"Тєрєм, тєрєм, тєрємок" - Олена Монова

"Тєрєм, тєрєм, тєрємок" - Олена Монова

Зненацька сталася дуже прикра подія: Міхаіл Маркович почав страждати на вибіркову амнезію. Зовсім не пам’ятає Допа, скільки коштує оренда елітної землі, яку він щедро роздав своїм родичам, коли був губернатором Харківської області.

Є тут у нас Печенізьке водосховище, мальовничі місця в Старому Салтові, там дійсно дуже гарно, практично ідеальний відпочинок в середній полосі. Чиста водойма, гарні краєвиди, спокій. Земля в цих місцях коштує дурних грошей.

І от ще в 2012 році три гектари цієї землі Допа своїм розпорядженням фактично протиснув в оренду і таким чином вивів їх з державної власності. Вовчанській лісхоз уклав з дачним сімейним кооперативом «Вереск» угоду оренди строком на 49 років.

Вартість оцінили в 14 тисяч доларів, що на сьогоднішній день, за підрахунками Харківського антикорупційного центру, є в 250 разів нижче ринкової вартості землі навколо Печенізького водосховища.

А хто ж входив в сімейний кооператив? Ви не повірите, але цими щасливчиками стали дружина Добкіна, його дочка "мурмур колєчько сєрдєчько" і його теща. Тобто класична схема, коли земельні активи виводяться з державної власності у приватну через нашвидкуруч склепані кооперативи з потрібних людей за сильно зниженою вартістю.

В 2016 році виділення цієї землі навіть розслідувалось Харківською прокуратурою, але справу закрили, бо найчесніший вкраїнський суд не побачив ніяких порушень зі сторони ХОДА.

А оренда цієї землі, за твердженням ХАЦ, обходиться сімейному допа-кооперативу «Вереск» в 13 тисяч гривень на рік. Тобто тисяча гривень з хвостиком щомісяця. Три гектари землі практично в курортній місцевості, в сосновому лісі на березі водойми — за 50 доларів на місяць.

Ясно, що коли в інтерв’ю у Міхаіла Марковича спитали про це, то він відповів, що не пам’ятає, бо хіба можна пам’ятати про такі копійки, штови.


Там ще є одна цікава деталь: на березі водосховища заборонено будувати. Тому хитросракий Допа захуярив понтонний дім просто на воді. І в декларації зазначив його не як дім, а як «водний об’єкт «Тєрємок». Он нє нізок, нє висок. Кто кто в тєрємочькє живьот?

І тепер Міша хоче по-новой.