"ТАК ХТО КОМУ РАБИНОВИЧ?" - Александр Гончаров

"ТАК ХТО КОМУ РАБИНОВИЧ?" - Александр Гончаров

Хто тепер у 2024 році є головним отримувачем фінансової допомоги від США, а хто не дуже, і чому? Отже вчора на брифінгу керівник прес-служби Держдепартаменту США Меттью Міллер заявив: «Ми продовжимо підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Це не означає, що ми збираємося продовжувати підтримувати їх на тому ж рівні військового фінансування, що у 2022 та 2023 роках».

Все-таки, чому? Давайте поміркуємо без емоцій, лише спираючись на конкретні цифри.

Безумовно, треба визнати, що цей 2024 рік стане для США фінансово дуже складним. З перших днів нового року інфляція у США та ЄС почала знову зростати: логістика стикається із шоковим зростанням тарифів. Бо є дуже серйозні складнощі з одними з ключових «воріт» глобальної морської логістики, як і подорожчання транспортування та страхування вантажоперевезень, що ведуть до прискорення інфляції в Америці та Європі.

Плюс до цього в США накопичився колосальний обсяг боргу, який вже перевалив за астрономічну позначку у 34 трлн доларів! І тільки цього 2024 року американська влада має погасити 8,2 трлн доларів! Це близько 30% від ВВП США, але менше 25% від держборгу Америки. Так-так, розмір їхнього держборгу вже більший за обсяг ВВП США.

Ну, звісно, у новому році Україна не залишиться без західної допомоги, але вже очевидно, що обсяги фінансування помітно скоротяться. А це, в свою чергу, вплине також на те, що наш Мінфін та НБУ не зможуть брати у міжнародних фінансових інститутах та банках хоча б відносно дешеві кредити під західні гарантії. Так як і країни Єврозони офіційно та глибоко увійдуть до рецесії у 2024 році.

Що ж, далі - самим, самим...