Сумні хроніки примусової амнезії історичної пам’яті харків’ян…

Сумні хроніки примусової амнезії історичної пам’яті харків’ян…

Харків сьогодні – це місто стирання власної історичної пам’яті, місто, в якому технології стерилізації пам’яті досягли апогею…(
Прийнято рішення знести історичні будівлі «Харківського фізико-технічного інституту», в яких вперше в СРСР було розщеплено атом літію, де була потужна фізична школа, де працювали фізики світового масштабу (Ландау, Вальтер та ін.). Ці будівлі цікаві ще й конструктивістським стилем, яким славиться архітектура Харкова. Але!... Вони розташовані у центрі міста. І тепер їх хочуть знести, щоб побудувати там житловий масив.
Ще у 2008 р. там було відкрито Музей Лева Ландау (Нобелівського лауреата), була відтворена обстановка того часу – меблі, література, зібрана експозиція документів авторства Ландау. Втім, у цей музей важко було потрапити, оскільки це режимний об’єкт.
Технології стирання пам’яті у Харкові дивним чином спрямовані на знецінення власної історії та паралельне возвеличення подій/осіб, які не мають жодного відношення до Харкова. Наприклад, на меморіалізацію пам’яті маршала Жукова, який не має жодного відношення до Харкова, спрямовуються потужні інформаційно-управлінські ресурси.
Ще один епізод стирання історичної пам’яті!
Мене постійно вражає, що харківським школярам майже не розказують про «Будинок «Слово». Вони вступають вчитися на істориків, філологів, політологів, прекрасно поінформовані про термін «Розстріляне Відродження», але їм НІХТО в більшості шкіл Харкова не розказує, що цей термін появився через «Будинок «Слово»! Їх не водять туди на екскурсії, їм не кажуть, що вся літературно-мистецька еліта України була заселена в один будинок на вулиці Культури, 9, що цей дім згодом стали називати «будинком попереднього ув’язнення». Найбільше здивування у мене викликають студенти, які вчилися у школах поряд з цим будинком, вивчали трагічну історію подій «Розстріляного Відродження», але навіть не здогадувалися, що це все творилося у сусідньому дворі… Зате про Жукова їм розказували (
Також харківські школярі переважно не знають, що козацький отаман Іван Сірко був полковником Харкова, бо пласт козацького минулого Харкова також вичищається з історичної пам’яті… Про це свідчить зруйнована вандалами у 2016 році і не відновлена стела із зображенням Івана Сірка. На камені був напис (афоризм Сірка) «Рабів до раю не пускають». Відновлювати його не збираються… Зате бюст Жукова періодично поновлюють..
Ось такі сумні хроніки примусової амнезії історичної пам’яті харків’ян…
На фото будівля, де у 1932 році вперше було розщеплено атом літію в СРСР. Цю будівлю хочуть зруйнувати.

Галина Куц