, окрім хіба що далеких скандинавських фіордів, була хрещеною й відповідно до офційної версії історії Руси виходить, що вона хрестилася ледь не останньою? Навпаки, тут би від сорому червоніти.

4. Чому навіть у "Повісті минулих літ" після свого нібито хрещення Володимир промовляє не Нікейський символ віри, як мало би бути, а аріанський?

5. Чому на фресках ХІІІ століття Володимира Великого зображали із символами зради та насильницької смерті? Хто і чому його зрадив; хто і за що вбив?

Давно вже ставив ці і не лише ці питання. І спробував шукати на них відповіді. І давно для себе знайшов - не було ніякого хрещення Володимира Великого і Руси 988 року. Це - історичний міф. Або якщо хочете більш лагідно - легенда.

Не було через дуже поважну причину: і Сам Володимир, і його пращури, і Русь було давно охрещено. Але не від Константинополя і не від Риму. Усе набагато цікавіше й грандіозніше.