Судебная мафия непобедима...

Судебная мафия непобедима...

Судья, подозреваемый во взяточничестве, вернулся к работе и получил из бюджета 160 тыс грн

Суддя Апеляційного суду Черкаської області Володимир Пономаренко повернувся до займаної посади після затримання на хабарі, незважаючи на відкриту проти нього кримінальну справу.

Як повідомляли в СБУ, суддю Пономаренка затримали 27 серпня 2018 року після отримання ним 30 тисяч грн хабаря.

"Оперативники спецслужби встановили, що суддя вимагав від місцевого жителя тридцять тисяч гривень. За вказану суму він обіцяв вплинути на рішення щодо непритягнення його до відповідальності за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння", - інформували в СБУ.

Відповідно до матеріалів справи, за винагороду у розмірі 30 тисяч гривень суддя мав посприяти непритягненню порушника до адміністративної відповідальності.

Повідомлення про підозру черкаському судді складав Генеральний прокурор Юрій Луценко.

11 вересня Вища Рада правосуддя відсторонила Пономаренка від займаної посади до 27 жовтня.

Після закінчення терміну відсторонення Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала клопотання про продовження цього терміну ще на місяць – до 27 листопада. ВРП задовольнила клопотання, у якому було вказано, що перебуваючи на посаді судді Апеляційного суду, Пономаренко може впливати на свідків.

Після закінчення вже продовженого терміну відсторонення від посади, ВРП більше не приймала подібних рішень і, згідно із сайтом Апеляційного суду Черкаської області, Пономаренко повернувся до займаної посади судді."Перебування на посаді дасть судді Пономаренку можливість впливати на суддів, яких планується допитати як свідків під час судового розгляду, оскільки останні є суддями Соснівського районного суду міста Черкаси і винесені ними рішення переглядаються в апеляційному порядку", - йдеться в тексті клопотання.

У відповіді на інформаційний запит Insider Генеральна прокуратура України повідомила, що кримінальне провадження щодо Пономаренка не завершене.Більш того, згідно зі змінами до його декларації, за січень цього року він заробив 160 тисяч гривень заробітної плати.

Щодо повернення судді на посаду там заявляють, що вдруге продовжити термін відсторонення для Пономаренка не могли. Прокурори посилають на статтю 64 Закону України "Про Вищу Раду правосуддя", яка забороняє ГПУ повторно звертатись із клопотанням про продовження терміну відсторонення."У вказаному провадженні завершується проведення необхідних судових експертиз", - йдеться у повідомленні ГПУ.

І справді, пункт 6 цієї статті прямо забороняє повторно продовжувати відсторонення.

Однак, частина перша цієї статті дозволяє продовжити відсторонення судді на 2 місяці. Однак, САП не скористалась можливістю пролонгувати відсторонення Пономаренка на такий термін, задовольнившись одним місяцем як у першому клопотанні, так і в другому.