"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час Форуму “United for Justice. United for Nature” презентував проєкт Міжнародної довкіллєвої декларації - універсальний інструмент для оцінки збитків, завданих природі через війну
*
Міжнародний кримінальний суд (МКС), хоча й не займається розслідуванням екологічних злочинів як таких, однак вони можуть бути розслідувані як інші види воєнних злочинів
*
Росія має негайно зупинити свою агресивну війну проти України, та понести правову та фінансову відповідальність за агресію, включаючи сплату компенсацій за шкоду, що була завдана економіці та інфраструктурі України - Саміт ЄС-США
*
Ізраїль зруйнував район на півночі сектора Газа
Міністр оборони попередив військових, що команда наземної операції в палестинському анклаві надійде найближчим часом
*
Ізраїль перекинув сотні одиниць своєї військової техніки на північ від сектору Гази. Це може свідчити про підготовку до наземної операції
*
Ізраїльські військові заявили, що перебувають у стані підвищеної готовності до атак, зокрема з боку бойовиків ХАМАСу на Західному березі
*
Голова Генеральної асамблеї ООН Денніс Френсіс може скликати десяту надзвичайну спеціальну сесію ГА щодо ситуації в Палестині
*
У державній нафтовій компанії Південної Кореї заявили про початок перевірки готовності своїх сховищ стратегічних запасів сирої нафти для підготовки до їх можливого використання у разі ескалації близькосхідної кризи
*
Блінкен: "Ми працюватимемо над звільненням заручників так, як якщо б це були члени наших сімей"
Держскеретар США Ентоні Блінкен пообіцяв родичам заручників, захоплених ХАМАС 7 жовтня, що "уряд Сполучених Штатів працюватиме кожну хвилину кожного дня, щоб домогтися їхнього звільнення, щоб повернути їхніх близьких додому"
*
Білий дім підтвердив звільнення двох американських заручниць бойовиками ХАМАС
Президент США Джо Байден подякував уряду Катару та уряду Ізраїлю за їхнє партнерство у звільненні Джудіт Раанан та її 17-річної доньки Наталі Раанан. Байден пообіцяв, що "ми не зупинимося, поки не повернемо додому всіх зниклих безвісти американців"
*
Байден вважає, що вантажівки з гуманітарною допомогою прибудуть до Гази протягом 2 днів
На зустрічі в Білому домі з лідерами Євросоюзу президент США сказав, що перші вантажівки з гуманітарною допомогою, імовірно, прибудуть до сектору Гази в найближчі два дні
*
Дефіцит бюджету США сягнув 1,7 трильйона доларів через зниження податкових надходжень
Збільшення дефіциту американського бюджету може позначитися на обговоренні в Конгресі США фінансування федеральних відомств
*
США опублікували висновки розвідки про російське втручання у вибори в 9 країнах
За даними американських спецслужб, Кремль і високопоставлені російські урядовці "вбачають цінність у подібних операціях із здійснення впливу і вважають їх ефективними"
США опублікували оцінки американської розвідки, згідно з якими Москва використовує шпигунів, соціальні мережі та російські державні ЗМІ для підриву довіри громадськості до демократичних виборів у всьому світі.
"Це глобальний феномен, - йдеться в документі. - Наявна у нас інформація свідчить про те, що високопоставлені російські урядовці, включно з Кремлем, бачать цінність у подібних операціях із здійснення впливу і вважають їх ефективними".
До активізації операцій зі здійснення впливу на вибори Росію підштовхнули її успіхи в поширенні дезінформації щодо виборів у США у 2020 році та пандемії COVID-19, повідомив журналістам високопоставлений співробітник Держдепартаменту, який розмовляв на умовах анонімності.
"Успіх породжує успіх, і ми безумовно розглядаємо вибори у США як каталізатор", - сказав чиновник.
За його словами, ці висновки американської розвідки Держдепартамент направив у понад 100 посольств США в Америці, Європі, Азії та Африці для ознайомлення з цією інформацією урядів країн, які їх приймають.
Вашингтон поділився оцінками "напередодні виборів, які очікуються в найближчий рік", - сказав представник Держдепартаменту.
Документ американської розвідки рекомендує країнам вжити заходів щодо пом'якшення ефекту втручання Росії у вибори через введення санкцій, обмін інформацією, видворення російських шпигунів і заборони на в'їзд.
Доповідь американської розвідки є новим кроком Вашингтона в боротьбі зі спробами Москви "посіяти нестабільність" у демократичних країнах через представлення виборів - як неробочої процедури, а урядів, що прийшли до влади, - як нелегітимних.
Вашингтон "визнає власну вразливість перед цією загрозою", ідеться в документі, у якому також наголошується, що американська розвідка виявила, що "російські суб'єкти розповсюджували та посилювали інформацію з метою підірвати довіру громадськості до виборів у США 2020 року".
У 2020 році демократ Джо Байден переміг на президентських виборах республіканця Дональда Трампа, який відмовився визнати результати і неправдиво заявляв, що підсумки голосування були сфальсифіковані.
Скоординовані російські операції у 2020-2022 роках були спрямовані на "підрив довіри громадськості щонайменше до 11 виборів у дев'яти демократичних країнах, включно зі США", ідеться в документі, не уточнюючи, про які країни йдеться.
Так, наприклад, стверджується в документі, ФСБ вела таємну роботу із залякування співробітників виборчих органів, організації протестів у день виборів і "саботування голосування за кордоном" на виборах 2020 року в неназваній європейській країні.
Російські державні ЗМІ відкрито стверджували, що голосування буде недемократичним, і "посилювали неправдиві твердження про фальсифікації" напередодні численних виборів в Азії, Європі, на Близькому Сході та Південній Америці у 2020-2021 роках, ідеться в документі.
Згідно з оцінкою американської розвідки, Китай хоч і втручається у вибори, але, не використовує подібну тактику.
*
Білий дім запросив у Конгресу $106 млрд для України, Ізраїлю та нацбезпеки США
Білий дім у п'ятницю запросив у Конгресу майже 106 млрд доларів для фінансування допомоги Україні та Ізраїлю, а також забезпечення безпеки кордонів США
*
Конфлікт на Близькому Сході затьмарить торговельні питання на саміті США і ЄС
Делегації США і Євросоюзу, за деякими відомостями, не змогли домовитися про припинення дії митних тарифів на імпорт металів із ЄС, запроваджених за Трампа
*
Уряд Сполучених Штатів запровадив санкції проти трьох організацій в Китаї, які сприяли розповсюдженню зброї масового знищення та засобів її доставки на користь Пакистану
*
Іракські бойовики знову атакували американських військових
Безпілотники і ракети в четвер були задіяні в атаці на дві військові бази, на яких розміщені американські війська в Іраку
*
Республіканська партія США позбавила свого конгресмена Джима Джордана, який вважається ярим прихильником політики Дональда Трампа, статусу офіційного кандидата на крісло спікера Палати представників США
*
Канада у 2024 році направить в Україну бізнес-місію для відновлення її економіки. Про це заявила у вівторок міністр зовнішньої торгівлі, підтримки експорту та економічного розвитку Канади Мері Ин, представляючи в Палаті громад оновлений законопроєкт про Угоду про вільну торгівлю між Канадою та Україною /CUFTA/.
За її словами, місія має на меті встановлювати зв'язки між компаніями двох країн і заохочувати канадський бізнес до підтримки відновлення України.
"Оновлена угода CUFTA знаменує собою важливу віху у відносинах між Канадою та Україною. Вона відкриває можливості для тіснішої співпраці наших бізнесів і підтримки відновлення економіки України, при цьому збільшуючи вигоди для канадців", -- заявила М. Ин.
22 вересня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо і президент України підписали в Оттаві оновлену Угоду CUFTA, що містить нові глави та положення про торгівлю послугами, інвестиції, тимчасовий в'їзд для бізнесменів, телекомунікації, цифрову торгівлю, працю та навколишнє середовище.
*
Канада закликає своїх громадян залишити Ліван через побоювання розширення війни
*
Британія в ОБСЄ: "Разом із партнерами впроваджуємо план допомоги Україні взимку на 150 млн доларів"
*
Мінвідновлення за підтримки уряду Великої Британії оголосило конкурс для відбору українських громад, аби підтримати їх у розробці планів відновлення в межах спільного проєкту "Раннє відновлення України".
Про це повідомляє пресслужба Мінвідновлення.
За результатами конкурсу буде обрано 10 територіальних громад, які постраждали внаслідок російської агресії. Громадам допоможуть підготувати плани відновлення та розвитку та відповідну проєктно-кошторисну документацію.
Усі громади, які заповнять анкети щодо співпраці, зможуть взяти участь у навчальних заходах.
Посадові особи органів місцевого самоврядування дізнаються, як залучати фінансування від міжнародних партнерів, налагодити міжмуніципальне співробітництво, працювати з цифровими інструментами, зокрема з системою DREAM.
"Саме на локальному рівні можна максимально точно сформувати потреби та пріоритети відновлення територій. Міністерство всебічно підтримує і заохочує лідерство громад у створенні планів місцевого відновлення. Цінно, що до цього процесу долучаються британські партнери", – зазначив віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков.
Він наголосив, що конкурс в межах спільного проєкту "Раннє відновлення України" дасть можливість громадам не лише розробити плани, а й розпочати їх втілення на найбільш постраждалих від російської агресії територіях.
*
Росія продовжує поширювати дезінформацію на Форумі ОБСЄ – Британія
*
Сунак: Велика Британія зараз не планує надсилати військових в Україну
*
Британія та Німеччина не планують відновлювати енергетичні відносини з РФ після війни в Україні
*
Британія і Південна Корея провели військові навчання біля кордонів КНДР
*
Після терористичного нападу ХАМАС на Ізраїль увага європейської громадськості й преси була дещо зміщена від подій в Україні до подій на Близькому Сході, але це не мало впливу на політику щодо України, оскільки агресія РФ несе екзистенційну загрозу для усього ЄС.
Про це у Брюсселі напередодні засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка відбудеться наступного понеділка у Люксембурзі, заявив впливовий офіційний представник Європейського Союзу.
«У громадському сприйнятті та у медіа, дійсно, один конфлікт кидає певний затінок на інший, принаймні, у цей час. Але цього не відбувається у нашому випадку. Ми вже говорили тривалий час та продовжуємо вважати, що підтримка України була й залишається ключовим пріоритетом для Європейського Союзу, адже те, що там відбувається, є екзистенційною загрозою ЄС. Тому ми будемо робити це (підтримувати Україну – ред.), попри те, наскільки багато проблем і конфліктів ми матимемо навколо. Певні зміни в громадських настроях не відбиваються на нашій політиці», - зазначив офіційний представник ЄС.
*
Учасники саміту ЄС-США, що відбувся сьогодні у Вашингтоні, закликали Китай скористатися своїм впливом на Росію, щоб та закінчила свою агресію проти України, та увійти в прямий контакт із владою України для підтримки тривалого та стійкого повоєнного миру
*
Сполучені Штати та Європейський Союз мають намір поєднувати зусилля, та залучати міжнародних партнерів, щоб підірвати економічну здатність Росії підтримувати та розвивати власний військово-промисловий комплекс, та продовжувати агресивну війну проти України.
Про це йдеться у підсумковій заяві саміту ЄС-США, який відбувся сьогодні у Вашингтоні. Повний текст документа оприлюднений на сайті Європейської ради.
«Ми поглиблюємо нашу спільну роботу для підриву здатності Росії вести свою агресивну війну, підтримувати та розвивати свою оборонну промислову базу та спроможності. Ті, хто допомагають Росії отримувати предмети або обладнання для її оборонної промисловості, є таким, хто підтримує дії з підриву територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України», - наголошується у спільній заяві.
Як наголошується у документі, це стосується компаній, які поставляють Росії певні критично важливі сировинні матеріали та товарів високого пріоритету, а також фінансових інституцій та установ, які сприяють таким оборудкам. Сторони заявили про готовність притягнути до відповідальності відповідних акторів з третіх країн, які матеріально підтримують російську війну.
Зокрема, ЄС і США будуть продовжувати активно та спільно забезпечувати виконання вжитих ними санкцій та заходів експортного контролю, щоб перервати шляхи такого обходження санкцій та підтримки Росії.
«Наше спільне виконання введеного (країнами, - ред.) G7+ обмеження граничної ціни на нафту та продукти нафтопереробки походженням з Росії, що транспортуються морським шляхом, підтримує стабільність енергетичного ринку, і водночас зменшує російську здатність фінансувати свою злочинну війну. Ми маємо намір діяти, разом із нашими відповідними правовими інституціями, у випадках, де ми матимемо докази, що вказуватимуть на порушення або на оманливі практики, що стосуються політики з обмеження граничної ціни на нафту», - йдеться у спільній резолюції саміту.
Вчора у Вашингтоні відбулася зустріч на вищому рівні між США та Європейським Союзом.
*
Президент Європейської ради Шарль Мішель під час саміту ЄС-США, який відбувається сьогодні в Вашингтоні, подякував Сполученим Штатам за солідарність та суттєву допомогу Україні
*
Підтримка України є вагомою складовою підсумкового документа саміту ЄС - США
Європейський Союз висловили намір надалі зміцнювати трансатлантичне партнерство та спільно вирішувати ключові виклики для глобального миру і стабільності, включаючи продовження підтримки для України
*
Фон дер Ляєн запевнила, що події на Близькому Сході не затьмарять підтримку ЄС України
Євросоюз не послабить твердої й масштабної підтримки України в умовах її протистояння російській агресії – попри необхідність реагування на посилення конфлікту на Близькому Сході, пов’язаному з атакою ХАМАС на Ізраїль
*
Французька розвідка оприлюднила висновки щодо вибуху в лікарні в Газі
Управління військової розвідки Франції (DRM) вважає найімовірнішим поясненням невдалий запуск палестинської ракети
*
Президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв сім'ям французьких заручників, утримуваних палестинським угрупованням ХАМАС в секторі Гази, що країна зробить все, аби безпечно повернути їх до Франції
*
Бундестаг схвалив рішення доручити Німецькому історичному музею створення центру документації «Друга світова війна та німецька окупація в Європі»
*
У Швеції правий уряд на чолі з прем’єр-міністром Ульфом Крістерссоном має намір обмежити отримання соціальних пільг і виплат для мігрантів з неєвропейських країн
*
Президентка Словаччини Зузана Чапутова готова схвалити уряд на чолі з проросійським прем'єр-міністром Робертом Фіцо лише у тому випадку, якщо він змінить свою кандидатуру на посаду міністра довкілля
*
Міністр юстиції Вінсент Ван Квікенборн пішов у відставку, взявши на себе політичну відповідальність за неспроможність уряду упередити теракт в Брюсселі
*
Гармати Цезар: Франція втричі збільшила виробництво та вдвічі скоротила терміни поставки
Відтепер французька воєнна промисловість може виробляти до шести гармат "Цезар" на місяць замість двох, як було на початку війни в Україні у лютому 2022 го, водночас термін постачання скоротився від 30 до 15 місяців
*
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс, відкриваючи "Ризьку конференцію 2023", описав свій варіант "дорожньої карти" подальшої роботи щодо підвищення безпеки в Європі, в якій перші два пункти з трьох присвятив підтримці України та необхідності її вступу в НАТО та ЄС
*
Росіяни готуються відходити до траси Горлівка-Бахмут - Сили оборони
Ситуація біля Бахмута та на Лимано-Куп'янському напрямку складна, але контрольована
*
Розвідка Естонії - Війська РФ наразі мають артилерійських снарядів на рік ведення активних бойових дій проти України, а активізація її сил у районах Авдіївки на Донеччині та Куп’янська на Харківщині може свідчити про підготовку Москвою нового наступу
*
Після того, як 19 жовтня бюджет був схвалений у першому читанні, він направляється для опрацювання до Кабінету міністрів, який має врахувати поправки профільного комітету. Відтак проєкт бюджету до другого читання парламент може отримати вже за два тижні.
Про це в ефірі Українського Радіо зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, член фракції партії "Батьківщина" Іван Крулько.
"Після того, як 19 жовтня бюджет був схвалений у першому читанні, він направляється для опрацювання до Кабінету міністрів. Кабмін мусить врахувати поправки, які ухвалив бюджетний комітет, а також доручення. Зокрема, це важливі поправки по пакетах НСЗУ, які стосуються лікування поранених, харчування, а також закупівлі медичного обладнання для тих лікарень, які знаходяться близько до межі, де ведуться бойові дії. Там є серйозна потреба, і ми такі поправки врахували під час бюджетного розгляду в бюджетному комітеті. І з цим переліком поправок мусить попрацювати уряд. І ми очікуємо, що за два тижні ми отримаємо документ до другого читання, який буде вже ухвалювати парламент", — прогнозує Крулько.
За словами Крулька, на національну безпеку та оборону виділяється 1,6 трлн грн. Це найбільші видатки, які складають понад половину державного бюджету. Всі програми розвитку згорнуті, практично не буде капітальних видатків. Щодо соціальної сфери, то це незначні збільшення пенсійного забезпечення та й взагалі прожиткового мінімуму приблизно на 300 грн. Але ці кошти повністю з'їдають ріст споживчих цін та інфляція, тому по суті громадяни України точно не стануть багатшими, а навпаки — рівень життя в Україні буде знижуватися.
"На жаль, уряд не знайшов жодних можливостей для того, щоби врахувати потребу і вирахувати соціальне забезпечення для людей по хоча б фактичному прожитковому мінімуму, який за підрахунками реальної ситуації, яка є, повинен складати приблизно 8500 грн. А в бюджеті закладено прожитковий мінімум у розмірі 2900 грн. Тобто це не дотягує навіть 40% від того прожиткового мінімуму, який мусить бути фактичним і від якого мають вираховуватися пенсії, виплати інвалідам і вся соціальна сфера", — коментує перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.
Верховна Рада ухвалила у першому читанні проєкт Державного бюджету України на 2024 рік.
Узгоджену після розгляду рекомендацій бюджетного комітету і депутатських поправок редакцію документа підтримали 285 парламентаріїв.
*
Україна використовувала заарештовані кошти російських банків для виплат компенсацій українцям за зруйноване під час воєнних дій житло
*
Підласа - Бюджет на 2024 рік залишається бюджетом країни, яка воює, тож основними пріоритетами залишаються оборона та соціальні видатки. Водночас 1,69 трлн грн на оборону - це не остаточна цифра
*
З початку цього року СБУ ідентифікувала та задокументувала діяльність понад 30 зрадників і колаборантів, які у складі «силових структур» співпрацюють з окупаційним режимом на Луганщині
*
Із січня 2024 року українські телеканали будуть зобов'язані забезпечити 90% ефірного часу державною мовою, змінюються і вимоги щодо формату передач
*
"Грузинська мрія": Зурабішвілі можуть притягнути до кримінальної відповідальності
Після нереалізованого імпічменту грузинська правляча партія погрожує президенту країни
*
Кількість росіян, які загинули в Ізраїлі після 7 жовтня, сягнула 20
*
Суд у Казані продовжив термін затримання журналістки Алсу Курмашевої
Алсу Курмашеву звинуватили в невиконанні вимог закону про "іноземних агентів"
*
Файного дня і Перемоги нам всім