Італійські учені розрахували, скільки кави корисно пити людям похилого віку

Італійські учені розрахували, скільки кави корисно пити людям похилого віку

Звичка багатьох людей пити улюблений напій, що бадьорить, може мати як сприятливий, так і різко негативний вплив на мозок, передає gazeta.ua.

Італійські вчені проаналізували дані від 1,5 тис. осіб, чий вік становить 65-84 років. За ними спостерігали близько трьох з половиною років. В цілому кавомани можуть не переживати: помірне (до двох чашок в день) вживання цього напою зменшує ймовірність розвитку незначних когнітивних відхилень. Це якщо проводити аналогії з тими, хто кави взагалі не п'є. А ось більш часте вживання напою не дає позитивного ефекту і, більш того, може приховувати в собі певний ризик.

Мова йде про людей, які стали пити більше кави в літньому віці. Якщо людина змінювала багаторічну звичку і починала частіше вживати цей напій, то шанс помірних когнітивних порушень збільшувався в 1,5 рази в порівнянні з людьми, які своїх звичок не міняли. Зниження споживання кави в літньому віці, як з'ясувалося, ризиків не несе. Учені поки не беруться судити про причини всіх цих явищ.

Під терміном "когнітивні порушення" мають на увазі погіршення пам'яті, розумової працездатності і ряду інших когнітивних функцій. Помірні когнітивні порушення не викликають дезадаптації і дозволяють людині і далі жити самостійно. В той же час вони можуть мати далекосяжні наслідки та сприяти, зокрема, розвитку хвороби Альцгеймера.

Раніше інші дослідники з Національного онкологічного центру Японії з'ясували, що кілька чашок кави в день знижують ризик смерті в недалекому майбутньому на 15-24%. У свою чергу фахівці з Інституту наукової інформації про каву заявили, що цей напій на 20% знижує ризик виникнення хвороби Альцгеймера.