"Світова криза 2022 року обов’язково торкнеться тебе та твого оточення" - Павло Бойко

"Світова криза 2022 року обов’язково торкнеться тебе та твого оточення" - Павло Бойко

Усі країни тісно пов’язані між собою і ціни на яйця чи паливо в Україні залежать від облікової ставки у США. Дефолт Тайланду через ланцюгову реакцію може скоротити рівень зарплат в Україні. Іпотечна криза в США 2008 року вдарила по нас в рази сильніше, ніж по самій Америці і призвела до падіння економіки в прірву.

Майбутня світова криза нагадає вам часи бульбашки доткомів 2000-го, Великої Депресії у США чи Іпотечної кризи 2008. Які індикатори вказують на це та що потрібно робити, щоб вийти з мінімальними збитками або навіть добре заробити?

Спочатку трохи перенесемося у недавнє минуле, щоб краще зрозуміти як утворюються бульбашки та кризи на світових ринках.

Криза «доткомів» 2000 року.

Наприкінці 20-го століття усі почали вірити, що інтернет повністю перетворить світ і наступає нова бізнес модель. Люди дивились на історію успіху Microsoft та Yahoo і вважали, що будь-яка компанія, пов’язана з всесвітньою павутиною приречена на успіх. Перспективні компанії почали коштувати шалені кошти. 100 -1 000 - 10 000 річних прибутків. Ціна, яка не окупалася навіть, якщо підприємство стане монополістом у своєму сегменті. Будь-яка компанія додавала слово «com» у назву і викликала інтерес інвесторів. Усі акції компаній, що пропонували використовувати інтернет для отримання доходу, нечувано злетіли в ціні. Навіть якщо це була повна маячня ,завжди знаходилися поважні економісти та численні коментатори, які виправдовували такі ціни. Брокери заробляють на угодах і зацікавлені, щоб люди якомога більше торгували. Їхні інтереси багато в чому протилежні цілям звичайних людей. Їхні зусилля та вчорашні прибутки заохочували нових інвесторів. Безліч нових IPO (первинне розміщення акцій) зовсім поганих компаній, наплив дилетантів та загальна жадоба призвели до вибуху.

Більше 90% інтернет компаній стали банкрутами. Втрати сягнули 5 трильйонів доларів. Навіть такі велетні як Microsoft коштували так багато, що через 15 років наполегливої праці і розвитку їхня вартість була меншою ніж на піку бульбашки. Amazon за 2 роки подешевшав на 93%, Yahoo на 97%. (Дивиться перші коментарі до посту) Ланцюгова реакція захлеснула світову економіку і переформатувала весь світ. Після цього люди, мабуть, навчилися на помилках і скорегували свою поведінку? Звісно, що ні. Через 8 років наступає найгірша криза з часів Великої депресії.

Іпотечна криза 2008 року.

Криза була наслідком дуже м’якої кредитної політики попередніх років. У погоні за прибутком банки кредитували кого завгодно. Усі чомусь вірили у безперервний ріст вартості нерухомості та інших активів. Знову бульбашка на фондовому ринку сягнула рівня 2000-го року, але технологічні компанії все одно коштували суттєво дешевше, ніж до кризи доткомів. Цього разу шторм прийшов із банківського сектору. Як і минулого разу експерти та поважні економісти розповідають про високі кредитні рейтинги та перспективи навіть дуже поганих позичальників. Усі шалено перекредитовані. Складні похідні інструменти та використання кредитної піраміди дуже погіршують ситуацію. Можна очікувати, що хмарочос побудований з гілок, гарантовано зруйнується за першого сильного потрясіння.

І це розпочалося з іпотечної кризи в США. Будь-які банкрутства відразу викликали реакцію по усім секторам економіки. Центральні банки не змогли забезпечити ліквідністю банківську систему. Масові банкрутства підприємств обвалюють світову економіку та торгівлю. Фондовий ринок США падає більш ніж на 50%. Банкротують такі гіганти, як Lehman Brothers та Fannie Mae. Світ вступив в глобальну рецесію, яка викликає широке скорочення бізнесу, зростання безробіття і скорочення державних доходів.

На світовому рівні більшість країн прийняла заходи з великого зниження процентних ставок та розширення грошової маси у економіці. Робиться усе для відновлення довіри на глобальних ринках. Утилізуються токсичні активи, реструктуруються борги та надається фінансова допомога хворим компаніям. Світ виніс урок з попередніх криз і повторення великої депресії не сталося.

Світова економіка стабілізувалася і почали рости. Усі сьогоднішні 30-річні інвестори бачили тільки постійний ріст фондового ринку. Все дорожчає практично безперервно з 2009 року. Може це буде продовжуватися ще декілька десятирічь? На жаль, ні. Фондовий ринок завжди поводиться як маятник: він розгойдується із боку в бік - від необґрунтованого оптимізму (при цьому акції переоцінюються) до невиправданого песимізму (при цьому акції недооцінюються). Сьогодні здоровий глузд та математичні розрахунки показують, що криза не за горами.

Індикатором стану у економіці завжди служить ситуація, що склалася на фондовому ринку. Акції - це не фішки у казино, а доля бізнесу, що має справедливу вартість. Цінність будь-якого підприємства полягає у спроможності заробляти кошти для власників у порівняні з альтернативними можливостями. У середньому, наприклад, підприємство в Америці коштує 15 річних прибутків що еквівалентно 7% річного доходу. Звісно, що облігації та депозити дають менший дохід, бо інакше ніхто не займався би підприємництвом.

Якщо люди очікують великий прибуток від акцій, то купують їх і це завжди штовхає ціни вгору. Цілком зрозуміло, що люди оцінюють прибуток не тільки від діяльності компанії, а і від зростання курсу акції. Очікування росту прибутку компанії або росту курсу акцій може створювати величезні бульбашки. І чим дорожче компанія по відношенню до реального прибутку, тим більше вірогідність, що результат нижче очікуваного може викликати масовий розпродаж і обвал ринку. Що звісно приводить до економічної кризи.

Зараз я розгляну як я оцінюю ситуацію на ринку та розраховую вірогідність кризи

Існує індикатор Бафета. Це відношення ринкової вартості усіх компаній до ВВП країни. Зараз він на історичному максимумі за останні 30 років і складає 226%. Це на 80% вище середнього рівня. У кризу «доткомів» він був вище на 67% ,а в іпотечну кризу на 20%.

Існує індикатор P/E (середнє відношення вартості компаній до річних прибутків). Беремо вартість американського індексу P/E S&P500. Зараз він складає 45 річних прибутків, що дорівнює дохідності 2,22% річних. 45 прибутків - це більше, ніж при кризі 2000-го року, але нижче кризи 2008-го.

Можна взяти це відношення за середнє значення 10 років, бо один окремий рік може бути аномальним. Тоді зараз відношення прибутків до вартості більше 2008-го року, але менше ніж у 2000-му.

Обидва ці індикатори - це просто здоровий глузд. Вони явно показують, що фондові ринки США та інших розвинутих країн дуже переоцінені. Особливо це стосується акцій технологічних компаній, що дуже нагадує Кризу Доткомів. Зараз, наприклад, Tesla коштує 680 річних прибутків. Навіть, якщо вона стане монополістом на ринку, то практично ніколи (дуже довго) не відпрацює свою вартість і не є вигідною інвестицією.

Про наближення кризи також сигналізує рекордна кількість IPО та низькі процентні ставки. Зовсім нещодавно навіть Греція вийшла на борговий ринок та змогла взяти під негативну ставку кредит. При цьому вона має рекордний борг у 209% ВВП та хвору економіку. Звичайними словами: ви даєте їй в борг та ще платите за це. І це не розвинута та багата Німеччина чи Японія, а країна, яка ще вчора була на межі банкрутства .

Усе це відбувається, тому що в світі надрукували стільки грошей, що їх нема куди дівати. Облігації мають дуже низькі ставки, тому не особливо цікаві. Рекордна кількість форвардних (на майбутнє) контрактів та шалений попит призвели до інфляції на ринку сировини. Дорожчає олія та сталь, курятина та нафта, деревина та вугілля.

Люди понесли гроші на фондовий ринок. Прийшло дуже багато початківців, які на цьому зовсім не розуміються. Вони купують ім’я, що на слуху. Ні про який фундаментальний аналіз підприємств мови взагалі не йде. Вони бачать, що усі навколо них заробляють. Жадібність штовхає їх спробувати самим. А технологічний прогрес надав їм можливість купувати акції через програму у смартфоні.

Ярмарок жадібності підживлюють новими грошима, але це не може тривати нескінченно. Допомога по безробіттю йде на купівлю акцій. Збиткові компанії можуть подорожчати в 20 чи 200 разів. Мєм коїни, коли купують крипто валюту, тому що на ній зображена собака і її вартість постійно росте, це квінтесенція абсурду та жадібності на ринку. Пандемія дуже вдарила по бізнесу, але паралельно, за рахунок вливання коштів, вартість акцій сягнула нових вершин. Ми відклали кризу, але зробили її більш потужною.

Потроху розкручується маховик інфляції. Базова інфляція в США вийшла на максимальний рівень з 2008 року і склала більше 4%. Щоб боротися з інфляцією потрібно буде підіймати відсоткові ставки та скорочувати стимулювання економіки. Це може бути подібним до зустрічі голки та повітряної кульки. Процентні ставки завжди впливають на активи, як гравітація на матерію.

Тому саме зараз час акумулювати кошти для майбутніх покупок, коли все буде коштувати набагато дешевше. Я ніколи не кажу продавати усе, особливо, якщо у вас великі пакети і це вплине на ринок. Я вважаю, що у міру зростання бульбашки треба продавати частину ваших активів та акумулювати ліквідність.

З іншого боку дуже часто величезні прибутки недотримуються саме через те, що люди занадто сильно панікують і пропускають найбільший ріст ринку. До того ж завжди існують недооцінені акції. Цього літа я скуповую акції однієї компанії на Європейському ринку. В Україні взагалі купа дуже недооцінених компаній. З початку цього року на нашому ринку я заробив 43% прибутку. Для себе я давно вибрав варіювати частину грошей в акціях в залежності від ситуації на ринку. Цього я більш детально торкався в інших своїх постах та відео.

Уоррен Баффет зараз має в кеші 145 млрд USD, а це 20% активів його Інвестиційного Фонду. Білл Гейтс, пам’ятаючи Кризу «доткомів» теж активно розпродає свої акції. Можливо, вони у чомусь праві)

Я назвав цей пост Світова криза 2022, тому що вважаю, що є велика ймовірність, що саме на цей рік припаде найгарячіша фаза вибуху бульбашки. Хоча, це може статися будь-коли, тому що майбутнє неможливо передбачити. Якщо ви його знаєте, воно змінюється.

Світова криза обов’язково станеться. Потім станеться ще один колапс економіки. І так буде відбуватися постійно. Поки ми будемо залишатися емоційними людьми, а не запрограмованими роботами. Головне: добре розумітися на ситуації та направляти бурхливу енергію кризи у потрібне вам русло. Більшість своїх найкращих покупок акцій я робив у моменти загальної паніки. Бо розумний інвестор - це реаліст, який продає акції оптимістам і купує у песимістів.