Таємничі посередники допомагають російській військовій машині: Санкції водонепроникні, як сито

Таємничі посередники допомагають російській військовій машині: Санкції водонепроникні, як сито

Росія планує десятиліття західних санкцій, заявив минулого тижня високопоставлений чиновник МЗС Дмитро Бірічевський. Докази свідчать про те, що це може бути не надто великою проблемою. Економіка розвивається розумно, у річному обчисленні на рівні 4% у другому кварталі, після колосальних 5, 4% у попередньому кварталі, незважаючи на один із найжорсткіших режимів, які коли-небудь запроваджувалися. Торгівля продовжує процвітати. Як так?

Щоб отримати підказку, подивіться на Казахстан. Минулого року технологічна індустрія Центрально-Азіатської республіки, здавалося, здобула тріумф. З початку війни в Україні європейським фірмам заборонили продавати більшість технологічних продуктів у Росії; раніше вони були найбільшими постачальниками технологій у країні. Але крихітна технологічна індустрія Казахстану, близько 50 фірм з виробничою потужністю $100 м у 2021 році, здається, заповнила прогалину. Його експорт до Росії зріс з $40 м у 2021 році до $298 м у 2023 році. Звичайно, все було не так, як здавалося. Електронний імпорт з Європи також збільшився, з €250m ($273m) до €709m. Казахстанські фірми магічним чином розширювалися, чи російські фірми знайшли обхідний шлях до своїх старих європейських постачальників? Ти будь суддею.

Казахстан є однією з кількох країн, де торгівля з Росією та Європою таємничим чином процвітає після вторгнення України. Серед інших - Вірменія, Азербайджан, Грузія, Туреччина та інші чотири країни Центральної Азії. Експорт з Європейського Союзу до цих країн зріс на €46 мільярдів у 2023 році, що на 50% більше, ніж у 2021 році. Це було еквівалентно трьом чвертям падіння європейського експорту до Росії з 2021 по 2023 рік.

Поряд з військовою допомогою, санкції є основним внеском Заходу у військові зусилля України, але на відміну від ракет великої дальності, вони поки що не завдали великого удару. Через два з половиною роки економіка Росії тримається добре. Важко сказати, які європейські фірми просто добре пристосовуються до нових обмежень, а які обходять санкції. Але, як це сталося, найбільше зростання торгівлі через треті країни відбулося серед товарів, які зараз сильно обмежені. Європейські політики відчайдушно прагнуть закрити витоки, але це означає жорсткість щодо урядів деяких із найколючіших сусідів Європи.

Три напрямки лежать за бумом посередницької торгівлі. Перший - торгівля забороненими товарами, що явно зневажає санкції. ЄС прийняв 14 пакетів санкцій, останній раз 24 червня. Вони забороняють фірмам, які виробляють все, що можна використовувати на полі бою, експортувати до Росії. Це включає напівпровідники та дрони, а також шарикопідшипники та мікрохвильові печі. Незважаючи на це, більше половини обладнання для бойових дій, яке Росія придбала в період з лютого по серпень 2022 року, містить компоненти, виготовлені в Європі чи Америці, згідно з аналітичним центром Royal United Services Institute у Лондоні.

Наприклад, найшвидше зростання експорту з ЄС до Казахстану та Вірменії відбулося в хімічній промисловості, електроніці та машинобудуванні, усі групи товарів перебувають під жорсткими санкціями. Експорт машин до Казахстану з ЄС подвоївся з 2021 по 2022 рік, а потім зріс ще на 23% у 2023 році і досяг €6, 4 млрд. Вірменія імпортувала вдвічі більше хімікатів, у п’ять разів більше ІТ-обладнання та в чотири рази більше електроніки з Європи у 2023 році, ніж у 2021 році. Крім того, є товари, які контрабандою переправляються через кордони, які виходять за межі офіційної статистики торгівлі.

Відправлення можуть проходити через декількох посередників на шляху до Росії. Деякі експортери в Туреччині та Центральній Азії справді не знають, звідки походять товари, які вони доставляють. Але інші знають дуже добре. Минулого року Америка наклала санкції на мережу європейських фірм, організованих російським конгломератом "Маяк", для транспортування забороненого обладнання через Узбекистан і Вірменію. У червні вона виявила дві різні мережі європейських виробників інструментів, які доставляли до Росії: одну через Туреччину для російської державної компанії Ostec і одну через Киргизстан для російської аерокосмічної фірми Newton-itm.

Друга причина зростання непрямої торгівлі полягає в тому, що з 2022 року Росія заборонила в'їзд вантажівкам безпосередньо з ЄС. ЄС дозволяє експорт деяких продуктів до Росії, наприклад сільськогосподарських товарів, але тепер вони повинні йти окружними шляхами. ЄС не надто стурбований цим: це робить транспорт дорожчим, що перешкоджає торгівлі з Росією, але дозволяє фірмам, які сильно залежать від неї, вижити. За офіційними даними, з 2021 по 2023 рік сільськогосподарська продукція, що надходить з Європи до Казахстану, подвоїлася.

Третя тенденція - це найважче зупинити Європу. Це походить від виробничого буму в третіх країнах. Фірми третіх країн імпортують деякі матеріали та деталі з Європи, що не обов’язково порушує правила. Санкціонери ще не торкнулися деяких експортних товарів, таких як текстиль, чавун і сталь.

Але навіть там, де торгівля дозволена, отримувати гроші, не порушуючи фінансових санкцій, є проблемою. Практично кожна операція з державною російською фірмою заборонена. Європейським банкам заборонено взаємодіяти з більшістю російських. Великі російські банки заблоковані в SWIFT, мережі, яку банки використовують для зв’язку один з одним. Компанії повинні уникати ведення бізнесу з 2200 фірмами та фінансистами, які внесені до чорного списку ЄС.

Туреччина була одним із найбільших постачальників побутової техніки до Європи до початку війни. Америка вважає, що турецькі фірми зараз виробляють дрони та мікроелектроніку для Росії. За словами представника МЗС Туреччини, метали для деяких боєприпасів можуть виплавлятися в Європі. Імпорт офісної техніки Казахстану з Європи з 2021 по 2023 рік зріс майже втричі до $1 млрд. Ймовірно, частково це сталося через сплеск нових офісів і фабрик. Інвестиції в Казахстан зросли на 11% у 2023 році завдяки російським компаніям.

Економіки Центральної Азії та Кавказу, здається, виграють від війни. Загалом економіка п’яти республік Центральної Азії зросла на 6% у 2023 році проти 4% у 2022 році, тоді як економіка Вірменії зросла на 8% проти 5% у 2022 році. За одну ніч виник бурхливий сектор логістики, і щороку вантажі зростають на 20%.

Для європейських політиків це все погана новина. “Ми очікували певного витоку, ” каже один чиновник, “, але не в тому масштабі, про який ми зараз знаєм ” У грудні 12-й раунд обмежень ЄС вперше був спрямований на фірми у Вірменії та Узбекистані. Відтоді бюрократи погрожували посилити санкції проти третіх країн і європейців, які експортують до них, але вжили заходів лише проти кількох фірм. Для кожної фірми, доданої до чорного списку, інша зареєстрована в іншому місці.

Реальне рішення вимагало б заручитися допомогою урядів Кавказу та Центральної Азії. Це високе замовлення. Регіональні політики цінують свою близькість до Росії і часто особисто наживаються на порушенні правил. І все-таки європейці могли запропонувати їм смаколики. Вірменія нещодавно почала закривати фірми, що торгують з Росією, після того, як ЄС надав їй €270 мільйонів допомоги, позик і контрактів.

Крім того, Європа може використовувати палички, а не моркву. Це може поширити заборону на експорт до третіх країн або обмежити їхні банки. Це може поставити під загрозу джерела газу, що залишилися в Європі в Азербайджані, і завдати шкоди європейським компаніям. Питання в тому, чи вважає ЄС, що вигода для України від жорсткішого санкційного режиму того варта. Його поточний підхід свідчить про те, що ні.