"Така ось Іісторія, якщо хтось не знав" - Павло Бондаренко

"Така ось Іісторія, якщо хтось не знав" - Павло Бондаренко

Маса народу дивилася кіно про Голобородька не вєліку. За вчителя Голобородька, а не шоумена Зеленського багато хто й голосував на виборах. І мало хто знає про те, що такі "кіношні" герої існують у реальному житті.

Генерал-майор Дмитро Марченко ("Марчело"). Десантник. У 2014 році - майор, командир батальйону, особисто проводив розвідку в тилу ворога під виглядом таксиста. Потім були Ізварино, бої на Луганщині й захист Донецького аеропорту.

З вересня 2015 року на посаді начальника Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. Один з головних "локомотивів" реформ в армії. Це передусім завдяки йому ЗСУ мають нову форму, взуття, комфортні гуртожитки, нову систему харчування і багато чого іншого. Особлива його гордість - нові сухі пайки для солдат.

І саме цей правдоруб, який довго відмовлявся від генеральського звання, викликав люту ненависть серед різноманітних ділків, які розкрадали на війську десятки мільярдів, постачаючи гнілі овочі, неякісну тушонку і усе утридорога. Проти нього повстала ціла мафія на чолі зі старим генералітетом аж до заступників міністра оборони. Адже лише на формі та розкраданні ПММ робилися величезні гроші.

При цьому "Марчелло" жив у зйомній квартирі і їздив на роботу ВЕЛОСИПЕДОМ. Он він на фото у робочому кабінеті генерала.

Після виборів 2019 року саме Марченко став одним з перших, кого почали переслідувти. Про знамениту справу "бракованих бронежилетів" в Україні не чув хіба що глухий. Але далеко не усім відомо, що її на замовлення (вгадайте, хто міг дати на те команду) з "верхів" навіть не висмоктали з пальця, а тупо вигадали, як вигадували "справи" слідчі НКВС у 1937 році.

До слова, коли почалося вторгнення рашистів у лютому 2022, ці "браковані" бронежилети хутко поїхали на війну і виявилося, що зовсім вони не браковані, а цілком нормальні.

Тож довелося генаралові, який їздив на роботу на велосипеді й не мав у столиці навіть власного кутка, посидіти у в`язниці. Незважаючи на те, що за нього клопоталися не лише герої України та народні депутати, але й Міністерство оборони. Для звільнення з-під варти суд призначив гігантський залог - 76 мільйонів гривень, яку потім було зменшено до 20 мільйонів.

Так би й сидів бойовий генерал за гратами досі. Якби не Петро Порошенко. Він своїх не кидає. Тож за його ініціативи та ініціативи неурядової організації "Справа громад" було зібрано необхідну суму застави - 1,5 мільйон від понад 3 тисяч небайдужих громадян, решту додала родина п`ятого президента України.

Кажуть, що коли справа по суті розвалилася, повертати заставу дуже не хотіли. На Марченка тисли, пропонували передати усі кошти у "фонд" прокуратури, обіцяючи все до копієчки перерахувати на потреби ЗСУ. "Марчело" послав їх за усім відомою анатомічною адресою.

З початком вторгнення рашстів доброваільно пішов не війну, усе ще перебуваючи під слідством. Саме завдяки йому у надскладній ситуації вистояв уже нічебто приречений Миколаїв. І це цілковито завдяки сміливості, рішучості і професійності легендарного генерала.

Який досі ходить під статтями кримінального кодексу. Обвинувачення з нього так і не знято. Унікальний випадок.

...А заставу таки довелося повернути. Ці кошти восени 2022 року Петро Порошенко віддав на благодійність. Зокрема, на них було куплено й побудовано хлібопеканрню у визволеному Херсоні.

Така ось історія, якщо хтось не знав.