"ТЕРОР ПРОТИ НАСТУПУ" - Ростислав Павленко

"ТЕРОР ПРОТИ НАСТУПУ" - Ростислав Павленко

Привʼязка московського ракетного терору до чорноморського зернового коридору очевидна. Менш очевидна, але не менш важлива мета - відвернення сил і засобів України від наступу - який, на думку західних аналітиків, набирає обертів і підходить до фази очевидних результатів.

На це спрямовані спроби пробитися на Купʼянсько-Лиманському напрямку. Їх стримують - великою ціною.

На це, окрім очевидних економічних цілей, спрямований терор на Півдні.

Але для початку все ж трохи про економіку. Бо цей фронт критично важливий для визначення того, хто скільки матиме ресурсів на закінчення кампанії 2023 року і розгортання - 2024го.

Після окупації Півдня України путін отримав можливість грабувати українське зерно у фермерів на окупованій території. Тепер намагається взагалі витіснити Україну з зернового ринку - враховуючи, що торгівля с/г продукцією приносить Україні дві третини валютних надходжень.

Після виходу з "зернової угоди", путін запропонував свою альтернативу, відповідно до якої Катар мав оплатити доставку зерна, зерно буде доставлятися в Туреччину. А та, зі свого боку, розподілятиме врожай у «африканські країни, які цього потребують». Про це пише The Financial Times 21 липня.

Агресор увперше висунув ідею постачання свого зерна в Африку торік. Тоді ішлося про безплатну передачу в бідні країни Африки зерна, украденого з окупованих територій України.

Український дипломат, який брав участь у переговорах щодо зерна, сказав, що представники України бачили тристоронній меморандум між Туреччиною, Росією й Катаром і "зробили певні зусилля, щоб зупинити його". На сьогодні ні Катар, ні Туреччина не погодилися на таку пропозицію росії.

Натомість, 19 липня Україна повідомила, що Україна вивчає можливість супроводжувати судна з зерном конвоями. Деякі компанії-орендатори вантажних суден і агротрейдери висловили готовність працювати у такому «зерновому коридорі».

Саме цим зумовлені скажені ракетно-шахедні атаки на Одесу останніх днів. Дійшло до того, що в порту «Чорноморське» згоріло 60 тисяч тонн зерна, призначеного для… Китаю, а також від атак постраждала будівля консульства КНР в Одесі.

19-го липня москва оголосила про морську блокаду України з наміром «атакувати всі судна, які прямують у українські порти».

Міністерство оборони України у свою чергу повідомило, що з 21.07 відрило сезон полювання на російські транспортні судна в Чорному морі. У заяві було сказано, що «всі судна», що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та окупованих українських морських портів «можуть» розглядатися як законна ціль («як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення»). Чим була заява українського МО? Дипломатичним кроком чи простим «китайським попередженям»? Заступник міністра борони України Володимир Гаврилов сказав: «Нашим завданням є загнати весь цей чорноморський флот росії ближче туди до Туапсе, Новоросійська і не давати їм рухатися в зоні Криму. Чи можемо ми це зробити? Наші спроможності не обмежуються тільки системами типу «Нептун». Є ще інші системи. Ми набагато сильніші в цьому питанні, ніж були рік тому. І просуваємося в цьому напрямку ще далі. Хай росіяни чекають на нас».

Ніби у відповідь на це, 22.07 Російські військові на навчаннях потопили український корвет Тернопіль, який викрали 2014 року під час окупації Криму. Під час навчальних стрільб у північно-західній частині Чорного моря російський ракетний катер Івановець Чорноморського флоту вразив протикорабельною крилатою ракетою виведене в море судно-мішень. Цікаво, що український корвет був 2002-го року випуску, у порівнянні з ним, більшість посудин ЧФ є іржавими «ветеранами». Тож навчальні стрільби поблизу Одеси можна розцінювати виключно як демонстрацію росією своїх намірів.

Ось таку цікаву комбінацію ми бачимо на дошці цієї бліц-партії. І росіяни очікують від української сторони бліц-відповідь у стилі нестримного і емоційного «Будєм всєх бамбіть».

Про це свідчить російське традиційно-«високоточне» влучання ракет в одеський Свято-Преображенський кафедральний собор, що знаходиться далеко від порту в центрі міста і про що у руВікі за кілька хвилин після атаки, так і було записано: «Ой…» тобто, «…разрушен тєрарістічєскай атакай украінскава ПВО» – правда, провисіло недовго.

Володимир Зеленський уже заявив, що Україна відповість на ракетний терор. Подивимось, що це буде.

Сподіваємось на новини з фронту - і всі, хто не на фронті, донатимо на ЗСУ.