"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що MH17 – це спільна трагедія України та Нідерландів
*
Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Росія не збирається виконувати рішення ЄСПЛ, тож, на його думку, є дві опції: чекати, коли РФ захоче повернутися в цивілізований світ, або створити новий механізм виконання рішень судів
*
Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що можливо вже цієї осені буде досягнуто фінального бачення формату Спецтрибуналу щодо злочину агресії Росії проти України
*
Росія продовжує пропагандистську вакханалію - Кислиця про скликання у п’ятницю Радбезу ООН
Російська Федерація скликала у пʼятницю засідання Радбезу ООН для обговорення співпраці між ООН та контрольованою Москвою ОДКБ - «Організацією Договору про колективну безпеку»
*
У південноафриканському місті Дурбан відкрився мистецький проєкт української дизайнерки Юлії Федорович «Комунікація історичної травми через мистецтво» (Communicating Historical Trauma via Art) про Голодомор в Україні 1932-33 років
*
Міжнародний суд ООН вважає, що поселенська політика Ізраїлю на Західному березі ріки Йордан і в Східному Єрусалимі порушує міжнародне право
*
Через глобальний збій в інформаційних системах організатори Олімпійських Ігор в Парижі зіткнулися з проблемою затримки прибуття спортсменів, які мають брати участь в Іграх
*
Байден виступив із заявою, присвяченою Тижню поневолених народів.
У своїй декларації президент США згадав боротьбу за свободу в Росії та Білорусі та високо оцінив мужність народу України у боротьбі з російською агресією.
Президент США Джо Байден оголосив тиждень із 21 по 27 липня 2024 року Тижнем поневолених народів.
У прокламації, опублікованій із цього приводу, президент приділив особливу увагу ситуації в Україні.
«Свобода ніколи не дістається задарма», – заявив Байден, наголосивши на мужності та стійкості людей, які живуть в авторитарних режимах.
Він зазначив, що боротьба за свободу продовжується у різних країнах світу, включаючи Білорусь, Кубу, Північну Корею, Росію, а також Іран, Нікарагуа, Китай, Сирію, Венесуелу та інших.
При цьому Байден особливо наголосив на конфлікті в Україні, де вже два роки триває «незаконна, невиправдана і неспровокована агресивна війна» Росії.
Президент високо оцінив «виключну мужність та сміливість» українського народу та підтвердив незмінну підтримку України Сполученими Штатами.
"Ми не відступимо і не схилимося", - оголосив він, зазначивши, що Україна користується підтримкою коаліції з більш ніж 50 країн.
«Автократи всього світу уважно стежать за тим, що відбувається в Україні, і за тим, чи ми залишимо цю незаконну агресію без наслідків. Ми не можемо цього допустити», – заявив президент США.
Байден нагадав, що як важливий крок зі зміцнення оборони України він підписав закон про заходи в галузі національної безпеки, який передбачає виділення Києву 61 мільярда доларів на невідкладні потреби у сфері оборони та безпеки.
Він зазначив, що його адміністрація працює з Конгресом, домагаючись виділення до кінця 2025 фінансового року 11,8 мільярда доларів на зміцнення демократичних інституцій у всьому світі.
Розмірковуючи про ширше значення боротьби за свободу, Байден наголосив на необхідності підтримки прав людини в усьому світі.
Він закликав продовжувати роботу щодо забезпечення рівних прав та участі в житті суспільства жінок та дівчат, а також боротися з дискримінацією представників корінних народів, расових, етнічних та релігійних меншин та людей з обмеженими можливостями.
Крім того, він заявив про необхідність робити все для запобігання насильницьким атакам на представників ЛГБТ+.
«Коли прав людини не дотримуються, наслідки цього відчуваються усюди, – резюмував він. – Вони мають велике значення для сприяння людському прогресу, який нас об'єднує».
Тиждень поневолених народів (Captive Nations Week) - щорічний комплекс масових заходів, що мав спочатку заявлену мету привернення уваги громадськості США до проблеми «поневолених народів, які під контролем комуністичних режимів».
*
У США вже чотири сенатори, зокрема, Мартін Генріх та Зої Лофгрен публічно закликали чинного главу Білого дому Джо Байдена вийти з президентських перегонів
*
Вирок, ухвалений російським судом американському журналісту Евану Гершковичу, може прокласти дорогу до обміну ув'язненими зі США.
Вирок, ухвалений російським судом американському журналісту Евану Гершковичу - 16 років колонії суворого режиму - може прокласти дорогу до обміну ув'язненими зі США. Серед потенційних фігурантів обміну – колишній американський морпіх Пол Вілан, опозиціонер Володимир Кара-Мурза, а також журналісти та правозахисники. З іншого боку – засуджені на Заході російські хакери та співробітники спецслужб.
Президент Росії Володимир Путін заявляв про ідею обміну за участю журналіста газети Wall Street Journal. За його словами, Москва контактує зі США з цього питання, але Кремль наполягає на тому, що будь-яка угода може обговорюватися лише кулуарно.
Ув'язнені у Росії

Еван Гершкович
Гершковича заарештували в березні 2023 року в Єкатеринбурзі. Російська влада звинуватила його в шпигунстві на користь ЦРУ з метою отримання секретної інформації про російське підприємство, яке виробляє танки для війни в Україні.
Кремль заявив, що Гершкович був спійманий на місці злочину. Він сам, його видання та уряд США відкинули усі звинувачення. Його було засуджено у п'ятницю на третій день судового процесу, який був закритий для преси з міркувань державної таємниці.
Росіяни за кордоном, яких можуть обміняти

Вадим Красіков
Красіков – громадянин Росії, який відбуває довічне ув'язнення у німецькій в'язниці за вбивство чеченського дисидента у берлінському парку у 2019 році.
Німецький суддя звинуватив Росію в державному тероризмі, заявивши, що наказ про вбивство має виходити від самого Путіна. Росія заперечує інтерпретацію судді.
В інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону у лютому цього року Путін натякнув, що Красіков – це той самий ув'язнений, якого він хотів би обміняти на Гершковича. Він згадав про людину, «яка з патріотичних міркувань ліквідувала бандита в одній із європейських столиць».
Німеччина послідовно відмовлялася коментувати повідомлення про можливий обмін Красікова на Гершковича, оскільки йдеться про звільнення ув'язненого, засудженого за вбивство на території Німеччини, в обмін на визволення громадянина США в Росії.
Інші громадяни США, які ув'язнені в Росії

Пол Вілан
Вілан – колишній американський морський піхотинець, що має, окрім американського, громадянство Великобританії, Ірландії та Канади. Він був заарештований у Росії у 2018 році, після чого, у 2020 році, визнаний винним у шпигунстві та засуджений до 16 років позбавлення волі. Він відкидає висунуті проти нього звинувачення.
На момент арешту Вілан очолював відділ глобальної безпеки мічиганської компанії BorgWarner, яка займається постачанням запчастин для автомобілів. Російські слідчі заявили, що він був шпигуном військової розвідки і був спійманий на місці злочину з флешкою, що містить секретну інформацію.
США незмінно згадують справи Гершковича та Уілана в одному ряді, заявляючи, що Москва використовує їх як розмінну монету. Вашингтон оголосив їх «несправедливо затриманими», що означає, що США вважають їхні справи політично вмотивованими і мають намір добиватися їхнього повернення додому.

Алсу Курмашова
Курмашова – журналіст Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, що базується в Празі. Це ЗМІ, який фінансує уряд США, який внесено Росією до списку «іноземних агентів».
Власниця подвійного громадянства США і Росії Курмашова була заарештована в Казані в жовтні 2023 року, куди вона приїхала в травні, щоб відвідати літню матір. Спочатку її звинуватили в тому, що вона не зареєструвалася як «іноземний агент», що загрожує їй позбавленням волі на строк до п'яти років. Проте пізніше слідчі порушили проти неї справу про поширення хибної інформації про російську армію, що передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

Дисиденти у російських в'язницях

Володимир Кара-Мурза
Кара-Мурза – громадянин Росії та Великобританії, який відбуває 25-річний термін у сибірській колонії. Він був засуджений за державну зраду після неодноразової критики російської війни в Україні та закликів до Заходу запровадити санкції проти Москви. Він порівняв свою справу із сталінськими показовими процесами 1930-х років.
Після смерті Олексія Навального в лютому він є найвідомішим дисидентом, який перебуває в ув'язненні в Росії. Він страждає на нервовий розлад, переживши дві спроби отруєння у 2010-х роках, і його прихильники побоюються за його життя.
Хоча він не є громадянином США, він має зв'язки зі Сполученими Штатами: він виступав за прийняття Закону Магнітського, який передбачає санкції проти порушників прав людини в Росії, і був одним із людей, які несли труну на похороні республіканського сенатора Джона Маккейна. Навіть із в'язниці він публікував колонки в газеті Washington Post, за які у травні був удостоєний Пулітцерівської премії.

Інші росіяни, які ув'язнені за кордоном

Володимир Дунаєв
Дунаєв – громадянин Росії, який у січні цього року був засуджений у США до п'яти років і чотирьох місяців позбавлення волі за звинуваченнями в кіберзлочинах.
Його звинувачували в тому, що він був членом банди, яка використовувала комп'ютерний вірус та набір шкідливих програм, таких як Trickbot.
Дунаєв був екстрадований з Південної Кореї до Огайо у 2021 році.

Роман Селезньов
У 2016 році федеральний суд США у штаті Вашингтон визнав Селезньова, сина російського законодавця, винним у здійсненні кібератаки на тисячі американських підприємств, яка включала зламування комп'ютерів торгових точок з метою крадіжки номерів банківських карток. Збитки від атаки становили 169 мільйонів доларів.
У 2017 році його було засуджено до 27 років позбавлення волі, що стало найтривалішим терміном ув'язнення за хакерство в США. У тому ж році Селезньов визнав себе винним в участі у схемі вимагання у Неваді та змові з метою банківського шахрайства у Джорджії. Він отримав по 14 років позбавлення волі за кожен із цих злочинів, які він відбуває одночасно з вашингтонським вироком.
*
Якщо Джо Байден вийде з президентських перегонів, демократам доведеться швидко ухвалити рішення про те, хто і як його замінить
У п'ятницю передвиборчий штаб Джо Байдена опублікував заяву про те, що чинний президент не виходить із передвиборчих перегонів.
Однак, оскільки все більше представників Демократичної партії публічно заявляють, що шанси президента на перемогу на виборах у листопаді невеликі, і ймовірність того, що Байден піде, все ще існує.
Стало відомо також, що багато донорів не хочуть переказувати кошти на виборчу кампанію Байдена. Якщо Джо Байден вийде з президентських перегонів, демократам доведеться швидко ухвалити рішення про те, хто і як його замінить.
Найбільш упорядкованим сценарієм було б, якби Байден наступного місяця на Національному з'їзді Демократичної партії в Чикаго (штат Іллінойс) підтримав альтернативного кандидата та попросив делегатів передати йому або їй обіцяні голоси.
Історично склалося так, що делегати з'їзду голосують за кандидата, який переміг на первинних виборах чи закритих зборах у своїх штатах.
Майже всі 3896 делегатів-демократів присягнули Байдену після того, як він переміг майже на всіх первинних виборах та закритих зборах у країні. Однак ця «обіцянка» може бути змінена відповідно до правил Національного комітету Демократичної партії, які дозволяють делегатам визначаться «за совісті».
Кандидатура віце-президента США Камали Харріс була б логічним вибором для швидкого об'єднання голосів делегатів. Її ім'я фігурує першим у черзі на наступність. Крім того, вона як учасниця кампанії Байдена-Харріс була б зручна донорам у фінансовому відношенні. Згідно з правилами фінансування передвиборчої кампанії Харріс матиме право витратити весь бюджет кампанії Байдена-Харріс, який, згідно з останнім червневим звітом, становить 91 мільйон доларів.
За даними нового опитування Центру досліджень громадських зв'язків AP-NORC: 58 відсотків демократів вважають, що з Харріс вийде хороший президент, так само вважають 30 відсотків всього населення США та 43 відсотки дорослих, серед яких 74 відсотки демократів.
Однак демократи, можливо, також захочуть уникнути недемократичної видимості автоматичної коронації Харріс як наступника Байдена і провести своєрідне змагання.
Варіант відкритої конвенції
Партія могла б провести відкритий з'їзд і обрати кандидата з кількох, серед яких можуть опинитися губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом, губернатор Пенсільванії Джош Шапіро або губернатор Мічигану Гретхен Уітмер.
Відкритий з'їзд може стати бурхливим заходом та спричинити розбіжності, чого демократи хотіли б уникнути за два місяці до виборів.
Висунення будь-кого, крім Харріс, також може роздратувати афроамериканських жінок, які є основною підтримкою партії.
«Суть у тому, що якщо президент піде у відставку, демократи мають швидко з'ясувати, і хто замінить Байдена, і хто швидше за все переможе на виборах», - пояснив Ларрі Сабато, директор Центру політики Університету Вірджинії.
«І це має бути одна і та сама людина, - сказав він «Голосу Америки». Чи зможуть вони зробити це у відведений термін – місяць – це зовсім інше питання».
Демократи також мають вирішити, хто стане кандидатом на посаду віце-президента, і цей процес може спричинити хвилювання та розкол у партії.
Байден заявив раніше, що варіанти, які можуть змусити його піти це - найжахливіші результати опитувань, або якщо у нього виявляється захворювання, або якщо Господь Всемогутній вийде і скаже йому про це.
Президент залишається в ізоляції у своєму заміському будинку у Делавері після того, як на початку цього тижня йому поставили діагноз COVID.
Згідно з офіційним повідомленням особистого лікаря президента Джо Байдена опублікованого в п'ятницю в другій половині дня "президент прийняв четверту дозу PAXLOVID (ліки від COVID) і, незважаючи на кашель і хрипкість голосу, відучора його показники покращилися".
«Пульс, артеріальний тиск, частота дихання та температура залишаються абсолютно нормальними. Його легені залишаються чистими.
Усі його аналізи крові – у нормі. Президент продовжує добре переносити лікування та виконувати роботу для американського народу», - повідомив президентський лікар.
*
Сенатор Кардін: міжнародне співтовариство має закликати до звільнення Гершковича
Голова Комітету з міжнародних відносин розцінив вирок американському журналісту як свідчення того, «наскільки далеко зайшла путінська Росія у своєму беззаконні»
*
CrowdStrike: збій у роботі Microsoft викликаний оновленням антивірусної програми
За словами керівництва компанії, проблему виявлено та вирішено, але відновлення роботи систем у повному обсязі може зайняти кілька днів
*
США ввели санкції проти ватажків російського хакерського угруповання CARR
Мінфін підкреслює, що діяльність угруповання є загрозою для критичної інфраструктури США
*
Байден: США й надалі домагатимуться звільнення Евана Гершковича
Президент наголосив, що Гершкович став мішенню російського уряду, тому що він – журналіст та американець
США продовжать зусилля щодо звільнення неправомірно затриманого в Росії журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, заявив у п'ятницю президент Джо Байден.
«Сьогодні Еван Гершкович був засуджений до 16 років ув'язнення у російській в'язниці, незважаючи на те, що не скоїв жодного злочину. Швидше він став мішенню російського уряду, тому що він журналіст і американець. Ми наполегливо домагаємося звільнення Евана і продовжуватимемо це робити», – наголошується в заяві президента, опублікованій Білим домом.
"Як я вже давно говорив і як вважають в ООН, немає жодних сумнівів у тому, що Росія неправомірно утримує Евана", - додав Байден, нагадавши, що "журналістика - не злочин".
У заяві наголошується, що США «продовжать рішуче відстоювати свободу преси в Росії та в усьому світі та протистояти всім тим, хто прагне нападати на пресу та переслідувати журналістів».
Байден нагадав і про те, що звільнення Евана Гершковича, Пола Уїлана, який відбуває 16-річний термін у російській колонії, та інших американців, які незаконно утримуються в Росії, було і залишається для нього пріоритетом. «Еван витримав це випробування із дивовижною стійкістю. Ми не припинимо наші зусилля, щоб повернути його додому. І ми з Джілл молимося за Евана та його сім'ю», – наголошується у заяві Білого дому.
Сьогодні суд у Єкатеринбурзі засудив Гершковича до 16 років колонії суворого режиму за звинуваченням у шпигунстві. Журналіст не визнає себе винним. Держдепартамент надав Еванові Гершковичу статус «неправомірно затриманого».
*
Президент України під час розмови з експрезидентом США Дональдом Трампом привітав його з номінацією на виборах від Республіканської партії та підкреслив важливість зберегти двопартійну підтримку України
*
Анонсована ЗМІ телефонна розмова вигідніша кандидату в президенти США Дональду Трампу, ніж Президенту України, бо вона сприятиме поліпшенню іміджу Трампа як непередбачуваного політика
*
РФ звинувачує Україну в антисемітизмі, але ця пропаганда спростовується Україною, яка приєдналася до Глобальних рекомендації з протидії антисемітизму, що були розроблені за ініціативою США та інших 38 держав і організацій.
Про це в столиці Аргентини, Буенос-Айресі, під час онлайн брифінгу для преси заявила посол США Дебора Ліпстадт, спецпосланниця США з моніторингу та боротьби проти антисемітизму. Повний текст її спілкування з журналістами викладений на сайті Державного департаменту США.
«Я перебуваю у дуже тісному контакті з Послом України в Сполучених Штатах (Оксана Маркарова) … Боротьба проти антисемітизму дуже часто є резонансною у цих розмовах з нею та із її співвітчизниками, тому що Росія намагалася використовувати антисемітизм, а також звинувачення у нацизмі й фашизмі проти України, як частину своєї пропаганди, як складову своєї війни. Тож це питання, за визначенням, знаходиться у нашому порядку денному», - зазначила представниця американського дипломатичного корпусу.
Вона зауважила, що на цей час їй, як представниці уряду США, не вдалося особисто побувати в Україні, але вона сподівається здійснити такий візит у майбутньому.
«Ми не обманюємося, що ці Глобальні рекомендації (з протидії антисемітизму) викорінять антисемітизм. Але ми вважаємо, що вони надають дуже гарну дорожню карту або план не лише для керівників уряду, а й для керівників держав, міст, неурядових організацій, університетів тощо, - в тому, що вони можуть зробити для боротьби з антисемітизмом. Ми продовжуємо набирати підписантів. Останньою вчора була Україна, і було дуже зворушливо, що вони (українці) приєдналися до цієї групи націй», - сказала Дебора Ліпстадт.
Посол США повідомила, що уряд їх країни ініціював створення Глобальних рекомендацій з протидії антисемітизму близько 8 місяців тому, з урахуванням кращого міжнародного досвіду такої боротьби, та із залученням міністрів юстиції та представників академічної спільноти з різних країн. Від початку до ініціативної групи входили 18 країн. Під час інавгураційній презентації цього документу, яке відбулося вчора (18 липня 2024 року) в міністерстві закордонних справ Аргентини, під представленими Рекомендаціями підписалися вже 38 держав та міжнародних організацій, включаючи Україну.
Боротьба проти антисемітизму та його проявів є складовою державної політики України. Зокрема, закон України «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні» був прийнятий та є чинним з вересня 2021 року.
*
Державний секретар США Ентоні Блінкен упевнений, що Україна за допомогою західних партнерів уже перебуває на шляху до успіху, який призведе до формування сильної й незалежної Української держави, інтегрованої із Заходом.
Про це він заявив у п’ятницю під час виступу на Форумі з питань безпеки в Аспені.
«Питання в тому, що є успіхом для України в майбутньому? І я думаю, що відповідь є простою: це сильна Україна, яка є незалежною, яка дедалі більше інтегрується із Заходом та стоїть на власних ногах у військовому, економічному й демократичному плані. І Україна перебуває на цьому шляху», - зауважив держсекретар США.
Він підкреслив, що Захід і в тому числі Сполучені Штати працюють над тим, аби Україна мала все необхідне для боротьби з російською агресією зараз, а також втілювала план до успіху в майбутньому.
«Зараз у це вже вкладено багато (зусиль), і, так, це й надалі потребуватиме ресурсів», - зазначив державний секретар США.
У відповідь на запитання, як забезпечити продовження підтримки України, якщо в Білому домі зміниться влада, Блінкен підкреслив, що наразі в обох палатах Конгресу США є більшість, яка виступає за це.
«Я вірю, що підтримка досі залишається, і я вважаю, що будь-яка адміністрація братиме це до уваги», - зазначив він.
Держсекретар США також підкреслив, що будь-яка наступна адміністрація має поставити для себе запитання: «Якщо ми зупинимося, якщо ми дамо зворотний хід, якщо ми підведемо Україну, що зробить Путін? Він реально поновить агресію і, можливо, матиме шанс досягти успіху там, де йому це не вдалося».
Крім того, продовжив Блінкен, за такого сценарію, Росія не зупиниться на Україні та піде далі – в інші країни, в тому числі країни-союзники по НАТО. Це також може вплинути на готовність інших агресорів до дій по всьому світу.
Глава американської дипломатії зазначив, що Сполучені Штати й інші країни вже зробили додаткові кроки для того, щоби посилити позиції України. Зокрема, щонайменше два десятки країн підписали з Києвом двосторонні угоди у сфері безпеки.
«І ми збираємось збільшити цю кількість до понад 30 (країн)», - зазначив держсекретар США.
Під час саміту НАТО в Вашингтоні минулого тижня Державний секретар США Ентоні Блінкен висловив сподівання, що шлях України до Північноатлантичного альянсу не буде довгим.
*
Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що Іран протягом тижня або двох може отримати розщеплюваний матеріал, який використовується в ядерній зброї
*
Президент України та прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер під час зустрічі на Даунінг-стріт обговорили, зокрема, успіхи України у знищенні російського флоту у Чорному морі та домовилися продовжувати зусилля для посилення морських спроможностей України
*
Україна у ці часи веде люту боротьбу за власне виживання та за справедливий мир, і для того, щоб бути здатними допомогти Україні, країни ЄС і НАТО мають піклуватися про власну оборонну спроможність та спроможність власної оборонної промисловості.
Про це сьогодні під час візиту до військової бази «Тапа» (Tapa) в Естонії заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель. Повний текст його промови оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.
«В Україні відбувається люта битва. Українці потребують нашої підтримки. Для того, щоб допомогти їм, ми повинні мати власну військову спроможність, більш потужну оборонну промисловість та політичну волю, щоб це робити… Естонія робить багато, збільшує власні спроможності та надає допомогу Україні, і разом з тим підвищує спроможність оборонної промисловості, щоб виробляти більше», - сказав Жозеп Боррель.
Він наголосив на важливості присутності військ НАТО в Естонії, що дозволяє стримувати Росію та забезпечувати гарантії з безпеки, які Альянс надає своїм союзникам і, зокрема, Естонії. При цьому Естонія є добрим прикладом, тому що ця країна зміцнює власну оборону, збільшує оборонні витрати та нарощує власні військові спроможності.
«Всі в НАТО і всі в Європейському Союзі мають слідувати прикладу Естонії, з метою збільшення наших оборонних спроможностей. Роками ми думали, що війна не може трапитися. На нещастя, вона сталася в Україні. Ми не очікували, що Росія атакує Україну, але вони це зробили, незважаючи на те, як багато разів вони говорили: «Ми не збираємося цього робити». Але вони зробили саме це», - зазначив Високий представник ЄС.
Він зауважив, що всі в Європі, в усьому Європейському Союзі, за прикладом Естонії, мають зміцнювати свій оборонний потенціал. Не тому, що Європа хоче війни, а тому, що Європа хоче миру, - але цей мир має бути справедливим.
«Ми хочемо такого миру, який захистить територіальну цілісність та суверенітет України. Європейський Союз не шукає війни, ми не є стороною цієї війни. Ми шукаємо миру, але цей мир має ґрунтуватися на виживанні України, на (збереженні) її суверенітету та територіальної цілісності. Саме це зараз захищають українці. І саме до цього підштовхують країни-члени ЄС, інституції Європейського Союзу і я сам, як і всі у Брюсселі», - сказав Жозеп Боррель.
Він привітав багатонаціональні зусилля за участі Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції й Естонії, які спрямовані на зміцнення системи стримування й оборони в самій Естонії, яка одночасно є членом НАТО і членом Європейського Союзу.
Вчора, під час програмної промови у Європейському парламенті під час переобрання на посаду президента Єврокомісії на 2024-2029 роки, чинна президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що НАТО залишатиметься основою системи європейської безпеки. Водночас вона закликала країни ЄС до формування справжнього Європейського оборонного союзу, який посилить європейську складову НАТО, та дозволить розвинути оборонні спроможності кожної з країн-членів, підвищити взаємосумісність між ними, а також швидко наростити оборонне промислове виробництво.
*
Напруження у відносинах з Угорщиною, яка, окрім іншого, одноосібно блокує виділення Україні допомоги з Європейського фонду миру, буде в центрі уваги засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС у понеділок у Брюсселі
*
У Німеччині відкрили Центр компетенцій міждисциплінарних українознавчих студій Франкфурт (Одер) – Берлін, покликаний стати провідним центром викладання та досліджень, пов'язаних з Україною
*
Війська РФ обстріляли селище у Херсонській області. Убито двох, у тому числі 72-річну жінку
Про це повідомив керівник Херсонської ОВ Олександр Прокудін
*
Кількість постраждалих унаслідок обстрілів армією РФ Херсонської міської територіальної громади у п'ятницю, 19 липня, збільшилася до п'яти
*
Російська армія із артилерії обстріляла Великописарівську громаду Охтирського району Сумської області, загинула 62-річна жінка, її 66-річний чоловік дістав поранення
*
Кількість постраждалих внаслідок ракетної атаки військ РФ по Миколаєву збільшилась до 14, троє людей загинули
*
У Миколаєві внаслідок російського ракетного удару увечері у п'ятницю пошкоджені три жилові багатоповерхівки та дитячий садок
*
Україна підтвердила відхід ЗСУ із селища Урожайне на Донеччині
Представники української армії пояснили відхід необхідністю збереження життів військовослужбовців
*
Генерал Каволі: загрози США та Європі не зникнуть із закінченням війни в Україні
Головнокомандувач сил НАТО заявив, що після закінчення війни РФ в Україні Захід зіткнеться з «дуже-дуже розсердженою» Росією
ВАШИНГТОН -
На думку деяких високопоставлених європейських дипломатів та головного американського генерала в Європі, загроза Європі та навіть США, швидше за все, не зникне із припиненням російського вторгнення в Україну.
Офіційні особи, які виступали в четвер на щорічному Аспенському форумі з питань безпеки в Колорадо, говорили, що війна в Україні та підтримка Києва мають екзистенційний характер, але перемога України над російськими силами, що вторглися, буде лише початком.
«Результат на місцях є вкрай важливим, – заявив глава Європейського командування США та верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі. - Але ми не повинні мати ілюзій. По завершенні війни в Україні, хоч би як вона закінчилася, у нас буде дуже-дуже велика проблема з Росією».
«Ми зіткнемося з ситуацією, коли Росія відновлює свої сили, перебуваючи біля кордонів НАТО, коли при владі в РФ перебувають в основному ті самі люди, що і зараз, і коли вона переконана в тому, що ми – противник, і при цьому дуже- дуже розсерджена», – пояснив він.
Радник канцлера Німеччини з міжнародних справ і безпеки Єнс Плетнер був настільки ж прямолінійним, заявивши, що рішення російського президента Володимира Путіна призвели до фази тривалого, затяжного конфлікту з Росією.
«Ми спостерігаємо гібридну активність у всій Європі, – зазначив Плетнер. – Ми спостерігаємо гібридну активність у США. Ми бачимо, як Росія виходить на Африку. Ми бачимо, як Росія відновлює зв'язки з Тегераном або, що ще гірше, із Пхеньяном». За його словами, все це – «частина загальної картини, яку ми маємо визнати».
Виступи Каволі та Плетнера пролунали на тлі з'їзду Республіканської партії, де прихильники кандидата у президенти США Дональда Трампа роздавали плакати з написом «Трамп покладе край війні в Україні».
Сенатор Джей Ді Венс, якого Трамп обрав як кандидат у віце-президенти США, виступає за мирні переговори між Росією та Україною. У свою чергу деякі європейці звинувачують Венса в тому, що він применшує загрозу Путіна.
Виступаючи на Мюнхенській конференції з питань безпеки раніше цього року, Венс сказав: «Я думаю, що найкращий спосіб допомогти Україні, з європейської перспективи, це зробити Європу більш самодостатньою».
Деякі європейські чиновники не погоджуються із твердженнями, що Європа не докладає достатніх зусиль для своєї самооборони. Вони вказують на ініціативу створення європейського потенціалу високоточних ракет для протидії нарощуванню Росією власного потенціалу.
Генерал Каволі також відкинув критику республіканців. «Це зовсім інша Європа, ніж та, на яку ми нарікали роками, – сказав він. – Це Європа, яка усвідомлює, у чому тягар, і розуміє, що він має бути розділений. І вона має організації, які готові цей тягар розділити».
«Це саме той партнер, якого ми шукали три десятиліття. Зараз саме той час, коли вклад США принесе найбільшу користь», – сказав він.
*
За тиждень з 8 по 14 липня Міністерство оборони України кодифікувало та допустило до експлуатації у підрозділах Сил оборони 49 зразків озброєння та військової техніки
*
Міністерство оборони України кодифікувало та допустило до експлуатації у Збройних силах новий медичний бронеавтомобіль «Козак-5МЕД», призначений для евакуації поранених та травмованих військовослужбовців з поля бою
*
На фронті 101 бойове зіткнення, ворог завдав по території України два ракетних удари, застосувавши чотири ракети
*
З 1 липня 2024 року Пенсійний фонд України проводить виплату одноразової грошової винагороди особам, яким присвоєно звання Герой України, або членам їх сімей
*
У Центрі військової розвідки Сил оборони Естонії заявили, що війська РФ підтримують інтенсивність атак на полі бою в Україні, попри значні втрати та поступове надходження західної зброї Києву
*
До Українського легіону - військового підрозділу, який мають підготувати й оснастити в Польщі відповідно до безпекової угоди з Україною - набиратимуть громадян в українських консульських установах на території РП
*
Юсов - Росіяни не готові до потужних наступів на нових напрямках, а ключовою їхньою ціллю залишається український Донбас
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім
*
Україна отримала $10,2 мільярда від МВФ із лютого 2022 року
Україна на сьогодні вже виконала 23 структурні маяки із 37, передбачених Меморандумом з МВФ. Попереду пʼятий перегляд програми у співпраці з Міжнародним валютним фондом
*
Із початку повномасштабного вторгнення НЕК "Укренерго" отримало 1,5 млрд євро допомоги від міжнародних партнерів
*
Сума видатків загального фонду державного бюджету за 6 місяців 2024 року сягнула понад 1,5 трлн грн
*
Енергетики намагаються максимально скоротити строки ремонтів енергоблоків атомних електростанцій, де це дозволяють питання ядерної безпеки
*
Фонд державного майна реалізував на приватизаційному аукціоні єдиний майновий комплекс ДП «Охтирський комбінат хлібопродуктів». Покупець має сплатити 49,7 млн грн за об’єкт та 9,9 млн грн ПДВ
*
На Харківщині відкрили рух відновленим мостом на трасі Р-79, який зруйнували у 2022 році, щоб зупинити просування окупаційної армії
*
В одній із дитячих лікарень Харкова встановили сонячну електростанцію потужністю 30 кВт і систему резервного живлення
*
Клименко назвав версії щодо вбивства Фаріон
Серед версій вбивства Ірини Фаріон – її громадська, політична діяльність, а також особиста неприязнь до неї
*
Правоохоронці перекваліфікували справу про замах на Ірину Фаріон на умисне вбивство
*
Національне антикорупційне бюро має дві застороги до законопроєкту щодо підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості, без урахування яких у цьому документі залишатимуться корупційні ризики
*
У Сумах в рамках декомунізації перейменують 53 топоніми - вулиці, сквери, площі та шляхопроводи
*
Обвинувальні акти від Київської міської прокуратури щодо 45 посадовців керівного рівня виконавчого органу Київської міської ради, комунальних підприємств, установ та організацій, що утворені Київською міською радою спрямовано до суду
*
Служба безпеки заочно оголосила підозру «міністру транспорту ДНР» Володимиру Тужиліну, який займається будівництвом нових транспортних шляхів для перекидання військ РФ на передову
*
На Рівненщині 5 років отримав житель Сарненщини за шахрайство зі збором коштів для потреб ЗСУ
*
Служба безпеки України та Національна поліція затримали двох чоловіків, які за вказівкою ФСБ РФ готували серію підпалів автомобілів українських воїнів у Львові
*
Те, що у «Охматдиті» вдалося уникнути більшої кількості жертв, спричинене правильними діями персоналу цієї лікарні - ДСНС
*
Віктор Орбан написав листа лідерам ЄС про поїздки до Києва, Москви та Пекіна.
На думку угорського прем'єра, сторони, що воюють, «не почнуть шукати шляхи виходу з конфлікту без значної зовнішньої участі».
*
Вибух у Тель-Авіві: є загиблий та поранені
Представники хуситів заявили про якусь операцію, спрямовану проти Тель-Авіва
*
Унаслідок вибуху саморобної бомби на північному заході Пакистану, загинуло щонайменше четверо людей
*
Кількість загиблих під час протестів студентів у Бангладеш у п’ятницю збільшилася до 50 осіб
*
З початку цього року збройними силами Туреччини було знешкоджено 1427 терористів на півночі Іраку та Сирії
*
У Білорусі до смертної кари засуджено громадянина Німеччини
Німецьке зовнішньополітичне відомство докладає всіх зусиль для його звільнення, інтенсивно працюючи з владою Білорусі
*
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вирішив запровадити тимчасовий безвізовий режим для громадян 35 країн Європи
*
Парламент Грузії схвалив у першому читанні проєкт закону щодо масової амністії в’язнів, який анонсувала партія влади з наближенням виборів
*
Два великих нафтових танкери загорілися у п’ятницю після зіткнення поблизу Сінгапуру
*
Мін'юст визнав «іноагентом» піаніста Євгена Кісіна
*
Мін'юст визнав небажаною організацією Фонд Карнегі
*
Десять з п'ятнадцяти росіян, які виступатимуть під нейтральним прапором у Парижі, підтримують російське вторгнення в Україну або мають зв'язки з російською армією. Цього МОК не помітив, хоча юристи надали йому всі необхідні докази порушень
*
У ФСБ РФ стверджують, що 43-річний житель Ялти в червні 2023 року нібито за завданням СБУ встановив на одній із ділянок газопроводу в селищі Кореїз у тимчасово окупованому Криму вибухівку і підірвав його. Чоловіка засудили до 18 років позбавлення волі
*
Окупанти примусово вивозять українських дітей до "дитячих таборів", де немає належного догляду
*
Партизани розсекретили місцезнаходження російського загону спеціального призначення «Арбат» у тимчасово окупованій Горлівці Донецької області
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім